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U.S. Department of Homeland Security
Washington, DC 20229

U.S. Customs and Border Protection
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   HQ H261774
   February 18, 2015
VES-3-OT:RR:BSTC:CCR HQ H261774 KLQ
CATEGORY: Carriers

Ms. Sharon Havers
Carnival UK Carnival House

100 Harbour Parade

Southampton, SO15 1ST
RE:
Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b).

Dear Ms. Havers:
This is in response to your correspondence of February 18, 2015, in which you inquire about the coastwise transportation of the six individuals mentioned therein aboard the M/V QUEEN VICTORIA.  Our decision follows.

FACTS

The voyage in question involves the transportation of the subject individuals aboard the non-coastwise-qualified M/V QUEEN VICTORIA (“the vessel”). The individuals will embark the vessel in Hilo, Hawaii on or about March 30, 2015 and will disembark in Los Angeles, California on or about April 6, 2015.  Three of the individuals will give four lectures each on maritime history, marine biology and world affairs. The other three individuals are the spouses/family members of the lecturers.
ISSUE

Whether the individuals described in the FACTS section are “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).
LAW and ANALYSIS

Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers or merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the United States.  Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be “coastwise qualified.”

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.
  The coastwise law applicable to the carriage of passengers is found in 46 U.S.C. § 55103 which provides:

(a) In General. Except as otherwise provided in this chapter or chapter 121 of this title, a vessel may not transport passengers between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel-

(1) is wholly owned by citizens of the United States for purposes of engaging in coastwise trade; and

(2) has been issued a certificate of documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 or is exempt from documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

(b) Penalty. The penalty for violating subsection (a) is $300 for each passenger transported and landed.

Section 4.50 (b) of the Customs and Border Protection (“CBP”) Regulations provide:

A passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business.

In the present case, you state that each individual will give four lectures on maritime history, marine biology and world affairs. However, our research revealed that only three of the subject individuals are lecturers. The other three individuals are the spouses/family members of the lecturers. 
In accordance with previous Headquarters rulings, workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as “passengers”, within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b), if they are required to be onboard to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are onboard because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage.  HQ 101699 (Nov. 5, 1975); see HQ 116721 (Sept. 25, 2006)(quoting HQ 101699).  Furthermore, the shipboard activities engaged in by such aforementioned individuals while traveling on a non-coastwise-qualified vessel between coastwise ports must be “directly and substantially” related to the operation, navigation, ownership, or business of the vessel itself in order for such individuals to not be considered as passengers under these provisions of law. 

In the present case, we find that the proposed activity described in your request would be directly and substantially connected to the operation, navigation, ownership, or business of the vessel and we therefore determine that the three subject lecturers are not “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Accordingly, the coastwise transportation of the three lecturers in question would not be in violation of 46 U.S.C. § 55103.
It is CBP’s longstanding position that the spouse and children of officers of a vessel are not passengers for purposes of the passenger coastwise laws.
 The three subject individuals, who are not lecturers, but are instead the spouses/family members of the lecturers, do not qualify as immediate family members of the officers of the vessel. Therefore, these three individuals must be engaged in an activity that “directly and substantially” relates to the operation, navigation, ownership, or business of the vessel in order for such individuals to not be considered as passengers under the coastwise passenger laws. 
 Insofar as the three subject spouses/family members are not lecturing, we find that the three subject spouses/family members are “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Accordingly, the coastwise transportation of the three spouses/family members in question would be in violation of 46 U.S.C. § 55103. 
HOLDING

The three lecturers described in the FACTS section above are not “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such individuals would not be in violation of 46 U.S.C. § 55103.
The three spouses/family members described in the FACTS section above are “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such individuals would be in violation of 46 U.S.C. § 55103. 

Sincerely,

Lisa L. Burley
Chief/Supervisory Attorney-Advisor
Cargo Security, Carriers and Restricted Merchandise Branch

Office of International Trade, Regulations and Rulings
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� See 33 C.F.R. § 2.22(a)(2)(2014).


� HQ 11672 (Sept. 25, 2006); see HQ 116659 (May 19, 2006) (referencing the “direct and substantial” test). 


� General Letter No. 117 (May 20, 1916) from the former Bureau of Navigation ; HQ H007256 (Feb. 26, 2007); HQ H020279 (Nov.30, 2007); and HQ H108295 (June 7, 2010).  


� HQ 11672 (Sept. 25, 2006); see HQ 116659 (May 19, 2006) (referencing the “direct and substantial” test). 
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