                            NY D82905

                         October 29, 1998

MAR-2 RR:NC:1:102 D82905

CATEGORY:  MARKING

Mr. Tom Vincent

Cooper Cameron Valve

845 South East 29th Street

Oklahoma City, OK 73143

RE: Country of origin marking of imported valve handles; Article  

    509.

Dear Mr. Vincent:

     This is in response to your letter dated August 20,1998

requesting a ruling on the country of origin marking requirements

for imported articles, which are claimed to be goods of a NAFTA

country, which are to be further processed in the U.S. into a

finished article.

     The articles in question are handles for hand operated

valves, identified as part numbers J024237-01, J024238-001,

J024239-001, J024240-001 and J024241-001, manufactured from

castings produced in Mexico. You indicate that in Mexico the

castings undergo finishing operations, which include cleaning,

drilling, tapping and painting. Each shipment of handles from

Mexico to the U.S. is accompanied by a NAFTA certificate of

origin.

     You also indicate that Cooper Cameron Valves is involved in

the manufacture of valves. The finished valve handles from Mexico

are be imported by Cooper Cameron and assembled in the U.S. with

other U.S. manufactured components to produce a complete valve.

The assembly process involves more than five separate parts and

you state that the imported handle is a relatively minor

component.

     You request a binding ruling on the marking requirements for

the imported valve handles produced in Mexico.  Specifically, you

contend that the imported valve handles are excepted from country

of origin marking pursuant to section 134.35 Customs Regulations

(19 CFR 134.35).

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 USC 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly

and permanently as the nature of the article (or its container)

will permit, in such a manner as to indicate the ultimate

purchaser in the U.S. the English name of the country of origin

of the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134)

implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 USC 1304. 

     The country of origin marking requirements for a "good of a

NAFTA country" are also determined in accordance with Annex 311

of the North American Free Trade Agreement ("NAFTA"), as

implemented by section 207 of the North American Free Trade

Agreement Implementation Act (Pub. L. 103-182, 107 Stat 2057,

December 8, 1993) and the appropriate Customs Regulations.  The

Marking Rules used for determining whether a good is a good of a

NAFTA country are contained in Part 102, Customs Regulations. 

The marking requirements of these goods are set forth in Part

134, Customs Regulations.

     Section 134.1(b) of the regulations, defines "country of

origin" as the country of manufacture, production, or growth of

any article of foreign origin entering the U.S.  Further work or

material added to an article in another country must effect a

substantial transformation in order to render such other country

the "country of origin within this part; however, for a good of a

NAFTA country, the NAFTA Marking Rules will determine the country

of origin.

     Section 134.1(j) of the regulations, provides that the

"NAFTA Marking Rules" are the rules promulgated for purposes of

determining whether a good is a good of a NAFTA country.  Section

134.1(g) of the regulations, defines a "good of a NAFTA country"

as an article for which the country of origin is Canada, Mexico

or the United States as determined under the NAFTA Marking Rules. 

     In order to determine the country of origin marking

requirements we must first apply the NAFTA Marking Rules in order

to determine whether the imported valve handle "is a good of a

NAFTA country", prior to being further processed in the U.S.  

     Part 102 of the regulations, sets forth the "NAFTA Marking

Rules" for purposes of determining whether a good is a good of a

NAFTA country for marking purposes.  Section 102.11 of the

regulations, sets forth the required hierarchy for determining

country of origin for marking purposes.  

     Applying the NAFTA rules of origin set forth in Part 102 of

the regulations to the information you have provided, we find

that, for marking purposes, the imported valve handles are goods

of a NAFTA country prior to being further processed in the U.S.

     Section 134.35(b) of the regulations, provides that    a good

                                                            of a NAFTA country which is to be processed in the United States

                                                            in a manner that would result in the good becoming a good of the

                                                            United States under the NAFTA marking rules is excepted from

                                                            marking.  Unless the good is processed by the importer or on its

                                                            behalf, the outermost container of the good shall be marked in

                                                            accord with this part.

     Next, we determine the country of origin of the finished

valves.  Since the valve handles are made in Mexico, the finished

valves are neither wholly obtained or produced, nor produced

exclusively from domestic materials as those terms are defined

under section 102.1, Customs Regulations (19 CFR 102.1). 

Accordingly, in determining the country of origin of the valves,

section 102.11(a)(3), Customs Regulations (19 CFR 102.11(a)(3)),

is the rule that must be applied. 

     For the finished valves, which are classified in heading

8481 of the Harmonized Tariff Schedule of the United States

(HTSUS), the applicable change in tariff classification set out

in section 102.20(o), Section XVI, Chapters 84 through 85,

provides:

          A change to subheading 8481.10

          through 8481.80 from any other heading, or

          from subheading 8481.90 except when resulting

          from a simple assembly.

               Accordingly, under the above rule, there are two alternative

bases by which an article may undergo a tariff shift.  In

applying the first part of the rule, we note that the imported

valve handles, which are classified as parts of hand operated

valves in HTSUS subheading 8481.90, do not undergo the applicable

tariff shift because they do not change headings at the four

digit level, since both the valve handles and the finished valves

are classified under heading 8481, HTSUS.  However, the valve

handles classified in subheading 8481.90 will meet the

alternative provision in the tariff shift rule if the finished

valves are produced other than by a simple assembly.  

     19 CFR 102.1(o) defines simple assembly as the fitting

together of five or fewer parts all which are foreign (excluding

fasteners such as screws, bolts, etc.) by bolting, gluing,

soldering, sewing or by other means without more than minor

processing.

     The production of the finished valves does not fall within

this definition of a simple assembly because it involves more

than 5 parts, of which all, except for the valve handle, are

claimed to be of U.S. of  origin.  Therefore the alternative test

of the tariff shift rule is satisfied because the valve handles

change classification in the United States from subheading

8481.90 to another subheading of heading 8481 through processing

other than a simple assembly.  Accordingly, the country of origin

of the finished valve is the United States.  

     Under 19 CFR 134.35(b), because the valve body is a good of

a NAFTA country, which is  processed in the United States in a

manner which results in the good becoming a good of the United

States under the NAFTA marking rules, it is excepted from the

country of origin marking requirements of 19 USC 1304.  In

addition, because the importer, Cooper Cameron Valves, will

process the valve bodies into the valves, the outermost

containers in which the valve bodies are imported also do not

have to be marked.

     This ruling is being issued under the provisions of Part 181

of the Customs Regulations (19 CFR Part 181).

     A copy of the ruling or the control number indicated above

should be provided with the entry documents filed at the time

this merchandise is imported.  If you have any questions

regarding the ruling, contact National Import Specialist Kenneth

T. Brock at 212-466-5493.

                              Sincerely,

                              Robert B. Swierupski

                              Director,

                              National Commodity

                              Specialist Division

