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HQ H119944

August 20, 2010

VES-3-02:OT:RR:BSTC:CCI  H119944  ALS

CATEGORY: Carriers

Mr. Manny Arosemena

Operations Manager

TFMarine, Inc.

GPA-Container Port Building, Suite 107

Garden City, Georgia  31408

RE: Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 CFR 4.50(b)

Dear Mr. Arosemena:

This letter is in response to a request from your colleague, dated August 20, 2010, with respect to the coastwise transportation of an individual.  Our ruling is set forth below.

FACTS:

The request asks whether the individual may be transported on the non-coastwise qualified M/V IPANEMA ("vessel"), from New York, New York to Miami, Florida.  The individual embarked on August 18, 2010 in New York and will disembark in Miami on August 23, 2010.  You state that the individual is onboard to conduct an inspection of the vessel that consists in part of evaluating the maintenance of the vessel and reviewing the recordkeeping system, as well as inspecting the vessel’s safety systems.

ISSUE:

Whether the subject individual is a "passenger" within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR 4.50(b).


LAW AND ANALYSIS: 

Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers or merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the United States.  Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be "coastwise qualified."

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.

The coastwise law applicable to the carriage of passengers is found in 46 U.S.C. § 55103 (recodified by Pub. L. 109-304, enacted on October 6, 2006) and provides that:

(a) In General. Except as otherwise provided in this chapter or chapter 121 of this title, a vessel may not transport passengers between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel​

(1) is wholly owned by citizens of the United States for purposes of engaging in the coastwise traffic; and

(2) has been issued a certificate of documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 or is exempt from documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

(b) Penalty. The penalty for violating subsection (a) is $300 for each passenger transported and landed.

Section 4.50(b), Customs and Border Protection (CBP) Regulations (19 CFR 4.50(b)) provides as follows:

A passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel who is not connected with the operation of such vessel, her navigation, ownership, or business.

In the present case, you state that the subject individual is onboard to conduct an inspection of the vessel that consists in part of evaluating the maintenance of the vessel and reviewing the recordkeeping system, as well as inspecting the vessel’s safety systems.

In accordance with previous Headquarters rulings, workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as “passengers” (within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR 4.50(b)) if they are required to be onboard to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are onboard because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage. See HQ 101699 (November 5, 1975); see also HQ 116721, (September 25, 2006), quoting HQ 101699.  Furthermore, the shipboard activities engaged in by such aforementioned individuals while traveling on a non-coastwise-qualified vessel between coastwise ports must be “directly and substantially” related to the operation, navigation, ownership, or business of the vessel itself in order for such individuals to not be considered as passengers under these provisions of law. See HQ 116721, supra, and see HQ 116659 (May 19, 2006), referencing the “direct and substantial” test. 

In the present case, we find that the proposed activities described in your request would be directly and substantially connected with the business and operation of the vessel and we therefore determine that the subject individual is not a “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b).  Accordingly, the coastwise transportation of the individual in question would not be in violation of 46 U.S.C. § 55103.

HOLDING:

The subject individual is not a "passenger" within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR 4.50(b). Therefore, the coastwise transportation of such individual is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely, 

George F. McCray

Chief 

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch
