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CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.: 9021.19.8500  

Mr. Leonard M. Fertman

2049 Century Park East, Suite 1800

Los Angeles, CA 90067

RE:  The tariff classification and status under the North American

Free          Trade Agreement (NAFTA) of Orthodontic Mesh Bonding

Pads from Mexico;       Article 509                         

Dear Mr. Fertman:

     In your letter dated August 21, 1995, you requested a tariff

classification ruling on behalf of Ormco Corporation, Glendora, CA.

     The articles to be imported are orthodontic mesh bonding pads assembled

in Mexico from components of U.S. origin.  The completed articles vary in

shapes and sizes but generally consist of a mesh bonding pad, a bracket for

bonding, a .156" diameter brazed ring and a brazing foil.  These components

are exported to Mexico where they undergo a nine-step assembly process,

including tack welding the mesh to the bracket, curving the bracket,

welding mesh to bracket with brazing foil, furnace brazing and finish

tumbling of the article. 

     The applicable subheading for the mesh bonding pads will be

9021.19.8500, Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTS), which

provides for artificial joints and other orthopedic or fracture

appliances... other.  The rate of duty will be 4.6 percent.

     Since the components used to manufacture the product are of U.S. origin,

the mesh bonding pads will have been made entirely in the territory of the

United States and Mexico using only originating materials.  The

merchandise will have satisfied the requirements of HTSUSA General Note

12(b)(iii).  It will therefore be entitled to a free rate of duty under the

NAFTA upon compliance with all applicable laws, regulations and agreements. 

     This ruling is being issued under the provisions of Part 181 of the

Customs Regulations (19 C.F.R. 181).

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry documents

filed at the time this merchandise is imported.  If the documents have

been filed without a copy, this ruling should be brought to the attention

of the Customs officer handling the transaction.

     This ruling letter is binding only as to the party to whom it is issued

and may be relied on only by that party.

                                   Sincerely,

                                   Roger J. Silvestri

                                   Director

                                   National Commodity

                                 Specialist Division            

