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CATEGORY:  Marking

Mr. Richard H. Abbey

Ablondi, Foster, Sobin & Davidow, P.C.

1130 Connecticut Avenue, N.W.

Suite 500

Washington, D.C. 20036

RE:  The NAFTA country of origin marking requirements for hammers

and hammer heads from Mexico.

Dear Mr. Abbey:

       In your letter dated April 22, 1997, you requested a ruling

on the country of origin marking requirements for certain hammers,

on behalf of your client Stanley Works (Stanley), of New Britain,

CT.         

       The subject items are hammer heads and their handles

manufactured in the United States (U.S.) and exported to Mexico

where the heads will be polished, lacquered and assembled with the

handles.  The assembled hammers will be returned to the U.S.

       Five samples of hammer heads along with a handle were

submitted, showing various stages of production that will be

performed in the U.S.  The first hammer head is the forged head,

the second hammer head is the head after grinding, the third hammer

head is the head after heat treatment, the fourth hammer head is

the head after rim tempering, and the fifth hammer head is the

finished hammer head that the name Stanley die sunk into it.  The

handle core rod and flash is trimmed.

       In Mexico, the head and handle are assembled in the

following manner:

       a) coin bottom of eye (a punch flares out the bottom of    

          the hammer head's eye and removes burrs)

       b) a rubber O ring is placed on the top end of the handle

       c) the handle is inserted into the finished hammer head

       d) epoxy bonding material is inserted into the cavity in 4 

         stages

       As to the marking of the returned hammer to the U.S., the

NAFTA rules of country of origin are to be considered.  The hammer

heads and handles are classified under HTSUS 8205.20.  There is no

tariff shift as the NAFTA  rules of origin require a change to headings from 8201 through 8215 from any other chapter. 

The test for regional value content is met as the cost in Mexico

is 28% and the main cost is that of the U.S.

       The changes to the Customs Regulations contained in the

Federal Register of June 6, 1996 (61 Fed. Reg. 28932) addressed

the question of goods assembled abroad as to country of origin

marking under the NAFTA Agreement.  Customs noted that the

proposal to remove Sections 10.22 and 102.14 can be met where

"goods of U.S. origin which are assembled abroad or otherwise

advanced in value or improved in condition abroad, but which did

not undergo a change in origin as a result of these operations,

will not be required to have any country of origin marking

pursuant to 19 U.S.C. 1304 when they are imported into the U.S."

       Stanley has met all the requirements of the marking

statute under NAFTA and the returned assembled hammer from Mexico

need not be marked with any reference to Mexico as the country of

origin.

       This ruling is being issued under the provisions of

Section 181 of the Customs Regulations (19 C.F.R. 181).

       A copy of this ruling or the control number indicated

above should be provided with the entry documents filed at the

time this merchandise is imported.  If you have any questions

regarding the ruling, contact National Import Specialist Melvyn

Birnbaum at 212-466-5487.

                                   Sincerely,

                                   Robert B. Swierupski

                              Chief, Metals & Machinery Branch

                                   National Commodity

                                   Specialist Division 

