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HQ H261304
May 21, 2015
VES-3-02-OT:RR:BSTC:CCR H261304 KLQ
CATEGORY: Carriers
Mr. Peter Yoakum
Salish Sea Expeditions

647 Horizon View Place, NW

Bainbridge Island, WA 98110
RE:  Reconsideration of H258352 (Jan. 13, 2015); Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55102-03; 19 C.F.R. §§ 4.50(b) and 4.80b(a).
Dear Mr. Yoakum:

This letter is in response to your January 28, 2015 letter, in which you request reconsideration of H258352 (Jan. 13, 2015). In H258352, Customs and Border Protection (“CBP”) held that the operation of the recreational,
 non-coastwise-qualified vessel, M/V PACIFIC VOYAGEUR (“vessel”), in United States (“U.S.”) territorial waters would constitute a violation of 46 U.S.C. § 55103. We have reviewed your request for reconsideration. Our decision follows.  
FACTS
The following facts are from H258352 and your request for reconsideration. Salish Sea Expeditions (“Salish”) is a non-profit organization which, through hands on programs and teaching, instructs school age children and their teachers in marine science and navigational practices. The programs focus on “maritime related science, technology, engineering and mathematics (“STEM”) curricula.” According to Salish, it works to improve STEM curricula shortcomings in the Washington public schools by providing this additional learning platform. 

As part of the program, the individuals craft scientific hypotheses, conduct experiments, and collect and analyze data.  For instance, during a single expedition aboard the vessel, the students will examine plankton under a microscope and test surface water samples for dissolved oxygen, temperature readings and salinity. At the conclusion of their research, the students have the opportunity to publish their findings in an online journal entitled, “Student Research on Puget Sound.” In addition to learning scientific methods, the individuals will learn how to operate and maintain the subject vessel. For instance, the individuals learn vessel piloting and navigation skills, as well as sailing physics, mariner protocols, tidal and current observation and maritime history. 
In its initial ruling request, Salish indicated that it would use the subject vessel for school day trips and multiple day long summer camp experiences in which the students would camp onshore or sleep on the vessel during the evening. Those students camping onshore would learn various outdoorsman skills.  In the present request for reconsideration, Salish proposes to use the subject vessel throughout the year to offer school day trips for both students and their teachers. The individuals will embark the vessel at a port, most likely in Seattle, and cruise within the Puget Sound before returning to the port of embarkation. The subject vessel will remain within the territorial sea for the entirety of the voyage.

ISSUES
Issue One
Whether the transportation of the subject individuals would constitute a violation of 46 U.S.C. § 55103?
Issue Two
Whether the transportation of articles described by the requestor would constitute a violation of 46 U.S.C. § 55102?
LAW and ANALYSIS
Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers
 or merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the United States.  Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be “coastwise qualified.” The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.
   
Issue One
The coastwise law applicable to the transportation of passengers is found in 46 U.S.C. § 55103
 which provides:
(a) In General. Except as otherwise provided in this chapter or chapter 121 of this title, a vessel may not transport passengers between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel-

(1) is wholly owned by citizens of the United States for purposes of engaging in coastwise trade; and 

(2) has been issued a certificate of documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 or is exempt from 
documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

(b) Penalty.  The penalty for violating subsection (a) is $300 for each passenger transported and landed.
The Customs and Border Protection (“CBP”) Regulations, promulgated under the authority of 46 U.S.C. § 55103, provides, “[a] passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business.”
 

You indicate that the subject non-coastwise-qualified vessel will transport the subject individuals within the territorial sea. You also state that the subject individuals will embark and disembark the vessel from the same coastwise point. CBP has ruled that the carriage of passengers entirely within territorial waters, even though the passengers disembark at their point of embarkation and the vessel touches no other coastwise point, is considered coastwise trade subject to the coastwise laws.
 Pursuant to 46 U.S.C. § 55103, a vessel may not transport passengers between coastwise points unless it is coastwise-qualified. The subject vessel is not coastwise-qualified insofar as it was built in the United Kingdom. 
Salish argues, as it did in its original request, that the vessel will be used as an “oceanographic research vessel” and therefore, the transportation of persons within U.S. territorial waters will not violate the coastwise laws.  In its interpretation of the coastwise laws, CBP has long held that the use of a vessel solely to engage in oceanographic research is not considered a use in the coastwise trade.
  
CBP’s interpretation of the coastwise laws as it relates to oceanographic research, in part, has been in concert with the Oceanographic Research Vessel Act,
  as amended, and codified at 46 U.S.C. § 2101(18),  which defines an “oceanographic research vessel” as:

[A] vessel that the Secretary finds is being employed only in instruction in oceanography or limnology, or both, or only in oceanographic or limnological research, including studies about the sea such as seismic, gravity meter, and magnetic exploration and other marine geophysical or geological surveys, atmospheric research, and biological research.

