HQ H116036

July 22, 2010

VES-3-02-RR:BSTC:CCI  H116036 WRB

CATEGORY:  Carriers

Ms. Hillary Coleman

S5 / Norton Lilly International

2200 Broening Highway

Suite 270

Baltimore, MD 21224

RE:
Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b)

Dear Ms. Coleman:

This letter is in response to your correspondence of July 21, 2010, with respect to the coastwise transportation of an individual. Our ruling is set forth below.

FACTS:

You ask whether an individual may be transported on the non-coastwise-qualified M/V GRANDE MAROCCO (the “vessel”), from Baltimore, Maryland, to New York, New York, and on to Boston, Massachusetts.  The vessel will depart Baltimore on July 27, 2010, arriving in New York on July 28, and will further depart New York on July 29 and arrive in Boston on July 30.  The individual is a service engineer who would be transported for the purpose of servicing the vessel’s torsion meter system.  The torsion meter measures the speed, torque and power of the propeller shaft, providing essential information to prevent problems with the main engine and propeller shaft. A main engine or propeller shaft casualty would cause significant problems in the vessel’s drive and maneuverability, rendering it essential that the engineer visit the vessel to investigate and solve the problems with this vessel’s system while the vessel is underway.

ISSUE:

Whether the subject individual is a “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b).

LAW AND ANALYSIS:

Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers or merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the United States. Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be “coastwise qualified.”

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.  The coastwise law applicable to the carriage of passengers is found in 46 U.S.C. § 55103 (recodified by Pub. L. 109-304, enacted on October 6, 2006) and provides that:

(a) In General. Except as otherwise provided in this chapter or chapter 121 of this title, a vessel may not transport passengers between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel is wholly owned by citizens of the United States for purposes of engaging in the coastwise traffic; and has been issued a certificate of documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 or is exempt from documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

(b) Penalty. The penalty for violating subsection (a) is $300 for each passenger transported and landed.

Section 4.50(b), Customs and Border Protection (“CBP”) Regulations (19 CFR § 4.50(b)) provides as follows:  

“A passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel who is not connected with the operation of such vessel, her navigation, ownership, or business.”

You state the subject individual is a service engineer who would be transported for the purpose of servicing the vessel’s torsion meter system.  The torsion meter measures the speed, torque and power of the propeller shaft, providing essential information to prevent problems with the main engine and propeller shaft. A main engine or propeller shaft casualty would cause significant problems in the vessel’s drive and maneuverability, rendering it essential that the engineer visit the vessel to investigate and solve the problems with this vessel’s system while the vessel is underway.  In this context, and in accordance with previous Headquarters rulings, workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b), if they are required to be on board to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are on board because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage. See HQ 101699, of November 5, 1975; see also HQ 116721, of September 25, 2006, quoting HQ 101699.

Thus, in the present case, to the extent that the individual would be engaged in any shipboard activities while traveling on the non-coastwise-qualified vessel between coastwise ports, that would be “directly and substantially” related to the operation or business of the vessel itself, such individual would not be considered to be a passenger (see HQ 116721, supra; and see HQ 116659, of May 19, 2006, referencing the “direct and substantial” test). 

We find that the proposed activity in this case is directly and substantially connected with the operation and business of the vessel. Therefore, we determine that the subject individual is not a “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b). Accordingly, the coastwise transportation of such an individual is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

HOLDING:

The subject individual is not a “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b). Therefore, the coastwise transportation of such an individual is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely,

Glen E. Vereb 

Chief 

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch
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