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CATEGORY:  Marking

Mr. William T. Maxant

Maxant Industries Inc.

28 Harvard Road

P.O. Box 454

Ayer, MA 01432

RE: Country of Origin Marking of an imported Bee Hive Tool

Dear Mr. Maxant:

       This is in response to your letter dated December 12, 1994,

requesting a ruling on the country of origin marking requirements

for an imported article which is processed in a NAFTA country prior

to being imported into the U.S. and further processed here in the

U.S. upon its return.  Two marked samples were submitted with your

letter for review.

       The product is described as a Bee Hive Tool.  The item is

approximately 9" long, 1 1/4" wide and 8 ounces in weight.  Steel,

purchased in the United States and of U.S. origin, is blanked out

in a press with a secondary bending operation on one end.  These

blanks, as represented in one of your submitted samples, will be

sent to Canada for hardening and a grinding operation at each end

with a polishing on the straight end.  Then they will be returned

to the United States for final finishing, painting or plating. 

Your second sample represents the "final" product.

       The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the U.S.

shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly and

permanently as the nature of the article (or its container) will

permit, in such a manner as to indicate the ultimate purchaser in

the U.S. the English name of the country of origin of the article. 

Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134) implements the

country of origin marking requirements and exceptions of 19 U.S.C.

1304. 

       The country of origin marking requirements for a "good of a

NAFTA country" are also determined in accordance with Annex 311 of

the North American Free Trade Agreement ("NAFTA"), as implemented

by section 207 of the North American Free Trade Agreement

Implementation Act (Pub. L. 103-182, 107 Stat 2057) (December 8,

1993) and the interim amendments to the Customs Regulations

published as T.D. 94-4 (59 Fed. Reg. 109, January 3, 1994) with

corrections (59 Fed. Reg. 5082, February 3, 1994) and T.D. 94-1 (59

Fed. Reg. 69460, December 30, 1993).  These interim amendments took

effect on January 1, 1994 to coincide with the effective date of

the NAFTA.  The Marking Rules used for determining whether a good

is a good of a NAFTA country are contained in T.D. 94-4 (adding a

new Part 102, Customs Regulations).  The marking requirements of

these goods are set forth in T.D. 94-1 (interim amendments to

various provisions of Part 134, Customs Regulations).

       Section 134.1(b) of the interim regulations, defines

"country of origin" as 

          the country of manufacture, production, or growth of

          any article of foreign origin entering the U.S.

          Further work or material added to an article in another

          country must effect a substantial transformation in

          order to render such other country the "country of

          origin within this part; however, for a good of a NAFTA

          country, the NAFTA Marking Rules will determine the

          country of origin. (Emphasis added).

       Section 134.1(j) of the interim regulations, provides that

the "NAFTA Marking Rules" are the rules promulgated for purposes of

determining whether a good is a good of a NAFTA country.  Section

134.1(g) of the interim regulations, defines a "good of a NAFTA

country" as an article for which the country of origin is Canada,

Mexico or the United States as determined under the NAFTA Marking

Rules.  Section 134.45(a)(2) of the interim regulations, provides

that a "good of a NAFTA country" may be marked with the name of the

country of origin in English, French or Spanish.

       You state that the imported Bee Hive Tools are processed in

a NAFTA country "Canada" prior to being imported into the U.S. 

Since, "Canada"  is defined under 19 CFR 134.1(g), as a NAFTA

country, we must first apply the NAFTA Marking Rules in order to

determine whether the imported Bee Hive Tools are goods of a NAFTA

country", and thus subject to the NAFTA marking requirements.   

       Part 102 of the interim regulations, sets forth the "NAFTA

Marking Rules" for purposes of determining whether a good is a good

of a NAFTA country for marking purposes.  Section 102.11 of the

interim regulations, sets forth the required hierarchy for

determining country of origin for marking purposes.  

       Applying the NAFTA rules of origin set forth in Part 102 of

the interim regulations to the facts of this case, we find that,

for marking purposes, the imported Bee Hive Tool is a good of a

NAFTA country prior to being further processed in the U.S.

       The only issue which remains is whether the U.S. processor

is the ultimate purchaser within the meaning of section 134.35(b). 

Section 134.35(b) of the interim regulations, provides that

       a good of a NAFTA country which is to be processed

       in the United States in a manner that would result in the

       good becoming a good of the United States under the NAFTA

                    marking rules is excepted from marking.  Unless

the good

       is processed by the importer or on its behalf, the

       outermost container of the good shall be marked in accord

       with this part.

       Based on the facts of this case, we find that the imported

Bee Hive Tool as a result of the further processing performed in

the U.S. becomes an article of U.S. origin under Part 102 of the

interim regulations.  

       Accordingly, the imported Bee Hive Tools, which are goods of

a NAFTA country that become U.S. articles as a result of being

further processed in the U.S., in the manner described above, are

excepted from marking and only the outermost containers are

required to be marked with the country of origin "Canada" if the

imported Bee Hive Tools are not processed by the importer or on its

behalf.

       This ruling is being issued under the provisions of Part 181

of the Customs Regulations (19 CFR Part 181).

       A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                               Sincerely,

                              Jean F. Maguire

                                    Area Director

                                    New York Seaport

