HQ H196345
December 9, 2011

VES-3-OT:RR:BSTC:CCI H196345 LLB

CATEGORY: Carriers

Mr. James Gura, Jr.
Moran Shipping Agencies
#1 First Avenue

West Haven, Connecticut 06516
RE:
Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b).
Dear Mr. Gura:
This is in response to your correspondence of December 9, 2011, in which you inquire about the coastwise transportation of the subject individual aboard the ATLANTIC DIANA.  Our decision follows.

FACTS:
The voyage in question involves the transportation of the subject individual aboard the non-coastwise-qualified ATLANTIC DIANA (the “vessel”).  The subject individual will embark in New Haven, Connecticut on or about December 9, 2011 and disembark in New York, New York on or about December 11, 2011.  The individual will perform an ISM (International Safety Management) audit.

ISSUE:
Whether the individual described in the FACTS section above is a “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).
LAW and ANALYSIS:
Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers or merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the United States.  Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be “coastwise qualified.”

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.  The coastwise law applicable to the carriage of passengers is found in 46 U.S.C. § 55103
 which provides:

(a) In General. Except as otherwise provided in this chapter or chapter 121 of this title, a vessel may not transport passengers between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel-

(1) is wholly owned by citizens of the United States for purposes of engaging in coastwise trade; and
(2) has been issued a certificate of documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 or is exempt from documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

(b) Penalty.  The penalty for violating subsection (a) is $300 for each passenger transported and landed.

Section 4.50 (b) of the Customs and Border Protection (“CBP”) Regulations provide:

A passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business.

In the present case, you state that the subject individual is performing an ISM audit of the vessel.  In accordance with previous Headquarters rulings, workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as “passengers”, within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b), if they are required to be onboard to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are onboard because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage.  See HQ 101699 (Nov. 5, 1975); see also HQ 116721 (Sept. 25, 2006) quoting HQ 101699.  Furthermore, the shipboard activities engaged in by such aforementioned individuals while traveling on a non-coastwise-qualified vessel between coastwise ports must be “directly and substantially” related to the operation, navigation, ownership, or business of the vessel itself in order for such individuals to not be considered as passengers under these provisions of law. 

In the present case, we find that the proposed activities described in your request would be directly and substantially connected with the business of the vessel and we therefore determine that the subject individual would not be considered a  “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b) for the subject voyage.  Accordingly, the coastwise transportation of the subject individual would not be in violation of 46 U.S.C. § 55103.

HOLDING:
The individual described in the FACTS section above is not a “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such individual would not be in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely,

George Frederick McCray

Supervisory Attorney-Advisor/Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch

Office of International Trade, Regulations & Rulings

� Formerly 46 U.S.C. App. § 289.  Recodified by Pub. L. 109-304 (Oct. 6, 2006).





� See HQ 116721, supra; and see HQ 116659 (May 19, 2006) (referencing the “direct and substantial” test). 
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