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CATEGORY: Classification; Marking

TARIFF NO.:    9021.19.8500  

Mr. Leonard M. Fertman

2049 Century Park East, Suite 1800

Los Angeles, CA 90067

RE:  The tariff classification, country of origin marking and

status under       the North American Free Trade Agreement (NAFTA),

of Orthodontic             Elastics from Mexico; Article 509

Dear Mr. Fertman:

     In your letter dated January 16, 1995 you requested a ruling

on the status of orthodontic elastics from Mexico under the NAFTA. 

The request is being made on behalf of Ormco Corporation, Glendora,

CA.

     The articles to be imported are circular rubber bands cut in Mexico to

specific measurements from latex tubing made in the United States.  The

sample you submitted is a plastic bag containing 4 1/2 ounces of circular

rubber bands measuring 1/4 inch and 3/16 of an inch respectively in outside

and inside diameters.  These bands are used only by orthodontists in their

clinical practice.  The bag is marked "Made in Mexico".

     The applicable tariff provision for the orthodontic elastics will be

9021.19.8500, Harmonized Tariff Schedule of the United States Annotated

(HTSUSA), which provides for artificial joints and other orthopedic or

fracture appliances; parts and accessories thereof... other.  The general

rate of duty will be 4.6 percent.

     Since the latex tubing is of U.S. origin, the orthodontic elastics will

have been made entirely in the territory of the United States and Mexico

using only originating materials.  The merchandise will have satisfied the

requirements of HTSUSA General Note 12(b)(iii).  It will therefore be

entitled to a free rate of duty under the NAFTA upon compliance with all

applicable laws, regulations and agreements.

     In regard to the marking requirements, pursuant to Annex 311 of the

North American Free Trade Agreement and Part 134 of the Customs

Regulations, the country of origin marking described above would be

acceptable.

     This ruling is being issued under the provisions of Part 181 of the

Customs Regulations (19 C.F.R. 181).                                       

   A copy of this ruling letter should be attached to the entry documents

filed at the time this merchandise is imported.  If the documents have been

filed without a copy, this ruling should be brought to the attention of the

Customs officer handling the transaction.

     This ruling letter is binding only as to the party to whom it is issued

and may be relied on only by that party.

                                        Sincerely,

                                        Jean F. Maguire

                                        Area Director

                                        New York Seaport              

