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CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.: 5506.20.0000  

Mr. Richard C. Shaw

Politex U.S., Inc.

660 Allied Industrial Blvd.

Macon, GA 31206

RE:  The tariff classification of carded polyester staple fibers

from        Italy.

Dear Mr. Shaw:

     In your letter dated January 18, 1993, you requested a tariff

classification ruling.       

     You seek classification of carded, 100% polyester (PET) staple

fibers.  The length of the staple fibers is not indicated in your

letter.  You do refer to the product as staple fibers; therefore, we

assume that the length into which the fibers are cut is between 25 mm

and 180 mm.   A sample of the fibers was not submitted with your

request.  The fibers will be used in the United States to make nonwoven

fabric, which will then be used as a roof material.

     The applicable subheading for the staple fibers will be

5506.20.0000, Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTS),

which provides for synthetic staple fibers, carded, combed or otherwise

processed for spinning, of polyesters.  The rate of duty will be 6.5

percent ad valorem.   

     In your letter, your inquire about registering the American-made

100% PET chips or flakes prior to shipment to Italy so that no duty is

due (U.S. Customs) when the 100% PET fibers are returned to Macon,

Georgia.  The American-made PET flakes have been substantially

transformed into a new and different article of commerce, textile

staple fibers; therefore, the country of origin will be considered

Italy.  A textile product processed in more than one country shall be a 

product of the country where it last underwent a substantial

transformation.  As such, it will be dutiable as a product of Italy 

with no allowance for American-made raw materials. 

     This ruling is being issued under the provisions of Section 177 of

the Customs Regulations (19 C.F.R. 177).

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is imported.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be brought

to the attention of the Customs officer handling the transaction.

                                   Sincerely,

                                   Jean F. Maguire

                                   Area Director

                                   New York Seaport

