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CATEGORY: Valuation
Ms. Lise Guerin
LEBALAB INC.

1226 Murphy Road

Suite 22024

Sarnia, Ontario N7S 6J4

Canada

RE:  Valuation of Leba III, dental spray for pets
Dear Ms. Guerin:


This is in response to your request of May 4, 2015, for a ruling on the proper valuation of your product, Leba III, dental spray for pets, for purposes of appraisement on entry into the United States.  
FACTS:


Based on your description of your processing, your product, Leba III, is mixed, bottled and labeled on your premises in Ontario, Canada.  The proprietary solution is packaged in one ounce bottles.  It is transported in cases to a warehouse in Kimball, Michigan, where it is stored, until sold and shipped.  You indicate that you accept orders from pet owners, veterinarians and distributors over the telephone.  The orders are emailed to the warehouse where the requested number of bottles are shipped to the address on the invoice.  You also indicate that you have some distributors overseas.  The merchandise is not sold at the time of entry into the United States.  Sales take place after the merchandise is warehoused in Michigan.


You presented information regarding your sales and general and administrative expenses for purposes of calculating the unit value under the deductive value method of the Valuation Statute, 19 U.S.C. § 1401a.  You have requested, based on the submitted financial information, that we rule on the per unit price per bottle that you have calculated.
ISSUE:


Whether deductive value is the proper method of appraisement for the imported merchandise and whether the calculations per unit price are acceptable.

LAW AND ANALYSIS:
Merchandise imported into the United States is appraised in accordance with section 402 of the Tariff Act of 1930, as amended by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA; 19 U.S.C. § 1401a).  The preferred method of appraisement is transaction value, which is defined as the "price actually paid or payable for merchandise when sold for exportation to the United States," plus five statutorily enumerated additions.  19 U.S.C. § 1401a(b)(1).  In order for transaction value to be applicable for appraisement purposes, there must be a bona fide sale of merchandise for export to the United States.
As the merchandise at issue is not subject to a sale prior to entry into the United States, transaction value may not be used to appraise the merchandise.  When imported merchandise cannot be appraised on the basis of transaction value, it is appraised in accordance with the remaining methods of valuation, applied in sequential order.  19 U.S.C. § 1401a(a)(1).  The alternative bases of appraisement, in order of precedence, are the transaction value of identical or similar merchandise (19 U.S.C. § 1401a(c)); deductive value (19 U.S.C. § 1401a(d)); computed value (19 U.S.C. § 1401a(e)); and the “fallback” method (19 U.S.C. § 1401a(f)).

The transaction value of identical merchandise or similar merchandise is based on sales, at the same commercial level and in substantially the same quantity, of merchandise exported to the United States at or about the same time as the merchandise being appraised.  See 19 U.S.C. § 1401a(c).  There is no information available regarding any previously accepted transaction values of identical or similar merchandise on which to base appraisement of the imported components.  Thus the merchandise cannot be appraised using transaction value of identical merchandise or similar merchandise.

The next method of appraisement is deductive value.  Under the deductive value method, merchandise is appraised on the basis of the unit price at which it is sold in the United States in its condition as imported and in the greatest aggregate quantity either at or about the time of importation, or before the close of the 90th day after the date of importation. 19 U.S.C. § 1401a(d)(2)(A)(i) and (ii).  As your merchandise is not further processed after importation, 19 U.S.C. § 1401a(d)(2)(A)(iii) is not applicable. 


Based on discussions with this office, you believe that the deductive value method is the proper basis of appraisal for your imported merchandise.  19 U.S.C. 1401a(d)(2)(B) provides, in relevant part:
. . . the unit price at which merchandise is sold in the greatest aggregate quantity is the unit price at which such merchandise is sold to unrelated persons, at the first commercial level after importation . . . at which such sales take place, in a total volume that is (i) greater than the total volume sold at any other unit price, and (ii) sufficient to establish the unit price.

“At the first commercial level after importation” refers to the first sale by you to an unrelated party.  Subsequent sales after that are not of any concern in calculating the deductive value of the imported merchandise.

