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CATEGORY: Classification

TARIFF NO.: 9608.99.4000  

Mr. Joseph A. Pitner

Economy Pen and Pencil Co.

710 Blue Ribbon Parkway

Shelbyville, TN 37160

RE:  The tariff classification of pen parts from Germany

Dear Mr. Pitner:

     In your letter dated July 24, 1995, you requested a tariff

classification ruling.  

     The merchandise is seven various plastic pen parts.  These

include: the two ends of the barrel, the center ring, the tip,

the clip, and the two parts that comprise the "push button" that

pushes the ink cartridge down.  After importation, the parts will

be assembled with an ink refill and spring of US origin.  The

pens will then be sold to the promotional market.

     In our examination of the merchandise, we assembled the

parts along with an ink cartridge and a spring, and it made a

complete ball point pen.  We therefore conclude that the seven

parts are parts of ball point pens.  Complete ball point pens are

classifiable eo nomine in heading 9608.10.0000, HTS, as ball

point pens.  Parts of ball point pens are provided for in heading

9608.99.4000, HTS.  The United States Customs Service enforces

the tariff, but does not set, and cannot modify as you request,

the rates of duty as provided in the HTS.  These rates may only

be modified by legislative action.  

     The applicable subheading for the pen parts will be

9608.99.4000, Harmonized Tariff Schedule of the United States

(HTS), which provides for parts of articles provided for in

subheadings 9608.10, 9608.31 and 9608.39 (other than balls for

ball point pens).  The duty rate will be 0.7 cents each plus 4.9

percent ad valorem.

     Furthermore, although you do not address the issue, the

sample of the merchandise you provided is not legally marked with

the country of origin.  U.S. Customs Headquarters has ruled, on a

number of occasions (HQ 734053 of September 20, 1991), that the

assembly of pens with American components does not constitute a

substantial transformation of the parts, and the completed pen

must be marked to indicate the country of origin.  This is true

whether the pens are sold or given away as a promotion.  We

suggest that you contact your local import specialist for advice

on how the items must be marked before you import them.  Among

other things to consider are :

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly

and permanently as the nature of the article (or its container)

will permit, in such a manner as to indicate to the ultimate

purchaser in the U.S. the English name of the country of origin

of the article.

     As provided in section 134.41(b), Customs Regulations (19

CFR 134.41(b)), the country of origin marking is considered

conspicuous if the ultimate purchaser in the U.S. is able to find

the marking easily and read it without strain.

     With regard to the permanency of a marking, section

134.41(a), Customs Regulations (19 CFR 134.41(a)), provides that

as a general rule marking requirements are best met by marking

worked into the article at the time of manufacture.  For example,

it is suggested that the country of origin on metal articles be

die sunk, molded in, or etched.  However, section 134.44, Customs

Regulations (19 CFR 134.44), generally provides that any marking

that is sufficiently permanent so that it will remain on the

article until it reaches the ultimate purchaser unless

deliberately removed is acceptable.

     Section 134.46, Customs Regulations (19 CFR 134.46),

requires that in any case in which the words "United States," or

"American," the letters "U.S.A.," any variation of such words or

letters, or the name of any city or locality in the United

States, or the name of any foreign country or locality other than

the country or locality in which the article was manufactured or

produced, appears on an imported article or its container, there

shall appear, legibly and permanently, in close proximity to such

words, letters, or name, and in at least a comparable size, the

name of the country of origin preceded by "Made in," Product of,"

or other words of similar meaning. 

     In order to satisfy the close proximity requirement, the

country of origin marking must generally appear on the same

side(s) or surface(s) in which the name or locality other than

the actual country of origin appears.

     This ruling is being issued under the provisions of Part 177

of the Customs Regulations (19 CFR Part 177).

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                                    Sincerely,

                                    Jean F. Maguire

                                    Area Director

                                    New York Seaport

