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CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.: 9021.19.8500  

Ms. Mary Stokley

Royce Medical Products

P.O. Box 720 

Camarillo, CA 93011-0720

RE:  The tariff classification and status under the North American

Free          Trade Agreement (NAFTA) of Insert for "Air Walker"

from Mexico;             Article 509                

Dear Ms. Stokley:

     In your letter dated July 18, 1995, you requested a tariff

classification ruling. 

     The article to be imported is a padded insert in the shape of a boot 16

inches high with Velcro strips.  It is made of a soft textile material and

contains an inflatable bladder connected to a flow control valve and a dome

shaped bulb used to inflate the bladder.  The insert is used with a wide

cushioned sandal with vertical and horizontal Velcro leg straps.  The two

components are sold as a unit under the name "Air Walker".  The complete

article is an orthopedic appliance used to immobilize a sprained ankle or

in the treatment of a minor foot fracture.

     Only the insert is being imported.  It is assembled in Mexico from parts

of U.S. origin.

     The applicable subheading for the "Air Walker" Insert will be

9021.19.8500, Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTS), which

provides for artificial joints and other orthopedic or fracture

appliances; parts and accessories thereof... other.  The rate of duty will

be 4.6 percent.

     Since the components used to manufacture the product are of U.S. origin,

the "Air Walker" Insert will have been made entirely in the territory of

the United States and Mexico using only originating materials.  The

merchandise will have satisfied the requirements of HTSUSA General Note

12(b)(iii).  It will therefore be entitled to a free rate of duty under the

NAFTA upon compliance with all applicable laws, regulations and agreements. 

     This ruling is being issued under the provisions of Part 181 of the

Customs Regulations (19 C.F.R. 181).

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry documents

filed at the time this merchandise is imported.  If the documents have

been filed without a copy, this ruling should be brought to the attention

of the Customs officer handling the transaction.

     This ruling letter is binding only as to the party to whom it is issued

and may be relied on only by that party.

                                   Sincerely,

                                   Jean F. Maguire

                                   Area Director

                                   New York Seaport              

