HQ H164878

May 12, 2011

VES-3-02-RR:BSTC:CCI   H164878  WRB

CATEGORY:  Carriers

Mr. Andrew Shiel

P&O Cruises

Carnival House

100 Harbour Parade

Southampton, SO15 1ST

United Kingdom

RE:
Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b)

Dear Mr. Shiel:

This letter is in response to your correspondence of May 7, 2011, with respect to the coastwise transportation of four individuals. Our ruling is set forth below.

FACTS:

You ask whether four individuals may be transported on the non-coastwise-qualified M/V ARCADIA (the “vessel”), from San Francisco, California, to Sitka, Alaska, from May 7, 2011, through May 19, 2011.  The individuals are employed by the Carnival UK Care Office, and would be transported for the purpose of conducting grief counseling occasioned by the sudden death of an Executive Officer’s spouse on board, while the vessel is underway.

ISSUE:

Whether the subject individuals are “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b).

LAW AND ANALYSIS:

Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers or merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the United States.  Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be “coastwise qualified.”

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.

The coastwise law applicable to the carriage of passengers is found in 46 U.S.C.  § 55103 (recodified by Pub. L. 109-304, enacted on October 6, 2006) and provides that:

(a) In General.  Except as otherwise provided in this chapter or chapter 121 of this title, a vessel may not transport passengers between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel-

is wholly owned by citizens of the United States for purposes of engaging in the coastwise traffic; and

has been issued a certificate of documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 or is exempt from documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

(b)  Penalty.  The penalty for violating subsection (a) is $300 for each passenger transported and landed.

Section 4.50(b), Customs and Border Protection (“CBP”) Regulations (19 CFR § 4.50(b)) provides as follows:

A passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel who is not connected with the operation, navigation, ownership, or business of the vessel.

In the present case, you state that the subject individuals are employed by the Carnival UK Care Office, and would be transported for the purpose of conducting grief counseling occasioned by the sudden death of an Executive Officer’s spouse on board, while the vessel is underway.

In accordance with previous Headquarters rulings, workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as “passengers” (within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b)) if they are required to be onboard to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are onboard because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage. (See HQ 101699 [November 5, 1975]; see also HQ 116721 [September 25, 2006], quoting HQ 101699.)  Furthermore, the shipboard activities engaged in by such aforementioned individuals while traveling on a non-coastwise-qualified vessel between coastwise ports must be “directly and substantially” related to the operation, navigation, ownership, or business of the vessel itself in order for such individuals to not be considered as passengers under these provisions of law. (See HQ 116721, supra; and see HQ 116659 [May 19, 2006], referencing the “direct and substantial” test.) In this regard, U.S. Customs and Border Protection (“CBP”) provides a strict interpretation of “passenger” defining the term as persons transported on a vessel unless they are “directly and substantially” connected with the operation, navigation, ownership or business of that vessel itself.  See Customs Bulletin of June 5, 2002, Vol. 36, No. 23, at pp. 50. 
As concerns the carriage of grief counselors aboard a vessel, under the facts presented, we are not persuaded that their duties relate directly and substantially to the operation, navigation, ownership, or business of the vessel itself.  Thus, the subject individuals would be considered “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Consequently, the coastwise transportation of the subject individuals is in violation of 46 U.S.C. § 55103.  

HOLDING

The subject individuals are “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. 
§ 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such individuals is in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely,

George Frederick McCray

Supervisory Attorney-Advisor/Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch

Office of International Trade, Regulations & Rulings

U.S. Customs and Border Protection
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