We note that prior CBP rulings do not determine whether the vessels themselves are oceanographic research vessels under 46 U.S.C. § 2101(18);
 however, the sole use of the vessel has been considered in the determination as to whether the activities aboard those vessels constituted oceanographic research.  The sole “use” of the vessel as interpreted in CBP rulings, considers the sole “use” of the vessel by persons being transported by the vessel.
  
In the present case, you indicate that the vessel will transport school age children and their teachers. While onboard the vessel, all individuals will receive instruction in the STEM curricula. In addition, the individuals onboard the vessel will craft scientific hypotheses, conduct experiments, collect and analyze data, maintain the vessel and engage in navigation and piloting training. Therefore, the sole use of the vessel is not oceanographic research, but a blended use of the vessel that involves building foundational scientific, nautical and vessel maintenance skills. Insofar as the vessel is not solely used for oceanographic research, the transportation of the subject individuals would constitute coastwise trade under this premise. 
As stated above, Salish indicates that its program revolves around the STEM curricula and expanding access to the core subject matters to middle school and high school students in the Washington area. CBP has traditionally held that an individual transported between two coastwise points on a non-coastwise-qualified vessel is not considered a passenger if that individual is engaged in an activity which is “’directly and substantially’ related to the operation, navigation, ownership, or business of the vessel itself”.
 In the present case, the research the individuals are conducting is not tied to the vessel itself, but is instead tied to Salish’s mission to foster greater access to the STEM curricula in the public schools. Insofar as the subject individuals will not be engaged in an activity which is “’directly and substantially’ related to the operation, navigation, ownership, or business of the vessel itself”,
 in the absence of evidence to the contrary, the individuals would be considered passengers and the transportation of those individuals would be considered a violation of 46 U.S.C. § 55103.
 
However, the vessel will also serve as a piloting and navigation school for the individuals onboard the vessel. CBP has consistently held that “a person transported on a vessel as a student in bona fide instructional courses in oceanography or sailing and navigation/seamanship, when the presence of that person is required onboard the vessel as a part of his or her course or training, is not a passenger for purposes of the coastwise laws.”
 In the present case, you state that the subject individuals will learn piloting, navigating and seamanship skills while onboard the vessel. Insofar as the individuals learn to pilot and navigate the subject vessel, their presence is required on the subject vessel as part of their training. Therefore, the subject individuals are not passengers for purposes of the coastwise laws.  Insofar as the subject individuals are not passengers, it would not be a violation of 46 U.S.C. § 55103 for the subject non-coastwise-qualified vessel to transport the subject individuals within U.S. territorial waters.
In conclusion, the vessel is not solely used for oceanographic research; therefore, the transportation of the subject individuals would constitute coastwise trade under this rationale. However, the individuals onboard the vessel who are engaged in a piloting and navigation training and the presence of those individuals onboard is necessary in order to receive the training, are not considered passengers for purposes of the coastwise laws. Therefore, as long as all of the individuals transported on the subject vessel receive the training, the transportation of those individuals will not constitute a violation of 46 U.S.C. § 55103.  

Issue Two

Pursuant to 46 U.S.C. § 55102, a vessel may not provide any part of the transportation of merchandise by water, or by land and water, between points in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel has a coastwise endorsement. 
Pursuant to 46 U.S.C. § 55102(a), “merchandise, includes (1) merchandise owned by the United States Government, a State, or a subdivision of a State; and (2) valueless material.”  As such, any cargo, regardless of its value or ownership, would be considered merchandise for the purpose of 46 U.S.C. § 55102.
CBP Regulation 19 C.F.R. § 4.80b(a) provides in relevant part:

A coastwise transportation of merchandise takes place, within the meaning of the coastwise laws, when merchandise laden at a point embraced within the coastwise laws (“coastwise point”) is unladen at another coastwise point, regardless of the origin or ultimate destination of the merchandise.  

It is a violation of the coastwise laws for a non-coastwise-qualified vessel to engage in coastwise trade. In the present case, Salish states that the only “gear the vessel would carry would be equipment and supplies necessary for the research and training taking place on the vessel.” Salish argues that the articles transported on the vessel should be considered vessel equipment and ship stores as opposed to merchandise. However, the request does not provide a comprehensive list of the articles to be transported. Therefore, we decline to issue a general ruling categorizing unspecified articles as either merchandise, ship stores or vessel equipment. However, we note that it is not a violation of the coastwise laws for a non-coastwise-qualified vessel to lade merchandise at one coastwise point and then unlade that same merchandise at the point of lading. Therefore, in order to avoid a violation of 46 U.S.C. § 55102, any articles transported on the vessel must be laden and unladen from the same coastwise point.
HOLDING

Issue One
The transportation of the subject individuals engaged in research would constitute a violation of 46 U.S.C. § 55103. However, the transportation of the subject individuals engaged in the navigation and piloting training would not constitute a violation of 46 U.S.C. § 55103.

