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CATEGORY:  MARKING

Mr. Trevor Winters

Market Development Officer

Agriculture and Agri-Food Canada

402-303 Main Street

Winnipeg, Manitoba Canada R3C 3G7

RE: COUNTRY OF ORIGIN MARKING OF IMPORTED COFFEE; ARTICLE 509

Dear Mr. Winters:

     This is in response to your letter received on October 31,

1996, on behalf of Sunstone Coffee in Winnipeg, Canada,

requesting a ruling on the country of origin marking requirements

for an imported article which is processed in a NAFTA country

prior to being imported into the U.S.  A marked sample was not

submitted with your letter for review.

     You indicate that raw green coffee beans from Brazil,

Columbia, Peru, Costa Rica, Dominica, Guatemala, Mexico and Kenya

are imported into Canada, where they are roasted, ground and

packaged in 5 pound packages for export to the United States. 

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly

and permanently as the nature of the article (or its container)

will permit, in such a manner as to indicate the ultimate

purchaser in the U.S. the English name of the country of origin

of the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134)

implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304. 

     The country of origin marking requirements for a "good of a

NAFTA country" are also determined in accordance with Annex 311

of the North American Free Trade Agreement ("NAFTA"), as

implemented by section 207 of the North American Free Trade

Agreement Implementation Act (Pub. L. 103-182, 107 Stat 2057)

(December 8, 1993) and the appropriate Customs Regulations.  The

Marking Rules used for determining whether a good is a good of a

NAFTA country are contained in Part 102, Customs Regulations. 

The marking requirements of these goods are set forth in Part

134, Customs Regulations.

     Section 134.1(b) of the regulations, defines "country of

origin" as 

     the country of manufacture, production, or growth of

     any article of foreign origin entering the U.S. 

     Further work or material added to an article in another

     country must effect a substantial transformation in

     order to render such other country the "country of

     origin within this part; however, for a good of a NAFTA

     country, the NAFTA Marking Rules will determine the

     country of origin. (Emphasis added).

     Section 134.1(j) of the regulations, provides that the

"NAFTA Marking Rules" are the rules promulgated for purposes of

determining whether a good is a good of a NAFTA country.  Section

134.1(g) of the regulations, defines a "good of a NAFTA country"

as an article for which the country of origin is Canada, Mexico

or the United States as determined under the NAFTA Marking Rules. 

Section 134.45(a)(2) of the regulations, provides that a "good of

a NAFTA country" may be marked with the name of the country of

origin in English, French or Spanish.

     You state that the imported coffee is processed in a NAFTA

country "Canada" prior to being imported into the U.S.  Since,

"Canada" is defined under 19 CFR 134.1(g), as a NAFTA country, we

must first apply the NAFTA Marking Rules in order to determine

whether the imported coffee is a good of a NAFTA country", and

thus subject to the NAFTA marking requirements.   

     Part 102 of the regulations, sets forth the "NAFTA Marking

Rules" for purposes of determining whether a good is a good of a

NAFTA country for marking purposes.  Section 102.11 of the

regulations, sets forth the required hierarchy for determining

country of origin for marking purposes.  

     Applying the NAFTA Marking Rules set forth in Part 102 of

the regulations to the facts of this case, we find that the

imported coffee is a good of Canada for marking purposes since it

satisfies the requirements of Section 102.20 (b).   

     This ruling is being issued under the provisions of Part 181

of the Customs Regulations (19 CFR Part 181).

     A copy of the ruling or the control number indicated above

should be provided with the entry documents filed at the time

this merchandise is imported.  If you have any questions

regarding the ruling, contact National Import Specialist John

Maria at 212-466-5730.

     Should you wish to request an administrative review of this

ruling, submit a copy of this ruling and all relevant facts and

arguments within 30 days of the date of this letter, to the

Director, Commercial Rulings Division, Headquarters, U.S. Customs

Service, 1301 Constitution Ave., NW, Franklin Court, Washington,

DC 20229.

                                        Sincerely,

                                        Roger J. Silvestri

                                        Director,

                                        National Commodity

                                        Specialist Division

