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CATEGORY:  Carriers

Ms. Maricela Ortega

S5 / Norton Lilly International

1007 North America Way 
Suite 503

Miami, FL  33132
RE: Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b)
Dear Ms. Ortega: 

This letter is in response to your correspondence dated December 27, 2011, in which you request a ruling on whether the coastwise transportation of two individuals mentioned therein aboard the M/V MAERSK WALVIS BAY constitutes a violation of 46 U.S.C. § 55103.  Our ruling on your request follows. 

FACTS

The voyage in question involves the transportation of the subject individuals aboard the non-coastwise-qualified M/V MAERSK WALVIS BAY (“the vessel”).  The individuals will embark January 3, 2012 at Miami, Florida, travel coastwise to Newark, New Jersey, disembarking January 6, 2012.  The individuals are the master’s wife and daughter.  

ISSUE 

Whether the individuals described above would be “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b)?
LAW AND ANALYSIS:

Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers or merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the United States.  Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be “coastwise qualified.”

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.

The coastwise law applicable to the carriage of passengers is found in 46 U.S.C.  § 55103 (recodified by Pub. L. 109-304, enacted on October 6, 2006) and provides that:

(a) In General.  Except as otherwise provided in this chapter or chapter 121 of this title, a vessel may not transport passengers between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel-

is wholly owned by citizens of the United States for purposes of engaging in the coastwise trade; and

has been issued a certificate of documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 or is exempt from documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

(b)  Penalty.  The penalty for violating subsection (a) is $300 for each passenger transported and landed.

Under 46 U.S.C. § 55103, a “passenger” is any person carried aboard a vessel “who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business.”  See also 19 C.F.R. § 4.50(b).  In this regard, U.S. Customs and Border Protection (“CBP”) provides a strict interpretation of “passenger” defining the term as persons transported on a vessel unless they are “directly and substantially” connected with the operation, navigation, ownership or business of that vessel itself.  See Customs Bulletin of June 5, 2002, Vol. 36, No. 23, at p. 50. 
It is CBP’s longstanding position that the spouse and children of officers of a vessel are not passengers for purposes of the passenger coastwise statute.  See General Letter No. 117 (May 20, 1916) from the former Bureau of Navigation.  The Master qualifies as an “officer of a vessel,” therefore, the spouse and children of the vessel’s master may be aboard a non-coastwise-qualified vessel during a coastwise voyage and are not “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  See Headquarters Ruling Letter H007256, dated February 26, 2007; Headquarters Ruling Letter H020279, dated November 30, 2007.  Consequently, the coastwise transportation of the subject individuals is not in violation of 46 U.S.C. § 55103.  
HOLDING

The subject individuals are not “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. 
§ 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such individuals is not in violation of 46 U.S.C. § 55103. 
Sincerely,

George Frederick McCray

Supervisory Attorney-Advisor/Chief

Cargo Security, Carriers and Immigration Branch
Office of International Trade, Regulations & Rulings
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