NY C89404


July 13, 1998

CLA-2-17:RR:NC:SP:232 C89404  

CATEGORY:

Classification

TARIFF NO.: 
1701.99.1000; 1701.99.5000  

Mr. Brooks Barrett

TIBI Sales LLC

249 Beach Road

Fairfield, CT 06430

RE:
The tariff classification and status under the North American Free Trade

Agreement (NAFTA), of sugar from Mexico; Article 509

Dear Mr. Barrett:


In your letter dated June 10, 1998 you requested a ruling on the status of

sugar from Mexico under the NAFTA.


The subject merchandise is described as refined granulated cane sugar,

which will have a purity of 99.9 percent.  The refined sugar will be produced

from Mexican raw sugar.  The product will be imported into the United States in

50 pound bags for use as a beverage sweetener.


The applicable subheading for the refined cane sugar, if described in

additional U.S. note 5 to chapter 17 and entered pursuant to its provisions,

will be 1701.99.1000, Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTS),

which provides for cane or beet sugar and chemically pure sucrose, in solid

form:  other.  The general rate of duty will be 3.6606 cents per kilogram less

0.020668 cents per kilogram for each degree under 100 degrees (and fractions of

a degree in proportion) but not less than 3.143854 cents per kilogram.  If not

described in additional U.S. note 5 to chapter 17 and not entered pursuant to

its provisions, the applicable subheading will be 1701.99.5000, HTS.  The

general duty rate will be 37.84 cents per kilogram.       


The refined sugar, being wholly obtained or produced entirely in the

territory of Mexico, will meet the requirements of HTSUSA General Note 12(b)(i),

and will therefore be entitled to a free rate of duty, when classified under

subheading 1701.99.1000, HTS, and to a 32.713 cents per kilogram less 0.463

cents per kilogram for each degree under 100 degrees (and fractions of a degree

in proportion) but not less than 21.141 cents per kilogram rate of duty, when

classified under subheading 1701.99.5000, HTS, under the NAFTA upon compliance

with all applicable laws, regulations, and agreements.


This ruling is being issued under the provisions of Part 181 of the Customs

Regulations (19 C.F.R. 181). 


This ruling letter is binding only as to the party to whom it is issued and

may be relied on only by that party.


A copy of the ruling or the control number indicated above should be

provided with the entry documents filed at the time this merchandise is

imported.  If you have any questions regarding the ruling, contact National

Import Specialist John Maria at 212-466-5730.







Sincerely,







Robert B. Swierupski







Director,







National Commodity







Specialist Division

