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CATEGORY:  MARKING

Mr. George Cigarroa

Cigarroa Dispatch Company

8680 San Gabriel

Laredo, Texas 78042

RE: COUNTRY OF ORIGIN MARKING OF IMPORTED COFFEE; Article 509

Dear Mr. Cigarroa:


This is in response to your letter received October 26, 1995, on behalf of Exportador Fernando Arreola, requesting a ruling on the country of origin marking requirements for an imported article which is processed in a NAFTA country prior to being imported into the U.S. A marked sample was not submitted with your letter for review.

     You indicate that green coffee beans will be imported into Mexico from Brazil, Ecuador, Costa Rica, Columbia, Guatemala, Venezuela and El Salvador where they will be processed with Mexican green coffee beans.  All of green coffee beans will cleaned, sorted, roasted, ground, blended and packaged in a vacuum sealed can.


The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly and permanently as the nature of the article (or its container) will permit, in such a manner as to indicate the ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of origin of the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134) implements the country of origin marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304. 


The country of origin marking requirements for a "good of a NAFTA country" are also determined in accordance with Annex 311 of the North American Free Trade Agreement ("NAFTA"), as implemented by section 207 of the North American Free Trade Agreement Implementation Act (Pub. L. 103-182, 107 Stat 2057) (December 8, 1993) and the interim amendments to the Customs Regulations published as T.D. 94-4 (59 Fed. Reg. 109, January 3, 1994) with corrections (59 Fed. Reg. 5082, February 3, 1994) and T.D. 94-1 (59 Fed. Reg. 69460, December 30, 1993).  These interim amendments took effect on January 1, 1994 to coincide with the effective date of the NAFTA.  The Marking Rules used for determining whether a good is a good of a NAFTA country are contained in T.D. 94-4 (adding a new Part 102, Customs Regulations).  The marking requirements of these goods are set forth in T.D. 94-1 (interim amendments to various provisions of Part 134, Customs Regulations).


Section 134.1(b) of the interim regulations, defines "country of origin" as 


the country of manufacture, production, or growth of any article of foreign origin entering the U.S.  Further work or material added to an article in another country must effect a substantial transformation in order to render such other country the "country of origin within this part; however, for a good of a NAFTA country, the NAFTA Marking Rules will determine the country of origin. (Emphasis added).


Section 134.1(j) of the interim regulations, provides that the "NAFTA Marking Rules" are the rules promulgated for purposes of determining whether a good is a good of a NAFTA country.  Section 134.1(g) of the interim regulations, defines a "good of a NAFTA country" as an article for which the country of origin is Canada, Mexico or the United States as determined under the NAFTA Marking Rules.  Section 134.45(a)(2) of the interim regulations, provides that a "good of a NAFTA country" may be marked with the name of the country of origin in English, French or Spanish.


You state that the imported coffees are processed in a NAFTA country "Mexico" prior to being imported into the U.S.  Since, "Mexico" (name of NAFTA country) is defined under 19 CFR 134.1(g), as a NAFTA country, we must first apply the NAFTA Marking Rules in order to determine whether the imported * is a good of a NAFTA country", and thus subject to the NAFTA marking requirements.   


Part 102 of the interim regulations, sets forth the "NAFTA Marking Rules" for purposes of determining whether a good is a good of a NAFTA country for marking purposes.  Section 102.11 of the interim regulations, sets forth the required hierarchy for determining country of origin for marking purposes.  


Applying the NAFTA Marking Rules set forth in Part 102 of the interim regulations to the facts of this case, we find that the imported coffee satisfies the requirement of Section 102.20 (b)and is a good of Mexico for marking purposes.  Therefore, the product does not have to be marked with the individual countries producing the green coffee beans, which are imported into Mexico. 


This ruling is being issued under the provisions of Part 181 of the Customs Regulations (19 CFR Part 181).


A copy of the ruling or the control number indicated above should be provided with the entry documents filed at the time this merchandise is imported.  If you have any questions regarding the ruling, contact National Import Specialist John Maria at 212-466-5730.


Should you wish to request an administrative review of this ruling, submit a copy of this ruling and all relevant facts and arguments within 30 days of the date of this letter, to the Director, Commercial Rulings Division, Headquarters, U.S. Customs Service, 1301 Constitution Ave., NW, Franklin Court, Washington, DC 20229.









Sincerely,









Roger J. Silvestri









Director,









National Commodity









Specialist Division

