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HQ H196075
December 8, 2011
VES-3-02:OT:RR:BSTC:CCI  H196075  ALS

CATEGORY: Carriers

Ms. Divina Moises
Operations Representative
Inchcape Shipping Services
San Francisco, California  
RE: Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 CFR 4.50(b)

Dear Ms. Moises:
This letter is in response to your request of December 7, 2011, with respect to the coastwise transportation of an individual.  Our ruling is set forth below.

FACTS:

You ask whether the individual may be transported on the non-coastwise qualified M/T ARGENT BLOOM (the "vessel").  The individual will be transported from San Francisco, California, embarking on December 11, 2011, to Vancouver, British Columbia, Canada.  
ISSUE:

Whether the subject individual is a "passenger" within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR 4.50(b).

LAW AND ANALYSIS: 

Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers or merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the United States.  Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be "coastwise qualified."

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.

The coastwise law applicable to the carriage of passengers is found in 46 U.S.C. § 55103 (recodified by Pub. L. 109-304, enacted on October 6, 2006) and provides that:

(a) In General. Except as otherwise provided in this chapter or chapter 121 of this title, a vessel may not transport passengers between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel​

(1) is wholly owned by citizens of the United States for purposes of engaging in the coastwise trade; and

(2) has been issued a certificate of documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 or is exempt from documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

(b) Penalty. The penalty for violating subsection (a) is $300 for each passenger transported and landed.

Section 4.50(b), Customs and Border Protection (CBP) Regulations (19 CFR 4.50(b)) provides as follows:

A passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel who is not connected with the operation of such vessel, her navigation, ownership, or business.

In accordance with previous Headquarters rulings, workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as “passengers” (within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR 4.50(b)) if they are required to be onboard to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are onboard because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage.  See CBP Ruling HQ 101699 (November 5, 1975); see also CBP Ruling HQ 116721 (September 25, 2006), quoting HQ 101699.  Furthermore, the shipboard activities engaged in by such aforementioned individuals while traveling on a non-coastwise-qualified vessel between coastwise ports must be “directly and substantially” related to the operation, navigation, ownership, or business of the vessel itself in order for such individuals to not be considered as passengers under these provisions of law.  See HQ 116721, supra, and CBP Ruling HQ 116659 (May 19, 2006), referencing the “direct and substantial” test. 

You state that the subject individual will be disembarking in Canada after having embarked in California.  Based on a plain reading of section 55103, it is well settled that there is no coastwise violation when a passenger embarks at a coastwise point and disembarks at a foreign destination.  See 19 CFR 4.80 and 4.80a.  By definition, such an itinerary does not constitute coastwise transportation.  See, e.g., CBP Ruling HQ H017628 (September 26, 2007).  Therefore, given that the subject individual will not be transported coastwise, there is no violation of section 55103 in this case.  Accordingly, the transportation of the individual in question would not be in violation of 46 U.S.C. § 55103.

HOLDING:

The subject individual will not transported coastwise within the meaning of 46 U.S.C. § 55103.  Therefore, the transportation of such individual from Richmond, California to Vancouver, British Columbia, Canada is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.
Sincerely,

George Frederick McCray

Supervisory Attorney-Advisor/Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch

Office of International Trade, Regulations & Rulings

U.S. Customs and Border Protection  

