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HQ H242956
June 17, 2013

VES-3-02-OT:RR:BSTC:CCR   H242956  DAC

CATEGORY:  Carriers

Matt Hatley

Norton Lilly International

301 E. Ocean Blvd., Suite 2060
Long Beach, CA 90802

RE:
Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b)

Dear Mr.  Hatley:

This letter is in response to your correspondence of June 10, 2013, with respect to the coastwise transportation of one individual.  Our ruling is set forth below.

FACTS:

You ask whether one individual may be transported on the non-coastwise-qualified MV NYK THESEUS (the “vessel”), from Los Angeles, California, to Oakland, California, on or about June 27, 2013, through on or about June 28, 2013.  The individual, an author, would be transported for the purpose of interviewing training cadets to be included in a book the individual is writing to introduce life at sea and these future career options to young readers.  
ISSUE:

Whether the subject individual is a “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b)?

LAW AND ANALYSIS:

Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers or merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the United States.  Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be “coastwise qualified.”

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.

The coastwise law applicable to the carriage of passengers is found in 46 U.S.C. § 55103 (recodified by Pub. L. 109-304, enacted on October 6, 2006) and provides that:

(a) In General.  Except as otherwise provided in this chapter or chapter 121 of this title, a vessel may not transport passengers between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel-

(1) is wholly owned by citizens of the United States for purposes of engaging in the coastwise trade; and

(2) has been issued a certificate of documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 or is exempt from documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

(b)  Penalty.  The penalty for violating subsection (a) is $300 for each passenger transported and landed.

Section 4.50(b), Customs and Border Protection (“CBP”) Regulations (19 CFR § 4.50(b)) provides as follows:

A passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel who is not connected with the operation, navigation, ownership, or business of the vessel.

In the present case, you state that the subject individual, an author, will be transported on the vessel for the purpose of interviewing training cadets to be included in a book the individual is writing to introduce life at sea and these future career options to young readers.
The shipboard activities engaged in by such aforementioned individual while traveling on a non-coastwise-qualified vessel between coastwise ports must be “directly and substantially” related to the operation, navigation, ownership, or business of the vessel itself in order for such individual to not be considered as a passenger under these provisions of law.  (See HQ 116721, September 25, 2006; HQ 116659, May 19, 2006, referencing the “direct and substantial” test.)
You state that the subject individual, an author writing a book, who will be interviewing training cadets to be included in a book to introduce life at sea and these future career options to young readers.  In HQ H124099, dated September 23, 2010, CBP held that an individual preparing a magazine article was a passenger within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 as the individual was not “directly and substantially” connected with the operation, navigation, ownership or business of the vessel itself.  Similarly, in this instance you propose to transport an author whose purpose is to write a book about life at sea.  To the extent that the subject individual would not have been engaged in any shipboard activities while traveling on the foreign vessel between coastwise ports that would be “directly and substantially” related to the operation or business of the vessel itself, such individual would be considered a passenger within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Accordingly, the coastwise transportation of the subject individual, an author writing a book, would be in violation of 46 U.S.C. § 55103.  
In the present case, we find that the proposed activities described in your request would not be directly and substantially connected with the operation of the vessel and we therefore determine that the subject individual is a “passenger” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 CFR § 4.50(b).  Accordingly, the coastwise transportation of the individual in question would be in violation of 46 U.S.C. § 55103.  See also H124099, September 23, 2010.
HOLDING:

The subject individual, an author writing a book, who will be interviewing training cadets to be included in a book the individual is writing to introduce life at sea and these future career options to young readers, as described above, is a passenger within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such individual would be a violation of 46 U.S.C. § 55103.
Sincerely,

George Frederick McCray

Supervisory Attorney-Advisor/Chief

Cargo Security, Carriers and Restricted Merchandise Branch

Office of International Trade, Regulations & Rulings

U.S. Customs and Border Protection
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