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CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.: 9021.19.8500  

Mr. Leonard M. Fertman

2049 Century Park East, Suite 1800

Los Angeles, CA 90067

RE:  The tariff classification and status under the North American

Free          Trade Agreement (NAFTA) of Orthodontic Brackets from

Mexico;                Article 509                        

Dear Mr. Fertman:

     In your letter dated June 20, 1995, you requested a tariff

classification ruling on behalf of Ormco Corporation, Glendora, CA.

     The articles to be imported are orthodontic brackets assembled in Mexico

from components of U.S. origin.  Generally the brackets consist of a flat

base, both round and rectangular tubes, stainless steel wire, and silver

solder.  These components are exported to Mexico where the assembly

operations consist of first acid etching the round tube in order to permit

the solder to adhere to the metal, and then tack welding the rectangular

and round tubes, and stainless steel wire, to the base assembly to form the

assembled article.  The tack weld points are soldered over with silver

solder.  The flux is removed and the assembly is tumble-cleaned and

returned to the United States.

     The applicable subheading for the orthodontic brackets will be

9021.19.8500, Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTS), which

provides for artificial joints and other orthopedic or fracture

appliances... other.  The rate of duty will be 4.6 percent.

     Since the components used to manufacture the product are of U.S. origin,

the orthodontic brackets will have been made entirely in the territory of

the United States and Mexico using only originating materials.  The

merchandise will have satisfied the requirements of HTSUSA General Note

12(b)(iii).  It will therefore be entitled to a free rate of duty under the

NAFTA upon compliance with all applicable laws, regulations and agreements. 

     This ruling is being issued under the provisions of Part 181 of the

Customs Regulations (19 C.F.R. 181).

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry documents

filed at the time this merchandise is imported.  If the documents have

been filed without a copy, this ruling should be brought to the attention

of the Customs officer handling the transaction.

     This ruling letter is binding only as to the party to whom it is issued

and may be relied on only by that party.

                                   Sincerely,

                                   Jean F. Maguire

                                   Area Director

                                   New York Seaport              

