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MODIFICATION OF RULING LETTER RELATING TO THE COUNTRY OF ORIGIN

               MARKING OF IMPORTED GOLF CLUB SETS

AGENCY: U.S. Customs Service, Department of the Treasury

ACTION: Notice of modification of country of origin marking

ruling letter.

SUMMARY: Pursuant to section 625(c)(1), Tariff Act of 1930 (19

U.S.C. 1625(c)(1), as amended by section 623 of Title VI (Customs

Modernization) of the North American Free Trade Agreement

("NAFTA") Implementation Act (Pub. L. 103-182, 107 Stat. 2057

(1993), this notice advises interested parties that Customs is

modifying a ruling issued pursuant to 19 CFR Part 181 regarding a

country of origin determination under 19 CFR Part 102 (NAFTA

"Marking Rules") for imported golf club sets.  Notice of the

proposed modification was published on July 24, 1996, in the

Customs Bulletin, volume 30, Number 29/30.

EFFECTIVE DATE: This decision is effective for merchandise

entered or withdrawn for warehouse for consumption (on or after

30 days after the date of publication in the Customs Bulletin).

FOR FURTHER INFORMATION CONTACT: Anthony Tonucci, Special

Classification and Marking Branch, (202-482-7073).

SUPPLEMENTAL INFORMATION:  

                           Background

    On July 24, 1996, Customs published a notice in the Customs

Bulletin, Volume 30, Number 29/30, proposing to modify a New York

ruling letter (NY) 810816, issued June 1, 1995, which held that

pursuant to section 102.14, interim Regulations (19 CFR 102.14),

the country of origin of imported golf club sets assembled in

Canada from U.S. origin stainless steel heads and rubber grips

and Japanese origin stainless steel shafts is Canada, and thus

marking the outside carton with the words "Assembled in Canada"

was an acceptable country of origin marking for the imported golf

club sets.  No comments were received in response to this notice. 

Pursuant to section 625(c)(1), Tariff Act of 1930 (19 U.S.C.

1625(c)(1), as amended by section 623 of Title VI (Customs

Modernization) of the North American Free Trade Agreement

("NAFTA") Implementation Act (Pub. L. 103-182, 107 Stat. 2057

(1993), this notice advises interested parties that Customs is

modifying NY 810816 to reflect that pursuant to section

102.11(d)(2)(i), Customs Regulations (102.11(d)(2)(i)), the

country of origin of the imported golf club sets is "Canada", 

rather than pursuant to section 102.14, as erroneously held in NY

810816.  It remains Customs' position that the imported golf club

sets are of Canadian origin and marking their retail container

"Assembled in Canada" is an acceptable country of origin marking

for the imported golf club sets.  NY 810816 is set forth in

"Attachment A".  Headquarter's Ruling Letter 559431 modifying NY

810816 is set forth in Attachment B to this document.  

    Dated: 

                          John Durant, Director

                          Tariff Classification

                          Appeals Division

Attachments

                          HQ 559431

                          September 3, 1996                       

Mar-2 RR:TC:SM 559431 AT

CATEGORY: Marking

Mr. Daniel Murphy

Operations Manager

DiMarco Golf

4500 Dixie Rd., Unit 12 A

Mississauga Canada L4W1V7

RE:                       Modification of NY 810816 concerning country of origin

                          marking requirements of imported golf clubs assembled in

                          Canada from U.S. and Japanese origin components; Article

                          509; NAFTA Marking Rules; section 102.11 of the interim

                          regulations

Dear Mr. Murphy:

    This letter is to inform you that Customs is reconsidering

your original submission dated May 16, 1996, submitted to the

National Import Specialist, New York Office, requesting a ruling

concerning the country of origin marking requirements for

imported golf clubs which are assembled in Canada from U.S. and

Japanese components.    

FACTS:

    According to your May 16, 1996 submission, DiMarco Golf

imports golf clubs into the U.S. which are assembled in Canada

from U.S. and Japanese components.  You state that all of the

components (stainless steel heads, rubber golf club grips,

ferrules and two sided grip tape) are of U.S. origin, except the

stainless steel shafts which are of Japanese origin.  These

components are assembled in Canada into 8 piece golf club sets

consisting of 7 irons (3,4,5,6,7,8, and 9) and a pitching wedge. 

You submit that the assembly operation performed in Canada to

make the golf clubs consists of the following steps:  

    1.  Cutting the stainless steel shaft.

    2.  Applying the ferrule to the shaft.

    3.  Epoxying the head to the shaft.

    4.  Applying the grip to the shaft.

    5.  Packaging the golf club sets ready for shipment.

    6.  Marking the carton "Assembled in Canada".

    You inquired as to whether marking the outside carton in

which the golf club sets were packaged with the words "Assembled

in Canada" would be an acceptable country of origin marking for

the imported golf club sets.  In NY 810816 dated June 1, 1995,

our New York office ruled that pursuant to section 102.14,

interim Customs Regulations (19 CFR 102.14), the country of

origin of the imported golf club sets is Canada, and thus marking

the outside carton with the words "Assembled in Canada" was an

acceptable country of origin marking for the imported golf club

sets.  We have determined, for the reasons set forth below, that

our New York office erred in their analysis and conclusion that

the country of origin of the imported golf club sets is "Canada"

pursuant to section 102.14 of the interim regulations.  Thus,

modification of that ruling is required. 

