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                         January 24, 1997

MAR-2 RR:NC:TA:357 B80812

CATEGORY:  MARKING

Ms. Maureen Shoule

J.W. Hampton, Jr. & Co., Inc.

161-15 Rockaway Blvd.

Jamaica, NY 11434

RE: COUNTRY OF ORIGIN MARKING OF IMPORTED OUTERWEAR JACKETS

Dear Ms. Shoule:

     This is in response to your letter dated January 3, 1997, on

behalf of Pro Player, Inc., requesting a ruling on whether labels

with an American flag and the words "Designed in USA", followed

by the words "Made in (Korea, Guatemala or Indonesia)",  is an

acceptable country of origin marking for imported jackets. Marked

sample labels were submitted with your letter for review.

     There are two labels in question, one of which will appear

in the lining at the neck of all jackets, and a second,

additional and almost identical label, which will appear on the

sleeve of down filled jackets. Both are of the same size and will

have the same information, with the only difference being the

colors of the background and the lettering. 

     The labels measure 4-1/4" by 3-1/2". Along with other

information the labels have the words "Designed in" in letters

1/8" high. On the next line "USA" is in letters 1/2" high along

with a United States flag measuring 7/8" by 7/16". There are an

additional five lines of text followed by "Made in (country of

origin)" in letters 3/16" high.  On the neck label the background

is blue and all the lettering except the country of origin

information is white, while the country of origin information is

red. In the case of the sleeve label the background is black and

all lettering is white.

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly

and permanently as the nature of the article (or its container)

will permit, in such a manner as to indicate to the ultimate

purchaser in the U.S. the English name of the country of origin

of the article.

     Section 134.46, Customs Regulations (19 CFR 134.46),

requires that in any case in which the words "United States," or

"American," the letters "U.S.A.," any variation of such words or

letters, or the name of any city or locality in the United

States, or the name of any foreign country or locality other than

the country or locality in which the article was manufactured or

produced, appears on an imported article or its container, there

shall appear, legibly and permanently, in close proximity to such

words, letters, or name, and in at least a comparable size, the

name of the country of origin preceded by "Made in," Product of,"

or other words of similar meaning. In this context the Customs

Service made the following observations in HRL 733940, October

24, 1991:

     Whether the marking stands out is dependent on where it     appears in relationship to other print on the article and   whether it is in contrasting letters to the background.  The

     legibility of the marking concerns the clarity of the

     letters and whether the ultimate purchaser could read the

     letters of the marking without strain.  No single factor

     should be considered conclusive by itself.  Instead, it is

     the combination of these factors which determines whether

     the marking is acceptable.  In some cases, a marking may be

     unacceptable even when it is in a large size because the

     letters are too hard to read or it is in a location where it

     would not be easily noticed.  In other cases, even if the

     marking is small, the use of contrasting colors, which make

     the letters particularly stand out, could compensate to make

     the marking acceptable.

     The proposed marking on the sleeve of the down filled

jackets, where all lettering is white and the background is

black, as described above, satisfies the marking requirements of

Section 134.46, Customs Regulations. However, because the country

of origin information on the neck label is not nearly as

conspicuous as the USA and flag markings due to its tendency to

blend into the background color, this label does not satisfy the

marking requirements of 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR Part 134 and is

not an acceptable country of origin marking for the imported

jackets.  

     It should be noted that textile fiber products imported into

the U.S. must be labeled in accordance with the Textile Fiber

Products Identification Act (15 U.S.C. 70 through 70k) and the

rules promulgated thereunder by the Federal Trade Commission. 

Questions concerning fiber content labelling requirements are

covered under the Textile Fiber Products Identification Act. 

Therefore, we suggest that you contact the Federal Trade

Commission, Division of Enforcement, 6th and Pennsylvania Avenue,

N.W., Washington, D.C. 20508, for their requirements.

     This ruling is being issued under the provisions of Part 177

of the Customs Regulations (19 CFR Part 177).

     A copy of the ruling or the control number indicated above

should be provided with the entry documents filed at the time

this merchandise is imported.  If you have any questions

regarding the ruling, contact National Import Specialist W.

Raftery at 212-466-5851.

                              Sincerely,

                              Paul K. Schwartz

                              Chief, Textiles and Apparel Branch

                              National Commodity

                              Specialist Division