Further, 19 U.S.C. 1401a(d)(3)(A) provides that the unit price determined under paragraph (2) is reduced by an amount equal to:

(i) any commission usually paid or agreed to be paid, or the addition usually made for profit and general expenses, in connection with sales in the United States of imported merchandise that is of the same class or kind, regardless of the country of exportation, as the merchandise concerned; 

(ii) the actual costs and associated costs of transportation and insurance incurred with respect to international shipments of the merchandise concerned from the country of exportation to the United States; 

(iii) the usual costs and associated costs of transportation and insurance with respect to shipments of such merchandise from the place of importation to the place of delivery in the United States, if such costs are not included as a general expense under clause (i); 

(iv) the customs duties and other Federal taxes currently payable on the merchandise concerned by reason of its importation, and any Federal excise tax on, or measured by the value of, such merchandise for which vendors in the United States are ordinarily liable; and

(v) (but only in the case of a price determined under paragraph (2)(A)(iii)) the value added by the processing of the merchandise after importation to the extent that the value is based on sufficient information relating to cost of such processing.
19 U.S.C. 1401a(d)(3)(B) provides that “[f]or purposes of applying paragraph (A)”:

(i) The deduction made for profits and general expenses shall be based upon the importer’s profits and general expenses, unless such profits and general expenses are inconsistent with those reflected in sales in the United States of imported merchandise of the same class or kind, in which case the deduction shall be based on the usual profit and general expenses reflected in such sales, as determined from sufficient information; and 
(ii) Any State or local tax imposed on the importer with respect to the sale of imported merchandise shall be treated as a general expense.

Paragraph (3)(C) provides for increasing the price determined under paragraph (2) by an amount equal to the packing costs incurred by the importer, if not otherwise included.  You provided cost information including shipping and handling and general and administrative expenses related to U.S. sales.  We presume these figures include your packing costs for shipping the goods to the U.S.  Paragraph (3)(D) directs that sales to any person who supplies an assist for use in connection with the production or sale for export of the merchandise at issue shall be disregarded.  You have not indicated that any assists are provided to you in the production of your merchandise.  

You provided information, based on your previous fiscal year, in order to calculate a price per unit bottle.  This information included your amount for U.S. sales; expenses attributed strictly to U.S. sales for advertisement and promotion, shipping and handling, and travel; and general and administrative expenses and resources allocated for managing the U.S. sales.  These expenses are deductible under deductive value.  However, you are using a modified form of deductive value, not true deductive value.  If you could use figures from a previous month or up to three months, as opposed to the previous year, you would be able to apply deductive value as you would be using sales within 90 days of importation.
Having reviewed this matter, we conclude that you may also use computed value instead of deductive value, if you so choose.  It is your choice as to which method you use.  The statute, 19 U.S.C. § 1401a(e) provides with regard to computed value:
(1) The computed value of imported merchandise is the sum of—

(A) the cost or value of the materials and the fabrication and other processing of any kind employed in the production of the imported merchandise;

(B) an amount for profit and general expenses equal to that usually reflected in sales of merchandise of the same class or kind as the imported merchandise that are made by the producers in the country of exportation for export to the United States;

(C) any assist, if its value is not included under subparagraph (A) or (B); and

(D) the packing costs.

(2) For purposes of paragraph (1)—

(A) the cost or value of materials under paragraph (1)(A) shall not include the amount of any internal tax imposed by the country of exportation that is directly applicable to the materials or their disposition if the tax is re- mitted or refunded upon the exportation of the merchandise in the production of which the materials were used; and

(B) the amount for profit and general expenses under paragraph (1)(B) shall be based upon the producer’s profits and expenses, unless the producer’s profits and expenses are in- consistent with those usually reflected in sales of merchandise of the same class or kind as the imported merchandise that are made by producers in the country of exportation for export to the United States, in which case the amount under paragraph (1)(B) shall be based on the usual profit and general expenses of such producers in such sales, as determined from sufficient information.
Theoretically, you should reach the same value for appraisement purposes under each method.  If it is simply not possible to use either method, a modified deductive value method, as suggested, may be acceptable.  If this office can be of further assistance, please feel free to contact us.
HOLDING:

The merchandise at issue, Leba III, should be appraised based on either the deductive value method or the computed value method.  







Sincerely,







Monika R. Brenner, Chief







Valuation and Special Programs Branch
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