ISSUE: 

    What are the country of origin marking requirements of the

imported golf club sets which are assembled in Canada with U.S. 

components and Japanese-origin stainless steel heads in the

manner described above?

LAW AND ANALYSIS:

    The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly

and permanently as the nature of the article (or its container)

will permit, in such a manner as to indicate to the ultimate

purchaser in the U.S. the English name of the country of origin

of the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134)

implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304. 

    The country of origin marking requirements for a "good of a

NAFTA country" are also determined in accordance with Annex 311

of the North American Free Trade Agreement ("NAFTA"), as

implemented by section 207 of the North American Free Trade 

Agreement Implementation Act (Pub. L. 103-182, 107 Stat 2057)

(December 8, 1993).  The rules currently used for determining the

country of origin of a good imported from a NAFTA country

("Marking Rules") are contained in Part 102, interim Customs

Regulations (19 CFR Part 102) [final rule published as T.D. 96-48

in the Federal Register on June 6, 1996, effective on August 5,

1996, 61 FR 28932].  

    Section 134.1(b) of the Customs Regulations defines "country

of origin" as:

    the country of manufacture,     production, or growth of 

                                    any article of foreign origin entering the U.S.  

                                    Further work or material added to  an article in another

                                                                       country must effect a substantial transformation in

                                                                       order to render such other country the "country of

                                                                       origin within this part; however, for a      good of a NAFTA

                                                                       country, the NAFTA Marking Rules will   determine the

                                                                                                               country of origin. (Emphasis added).

  Section 134.1(j) of the Customs Regulations provides that

the "NAFTA Marking Rules" are the rules promulgated for purposes

of determining whether a good is a good of a NAFTA country. 

Section 134.1(g) of the Customs Regulations defines a "good of a

NAFTA country" as an article for which the country of origin is

Canada, Mexico or the United States as determined under the NAFTA

Marking Rules.  Section 134.45(a)(2) of the Customs Regulations

provides that a "good of a NAFTA country" may be marked with the

name of the country of origin in English, French or Spanish. 

  In this case, the golf club sets are assembled in Canada

from U.S. and Japanese origin components.  Thus, in order to

determine the appropriate marking requirements for the imported

golf club sets, we must determine under the NAFTA Marking Rules

the country of origin of the golf clubs which are assembled in

Canada in the manner described above.

  Section 102.11 of the interim Customs Regulations (19 CFR

102.11), sets forth the required hierarchy for determining

country of origin of goods from NAFTA countries for marking

purposes.  Section 102.11(a) of the interim Customs Regulations

states that "[t]he country of origin of a good is the country in

which: 

  (1)    The good is wholly obtained or produced;

  (2)    The good is produced exclusively from domestic

                  materials; or

  (3)    Each foreign material incorporated in that good         

         undergoes an applicable change in tariff classification

         set out in section 102.20 and satisfies any other

         applicable requirements of that section, and all other

         requirements of these rules are satisfied." 

"Foreign Material" is defined in section 102.1(e) of the interim

Customs regulations as "a material whose country of origin as

determined under these rules is not the same country as the

country in which the good is produced."

  Since the individual golf clubs (7 irons and a pitching

wedge) which make up the imported golf club sets are assembled in

Canada from U.S. and Japanese components (foreign, as defined in

section 102.1(e) of the interim regulations) the golf clubs are

neither wholly obtained/produced nor produced exclusively from

domestic materials.  Therefore, paragraphs (a)(1) and (a)(2) of

section 102.11 cannot be used to determine the country of origin

of the golf club sets.  Thus, paragraph (a)(3) of section 102.11

is the applicable rule that next must be applied to determine the

origin of the finished article. 

  The three components (excluding fasteners) of the assembled

golf clubs, in this case, consists of the U.S. origin stainless

steel shaft and rubber grips, and the Japanese origin stainless

steel heads.  The completely assembled golf clubs are classified

under subheading 9506.31, HTSUS.  The stainless steel heads and

shafts and the rubber golf grips are classified as parts of golf

clubs under subheading 9506.39, HTSUS.  The applicable change in

tariff classification set out in section 102.20(s), Section XX,

Chapters 94 through 96, 9506.31 of the interim regulations

provides:

  9506.31 .....    A change to subheading 9506.31 from any other

                   subheading, except subheading 9506.39.

  In this case, since the foreign stainless steel shafts and

heads and the rubber grips are classified under subheading

9506.39, HTSUS, they do not undergo the applicable change in

tariff classification set out in section 102.20(s), and, as a

result, section 102.11(b) of the hierarchial rules must be

applied next to determine the country of origin of the assembled

golf clubs.

