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HQ H166435

June 7, 2011

VES-3-02-RR:BSTC:CCI   H166435  GOB

CATEGORY:  Carriers

LeVar O. Kennings

Norwegian Cruise Line

7665 Corporate Center Drive

Miami, FL 33126

RE:  Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 CFR § 4.50(b)

Dear Mr. Kennings:

This letter is in response to your correspondence of May 16, 2011, with respect to the coastwise transportation of certain individuals.  Our ruling is set forth below.

FACTS:

You ask whether an individual may be transported on the non-coastwise-qualified M/S NORWEGIAN STAR, from Seattle, Washington to Skagway, Alaska, from June 4, 2011 through June 8, 2011.  You ask whether the same individual may be transported on the M/S NORWEGIAN PEARL, from Skagway, Alaska to Seattle, Washington, from June 8, 2011 through June 12, 2011.  This individual would be onboard to review and analyze the land services/hotel operation.  He would conduct research, interview personnel on the vessel, and conduct staff competencies to ensure the consistency of product.

You also ask whether an individual may be transported on the M/S NORWEGIAN PEARL, from Seattle, Washington to Skagway, Alaska, from June 5, 2011 through June 8, 2011.  He would be transported to discuss strategic plans for the Alaskan season with the Captain and hotel director of the vessel.  This would include discussion of the vessel’s environmental, navigational, and hotel operations. 

ISSUE:

Whether the subject individuals are “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b)?

LAW AND ANALYSIS:

Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers or merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the United States.  Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be “coastwise qualified.”

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.

The coastwise law applicable to the carriage of passengers is found in 46 U.S.C.  § 55103 (recodified by Pub. L. 109-304, enacted on October 6, 2006) and provides that:

(a) In General.  Except as otherwise provided in this chapter or chapter 121 of this title, a vessel may not transport passengers between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel-

(1)  is wholly owned by citizens of the United States for purposes of  engaging in the coastwise traffic; and

(2) has been issued a certificate of documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 or is exempt from documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

(b)  Penalty.  The penalty for violating subsection (a) is $300 for each passenger transported and landed.

Section 4.50(b), Customs and Border Protection (“CBP”) Regulations (19 CFR § 4.50(b)) provides as follows:

A passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel who is not connected with the operation of such vessel, her navigation, ownership, or business.

In the present case, you state that one individual would be onboard the M/S NORWEGIAN STAR and the M/S NORWEGIAN PEARL to review and analyze the land services/hotel operation.  He would conduct research, interview personnel on the vessel, and conduct staff competencies to ensure the consistency of product.  You state 

that a second individual would be on board the M/S NORWEGIAN PEARL to discuss strategic plans for the Alaskan season with the captain and hotel director of the vessel.  This would include discussion of the vessel’s environmental, navigational, and hotel operations. 

In accordance with previous Headquarters rulings, individuals transported by vessel between ports of the United States are not classified as “passengers” (within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b)) if they are required to be onboard to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are onboard because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage. (See HQ 101699 [November 5, 1975]; see also HQ 116721 [September 25, 2006] quoting HQ 101699.) Furthermore, the shipboard activities engaged in by such aforementioned individuals while traveling on a non-coastwise-qualified vessel between coastwise ports must be “directly and substantially” related to the operation, navigation, ownership, or business of the vessel itself in order for such individuals to not be considered as passengers under these provisions of law. (See HQ 116721, supra; and see HQ 116659 [May 19, 2006], referencing the “direct and substantial” test.)

In the present case, we find that the proposed activities described in your request would be directly and substantially connected with the operation and business of the vessel and we therefore determine that the subject individuals are not “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b).  Accordingly, the coastwise transportation of the individuals in question would not be in violation of 46 U.S.C. § 55103.

HOLDINGS:
The subject individuals are not “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such individuals would not be in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely,

George Frederick McCray

Supervisory Attorney-Advisor/Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch

Office of International Trade, Regulations & Rulings

U.S. Customs and Border Protection
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