Issue Two
In the absence of a specific list of articles to be transported onboard the subject vessel, CBP declines to issue a ruling analyzing whether the articles are merchandise, ship stores or vessel equipment. 

Sincerely,
Glen E. Vereb
Director

Border Security & Trade Compliance Division
Office of International Trade, Regulations and Rulings

U.S. Customs and Border Protection
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� Coast Guard Vessel Documentation Record.


� 19 C.F.R. § 4.50(b) (“A passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business.”).  


� 33 C.F.R. § 2.22(a)(2)(2013).


� Recodified by Pub. L. 109-304, enacted on October 6, 2006.


� 19 C.F.R. § 4.50(b).


� HQ H243820 (July 22, 2013); HQ H045779 (Dec. 5, 2008); HQ H039057 (Sept. 24, 2008); HQ H022782 (Feb. 25, 2008).


� HQ H009541 (Apr. 17, 2007)(holding that the transportation of scientists for the purpose of collecting ballast water samples to test  for traces of chemicals in order to protect against the presence of invasive species did not constitute a violation of the coastwise laws as the vessel was used solely for oceanographic research purposes); HQ H008902 (May 17, 2007) (holding that scientists transported aboard a non-coastwise-qualified vessel within U.S. territorial waters for the purpose of gathering data from rocks on the seafloor did not constitute a violation of the coastwise laws insofar as the subject vessel was used solely for oceanographic research purposes); HQ 113461 (June 8, 1995)(holding that the use of a vessel to solely conduct seismic surveys qualified as oceanographic research; thus, the subject transportation did not constitute a violation of the coastwise laws); HQ 112122 (July 22, 1992)(holding that the transportation of scientists for the purpose of  surveying and mapping the ocean floor did not constitute a violation of the coastwise laws as the vessel was used solely for oceanographic research purposes).  


� The Act of July 30, 1965, PL 89-99; 79 Stat. 424 amended by Pub. L. 98-89; 97 Stat. 605 (Aug. 26, 1983).


� 46 U.S.C. § 50503 (“An oceanographic research vessel (as defined in section 2101 of this title) is deemed not to be engaged in trade or commerce.”).  


� Such determinations are made by the U.S. Coast Guard. 


� HQ H009541 (Apr. 17, 2007); HQ H008902; HQ H216579 (May 15, 2012); HQ 113461 (June 8, 1995); HQ 113361 (Mar. 8, 1995); and HQ 112122 (July 22, 1992).  


� HQ H248758 (Dec, 17, 2013)(emphasis added).


� Id.


� HQ H015735 (Aug. 17, 2007)(CBP held that individuals collecting water samples in order to research “whether ships…conducted proper mid-ocean ballast water exchanges” were passengers because the activity was not connected  “directly and substantially with the business, operation, or navigation of the vessel itself”, but rather the research activity was connected to the operation of all commercial shipping vessels. CBP held that the transportation of the subject individuals would be a violation of the coastwise laws.); HQ H020051 (Dec. 4, 2007)(CBP held that the collection of data for use in marine forecasting, climate modeling and safety at sea was not connected “’directly and substantially’ with the business, operation, or navigation of the vessel itself.”  CBP found that the research activity was connected to the operation of all commercial shipping vessels. Thus, CBP held that the transportation of the subject individuals would be a violation of the coastwise laws.); and HQ H087535 (Jan. 7, 2010)(CBP held that individuals installing and testing oceanographic systems for use in testing the C02, salinity, temperature and dissolved oxygen of the waters in the Pacific Ocean were not engaged in an activity that was “’directly and substantially’ connected with the operation, navigation, ownership or business of that vessel itself.” Therefore, CBP held that the transportation of the individuals would be a violation of the coastwise laws.).


� HQ 114263 (Mar. 3, 1998); See HQ 116494 (June 22, 2005).


� The issue of the transportation of merchandise was not raised in the original ruling request; however, we will address it here for the first time.


� We note that the subject vessel has a recreational endorsement. We decline to rule on whether the use of the vessel as described in the facts is permitted with a recreational endorsement. That decision is within the purview of the United States Coast Guard.
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