  Section 102.11(b) of the interim Customs Regulations

provides that:

         Except for a good that is specifically described in the

         Harmonized System as a set, or is classified as a set

         pursuant to General Rule of Interpretation 3, where the

         country of origin cannot be determined under paragraph

         (a), the country of origin of the good:

         (1)       Is the country or countries of origin of

                   the single material that imparts the

                   essential character of the good, or

         (2)       If the material that imparts the

                   essential character of the good is 

                   fungible, has been commingled, and

                   direct physical identification of

                   the origin of the commingled material is

                   not practical, the country or countries

                   of origin may be determined on the basis

                   of an inventory management method

                   provided under the Appendix to part 181

                   of the Customs Regulations. 

Although the imported articles are commonly referred to as "golf

club sets" they are not described in the Harmonized System as a

set, or are classified as a set pursuant to General Rule of

Interpretation 3.  Thus, section 102.11(c) is not applicable, but

section 102.11(b) must be applied in determining the origin of

the golf clubs.  

  Applying section 102.11(b)(1), to the facts of this case, we

find that there is no single material that imparts the essential

character to the golf clubs.  In our opinion, in this case, all

three components (stainless steel golf club shafts and heads and

the rubber golf club grips) are essential parts of the golf

clubs.  Accordingly, since section 102.11(c) is not applicable,

section 102.11(d) of the hierarchial rules must be applied next

to determine the country of origin of the golf clubs.

  Section 102.11(d) of the interim Customs regulations

provides that:

    (d) Where the country of origin of the good cannot be  determined under paragraph (a),(b) or (c) of this

                                                           section, the country of origin of the good shall be

                                                                                                                      determined as follows:

             (1)   The last country in which the good

                   underwent production, other than by

                   simple assembly or minor processing, or

             (2)   If the good is produced by simple

                   assembly:

                   (i)  The country in which the good is

                        assembled if the parts that merit

                        equal consideration as imparting

                        the essential character of the good

                        do not have the same country of

                        origin, or

                   (ii) The country of origin of the parts

                        assembled into the good that merit

                        equal consideration as imparting

                        the essential character of the good

                        if all those parts have the same

                        country of origin.

"Simple assembly" is defined in section 102.1(o) of the interim

Customs Regulations as:

    the fitting together of five or fewer parts all of

    which are foreign (excluding fasteners such as screws,

    bolts, etc.) by bolting, gluing, soldering, sewing or

    by other means without more than minor processing.

    (Emphasis added).

  Based on the facts in this case, the golf clubs are produced

in Canada as a result of "simple assembly" since there are only

three components (heads, shafts and grips) all of which

(excluding fasteners) are foreign and are fitted together by

gluing.  On the other hand, since these components have different

countries of origin--the U.S. and Japan--section 102.11(d)(2)(i)

of the interim Customs Regulations, is the applicable rule for

determining the country of origin of the golf clubs.  Applying

section 102.11(d)(2)(i) to the facts in this case, we find that

the country of origin of the imported golf club sets is Canada--

the country in which the goods are assembled.  Accordingly, the

individual golf clubs or their retail containers in which the

golf club sets are sold to the ultimate purchaser in the U.S.,

must be marked to indicate Canada as the country of origin of the

golf club sets in accordance with the marking requirements of 19

U.S.C. 1304.  

     We note that while it appears that the golf clubs which are

assembled from U.S. origin stainless steel heads and rubber grips

are eligible for a partial duty exemption under 9802.00.80, HTSUS

and that the country of origin marking requirements of 19 CFR

10.22 apply, please note that in T.D. 96-48 published at 61 F.R.

28932, 28955 (June 6, 1996) Customs has removed 19 CFR 10.22. 

Also, section 102.14 has been removed pursuant to T.D. 96-48 as

well.  These regulatory amendments will be effective for goods

entered, or withdrawn from warehouse, for consumption on or after

August 5, 1996.

     However, pursuant to section 134.43(e), Customs Regulations

(19 CFR 134.43(e)), also amended by T.D. 96-48 and effective on

August 5, 1996, marking the retail containers in which the

imported golf club sets are sold to the ultimate purchaser in the

U.S. with the words, "Assembled in Canada", is an acceptable

country of origin marking since Canada--the country of final

assembly--is the country of origin of the golf club sets. 

HOLDING:

     Pursuant to 19 CFR 102.11(d)(2)(i) the country of origin of

imported golf club sets which are assembled in Canada from U.S.

origin stainless steel heads and rubber grips and Japanese-origin

stainless steel shafts in the manner described above, is Canada.  

New York ruling 810816 is hereby modified in accordance with this

ruling.

     Pursuant to 19 CFR 134.43(e), marking the retail containers

in which the golf club sets are sold to the ultimate purchaser in

the U.S. with the words "Assembled in Canada" is an acceptable

country of origin marking for the imported golf club sets under

19 U.S.C. 1304, for those that are entered, or withdrawn from

warehouse, for consumption on or after August 5, 1996.

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Tariff Classification

                              Appeals Division

