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HQ H242538
June 20, 2013
VES-3-OT:RR:BSTC:CCR H242538 LLB

CATEGORY: Carriers
Mr. Ralph Rinello, Director
Legal Department-Immigration Compliance

Walt Disney Parks & Resorts U.S., Inc.

12450 State Road 535

Lake Buena Vista, Florida 32830

RE:  Coastwise Transportation; 46 U.S.C. §§ 55103 and 55104; 19 C.F.R. § 4.50(b)

Dear Mr. Rinello:

This letter is in response to your correspondence of May 23, 2013, in which you inquire about the two cruise itineraries involving the transportation of passengers aboard the DISNEY MAGIC.  Our decision follows.

FACTS

The following cruise itineraries in question involve the transportation of 
passengers aboard the non-coastwise-qualified DISNEY MAGIC (the “vessel”):
First Itinerary

Saturday – San Juan, Puerto Rico (embark)

Sunday – At Sea 

Monday – Castaway Cay, Bahamas

Tuesday – Port Canaveral, Florida (disembark)

Disney would also like to do this same itinerary in reverse, e.g. beginning in Port Canaveral and ending in San Juan.  

Second Itinerary

Saturday – Port Canaveral, Florida (embark)

Sunday – Castaway Cay, Bahamas

Monday – At Sea

Tuesday – San Juan, Puerto Rico

Wed – At Sea

Thursday – Port Canaveral, Florida (disembark)

ISSUES


1. Whether the first proposed cruise itinerary in which passengers embark in San Juan, Puerto Rico, sail onboard to the vessel to the Bahamas and disembark in Port Canaveral, Florida, or the reverse, constitute an engagement in coastwise trade in violation of 46 U.S.C. § 55103.
2. Whether the second proposed cruise itinerary in which passengers embark in Port Canaveral, Florida; sail onboard the vessel to the Bahamas and San Juan, Puerto Rico; and disembark the vessel in Port Canaveral, Florida, constitute an engagement in coastwise trade in violation of 46 U.S.C. § 55103. 
LAW and ANALYSIS
Issue 1
Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers
 or merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the United States.  Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be “coastwise qualified.”

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.  See 33 C.F.R. § 2.22(a)(2)(2013).  The coastwise law applicable to the carriage of passengers is found in 46 U.S.C. § 55103
 which provides:

(a) In General. Except as otherwise provided in this chapter or chapter 121 of this title, a vessel may not transport passengers between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel-

(1) is wholly owned by citizens of the United States for purposes of engaging in coastwise trade; and 

(2) has been issued a certificate of documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 or is exempt from 
documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

(b) Penalty.  The penalty for violating subsection (a) is $300 for each passenger transported and landed.


Pursuant to 46 U.S.C. § 55104(b), “[e]xcept as otherwise provided in this section, a vessel not qualified to engage in the coastwise trade may transport passengers between a port in Puerto Rico and another port in the United States.”  The regulations promulgated under the authority of § 55104(b) further provide:  

An exception to the prohibition in this section is the transportation 
of passengers between ports in Puerto Rico and other ports in the 
U.S. on passenger vessels not qualified to engage in the coastwise 
trade. Such transportation is permitted until there is a finding 
under 
46 U.S.C. 289c
 that a qualified U.S.-flag passenger vessel 
is available for such service.

See 19 C.F.R. § 4.80a(c).  To date, no qualified U.S.-flag passenger vessel service between ports in Puerto Rico and other ports in the U.S. exists.  Accordingly, the subject vessel, as a non-coastwise qualified vessel, may transport passengers between Puerto Rico and other ports in the U.S.   Therefore, the first proposed itinerary, in which passengers will be transported on the subject vessel between San Juan, Puerto Rico and Port Canaveral, Florida and between Port Canaveral and San Juan is not a violation of the coastwise laws pursuant to 46 U.S.C. § 55104(b) and 19 C.F.R. § 4.80a(c). 
Issue 2


With regard to the second proposed cruise itinerary, insofar as the passengers will embark the vessel in Port Canaveral, Florida and will disembark
 the vessel in Port Canaveral, Florida, the vessel will not be transporting passengers between different U.S. coastwise points.  Accordingly, the first proposed cruise itinerary would not violate 46 U.S.C. § 55103. 

HOLDING
1. The first proposed cruise itinerary in which passengers embark in San Juan, Puerto Rico, sail onboard the vessel to the Bahamas and disembark in Port Canaveral, Florida, or the reverse, does not constitute an engagement in coastwise trade in violation of 46 U.S.C. § 55103.
2. The second proposed cruise itinerary in which passengers embark in Port Canaveral, Florida, sail onboard the vessel to the Bahamas and San Juan, Puerto Rico; and disembark the vessel in Port Canaveral, Florida, is not a violation of the coastwise laws pursuant to 46 U.S.C. § 55104(b).
Sincerely,

George Frederick McCray

Supervisory Attorney-Advisor/Chief

Cargo Security, Carriers and Restricted Merchandise Branch

Office of International Trade, Regulations & Rulings
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� “A passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business.  See 19 C.F.R. § 4.50(b).





� Recodified by Pub. L. 109-304, enacted on October 6, 2006.





� Recodified by Pub. L. 109-304, enacted on October 6, 2006 as 46 U.S.C. § 55104(c).





� “Embark” means a passenger boarding a vessel for the duration for a specific voyage and “disembark” means a passenger leaving a vessel at the conclusion of a specific voyage.  See 19 C.F.R. § 4.80a(a)(4). 
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