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CATEGORY: Classification

TARIFF NO.:    5407.20.0000  

Mr. Louis Mauna

James G. Wiley Co.

5305 West 102nd Street

P.O. Box 90008

Los Angeles, California 90009-0008

RE:  The tariff classification of 100% polyethylene woven fabric

     composed of strips from India.

Dear Mr. Mauna:

     In your letter dated March 18, 1997, on behalf of your

client Firoze Fakhri, you requested a classification ruling.

     The submitted samples are plain woven fabrics made from

polyethylene strip which measure between 3 and 4 millimeters in

width.  Both samples are approximately 54 inches long and 42

inches in width and have been cut with a hot knife from larger

fabrics.  One of the samples is made with clear polyethylene

strip while the second has been manufactured with a combination

of clear and blue strips.  The sample containing the blue strips

has been coated with a clear polyethylene coating on one side. 

However, the clear coating is not visible to the naked eye.  You

have indicated that these two products will be used as baling

material.

     Note 2 to Chapter 59, Harmonized Tariff Schedule of the

United States,(HTS),defines the scope of heading 5903, under

which textile fabrics which are coated, covered, impregnated, or

laminated with plastics are classifiable.  Note 2 states in part

that heading 5903, HTS, applies to:

     (A) Textile fabrics, impregnated, coated, covered or

     laminated with plastics, whatever the weight per square

     meter and whatever the nature of the plastics material

     (compact or cellular), other than:

          (1) Fabrics in which the impregnation coating or

          covering cannot be seen with the naked eye (usually

          chapter 50 to 55, 58 or 60); for the purpose of this

          provision, no account should be taken of any resulting

          change in color;

Since the clear plastic coating the woven polyethylene woven

sheet is not visible to the naked eye, it would not be considered

coated for the purposes of classification in heading 5903, HTS.

     Your letter implies that you believe that these products

should be considered made up or finished articles and thus not

classifiable as piece goods because the edges have been sealed by

cutting with a hot knife.  This belief is not correct.  Note 7 to

Section XI defines the meaning of the expression "made up" for

the purposes of Section XI.  It states in part that "made up"

means:

     (a)  Cut otherwise than into squares or

          rectangles.

     (b)  Produced in the finished state ready for

          use...without sewing or other working...

     (c)  Hemmed or with rolled edges, or with knotted

          fringe at any of the edges, but excluding

          fabrics the cut edges of which have been

          prevented from unravelling by whipping or by

          other simple means.

In this case the goods have been cut to rectangles.  Therefore

they are not considered made up by Note 7(a).  While you may

argue that the goods are made up under Note 7(b) since they are

produced in the finished state, this is not the case.  The

Explanatory Notes to Note 7, which are the official

interpretation of the Harmonized Code on the international level,

specifically state that a product that is merely cut to a square

or rectangle cannot be considered "produced in the finished

state".  Finally, these goods are not hemmed and the fact the

goods were cut with a hot knife to seal their edges does not

result in a "made up" article since this process is a simple

means to prevent unravelling.  Consequently, these products are

not considered "made up" and remain classifiable as piece goods. 

     The applicable subheading for both woven fabrics will be

5407.20.0000, Harmonized Tariff Schedule of the United States

(HTS), which provides for woven fabrics of synthetic filament

yarn, including woven fabrics obtained from materials of heading

5404, woven fabrics obtained from strip or the like.  The duty

rate will be 11.9 percent ad valorem.

     These fabrics falls within textile category designation 620. 

Based upon international textile trade agreements products of

India are subject to quota and the requirement of a visa.

     The designated textile and apparel categories may be

subdivided into parts.  If so, visa and quota requirements

applicable to the subject merchandise may be affected.  Part

categories are the result of international bilateral agreements

which are subject to frequent renegotiations and changes.  To

obtain the most current information available, we suggest that

you check, close to the time of shipment, the Status Report on

Current Import Quotas (Restraint Levels), an internal issuance of

the U.S. Customs Service, which is available for inspection at

your local Customs office.

     This ruling is being issued under the provisions of Part 177

of the Customs Regulations (19 C.F.R. 177).

     A copy of the ruling or the control number indicated above

should be provided with the entry documents filed at the time

this merchandise is imported.  If you have any questions

regarding the ruling, contact National Import Specialist Alan

Tytelman at 212-466-5896.

                              Sincerely,

                              Paul K. Schwartz

                              Chief, Textile and Apparel Branch

                              National Commodity

                              Specialist Division

