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CATEGORY: Carriers

Ms. Helena Larks 

General Steamship Corporation LTD.

6475 Christie Ave., Suite 325

Emeryville, California 94608

RE:
Coastwise Transportation; 46 U.S.C. § 55103; 19 C.F.R. § 4.50(b).

Dear Ms. Larks:
This is in response to your correspondence of May 15, 2015, in which you inquire about the coastwise transportation of four individuals mentioned therein aboard both the M/V KERALA.  Our decision follows.
FACTS
You ask whether four individuals may be transported on both the non-coastwise-qualified M/V KERALA (the “vessel”).  The subject individuals will embark at San Francisco, California on or about May 15, 2015, and disembark at Los Angeles, California, on or about May 23, 2015.  The subject individuals will Depart from the Port of San Francisco, and transit the vessel to the Pacific Lightering Area (PAL).  The individuals after transfer of cargo will then transit to Los Angeles.  The individuals will be on board to gauge the quality, and level of cargo transferred between vessels at the PAL. The subject individuals will also be monitoring, and instructing crew to ensure all operations are handled per regulations safely, and accurately.
ISSUE

Whether the individuals described in the FACTS section are “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).
LAW and ANALYSIS

Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers or merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the United States.  Such a vessel, after it has obtained a coastwise endorsement from the U.S. Coast Guard, is said to be “coastwise qualified.”

The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.
  The coastwise law applicable to the carriage of passengers is found in 46 U.S.C. § 55103 which provides:

(a) In General. Except as otherwise provided in this chapter or chapter 121 of this title, a vessel may not transport passengers between ports or places in the United States to which the coastwise laws apply, either directly or via a foreign port, unless the vessel-

(1) is wholly owned by citizens of the United States for purposes of engaging in coastwise trade; and

(2) has been issued a certificate of documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 or is exempt from documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.

(b) Penalty. The penalty for violating subsection (a) is $300 for each passenger transported and landed.

Section 4.50 (b) of the Customs and Border Protection (“CBP”) Regulations provide:

A passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel who is not connected with the operation of the vessel, her navigation, ownership, or business. 
In the present case, you state that the subject individuals will Depart from the Port of San Francisco, and transit the vessel to the Pacific Lightering Area (PAL).  The individuals after transfer of cargo will then transit to Los Angeles.  You have further stated that the individuals will be on board to gauge the quality, and level of cargo transferred between vessels at the PAL.  You have also stated that the subject individuals will also be monitoring, and instructing crew to ensure all operations are handled per regulations safely, and accurately. In accordance with previous Headquarters rulings, workmen, technicians, or observers transported by vessel between ports of the United States are not classified as “passengers”, within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b), if they are required to be onboard to contribute to the accomplishment of the operation or navigation of the vessel during the voyage or are onboard because of a necessary vessel ownership or business interest during the voyage.  HQ 101699 (Nov. 5, 1975); see HQ 116721 (Sept. 25, 2006)(quoting HQ 101699).  Furthermore, the shipboard activities engaged in by such aforementioned individuals while traveling on a non-coastwise-qualified vessel between coastwise ports must be “directly and substantially” related to the operation, navigation, ownership, or business of the vessel itself in order for such individuals to not be considered as passengers under these provisions of law. 

In the present case, we find that the proposed activities described in your request would be directly and substantially connected to the operation, navigation, ownership, or business of the vessel and we therefore determine that the subject individuals are not “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Accordingly, the coastwise transportation of the individuals in question would not be in violation of 46 U.S.C. § 55103.
HOLDING
The individuals described in the FACTS section above are not “passengers” within the meaning of 46 U.S.C. § 55103 and 19 C.F.R. § 4.50(b).  Therefore, the coastwise transportation of such individuals would not be in violation of 46 U.S.C. § 55103.

Sincerely,
Lisa L. Burley

Chief/Supervisory Attorney-Advisor

Cargo Security, Carriers and Restricted Merchandise Branch

Office of International Trade, Regulations and Rulings
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� See 33 C.F.R. § 2.22(a)(2)(2014).


� HQ 11672 (Sept. 25, 2006); see HQ 116659 (May 19, 2006) (referencing the “direct and substantial” test). 
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