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August 16, 2010

VES-3-02-OT:RR:BSTC:CCI H119168 CK

CATEGORY:  Carriers

Ms. Nora Pasca

Norton lilly Interntional 

249 E. Ocean Blvd., Suite 200

Long Beach, CA 90802

RE: Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b)

Dear Ms. Pasca: 

This letter is in response to your correspondence dated August 16, 2010, in which you request a ruling on whether the coastwise transportation of the individuals mentioned therein aboard the M/V APL SINGAPORE constitutes a violation of 46 U.S.C. § 55103.  Our ruling on your request follows. 

FACTS

The voyage in question involves the transportation of the subject individuals aboard the non-coastwise-qualified M/V APL SINGAPORE (“the vessel”).  The individuals will embark on August 18, 2010 at Long Beach, California and will disembark at the port of Oakland, California on August 19, 2010.  The individuals will travel aboard the vessel to ovserve the vessel’s navigational watch-standing and shipboard cargo control process observation as part of the vessel’s ISM Code internal verification program.  

ISSUE 

Whether the individuals described above would be “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b)?
LAW AND ANALYSIS

The coastwise passenger statute, former 46 U.S.C. App. § 289 recodified as 46 U.S.C. § 55103, pursuant to P.L. 109-304 (October 6, 2006), states that no foreign vessel shall transport passengers “between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or by way of a foreign port,” under a penalty of $300 for each passenger so transported and landed.  See also 19 C.F.R. § 4.80(b)(2).  The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.  

Under 46 U.S.C. § 55103, a “passenger” is any person carried aboard a vessel “who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business.”  See also 19 C.F.R. § 4.50(b).  In this regard, U.S. Customs and Border Protection (“CBP”) provides a strict interpretation of “passenger” defining the term as persons transported on a vessel unless they are "directly and substantially" connected with the operation, navigation, ownership or business of that vessel itself.  See Customs Bulletin of June 5, 2002, Vol. 36, No. 23, at pp. 50. 
In accordance with previous Headquarters rulings, workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as “passengers” (within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b)) if they are required to be onboard to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are onboard because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage. (See HQ 101699, of November 5, 1975; see also HQ 116721, of September 25, 2006, quoting HQ 101699)  Furthermore, the shipboard activities engaged in by such aformentioned individuals while traveling on a non-coastwise-qualified vessel between coastwise ports must be “directly and substantially” related to the operation, navigation, ownership, or business of the vessel itself in order for such individuals to not be considered as passengers under these provisions of law. (See HQ 116721, supra; and see HQ 116659, of May 19, 2006, referencing the “direct and substantial” test) 

In the present case, we find that the proposed activities described in your request would be directly and substantially connected with the operation of the vessel and we therefore determine that the subject individuals are not “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b).  Accordingly, the coastwise transportation of the individuals in question would not be in violation of 46 U.S.C. § 55103.

HOLDING

The subject individuals are not “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. 
§ 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such individuals is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely, 

George F. McCray

Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch
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