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CATEGORY:  MARKING

Mr. Harold Averill

Corrigan Dispatch Company

1350 Cheers Blvd.

Brownsville, TX  78521

RE: COUNTRY OF ORIGIN MARKING OF IMPORTED DECORATIVE GLASS DOOR LITES; ARTICLE 509

Dear Mr. Averill:


This is in response to your letter dated February 12, 2002, on behalf of your client, Therma-Tru Corporation, requesting a ruling on the country of origin marking requirements of imported glass door side lites that are produced in China and further processed in Mexico.  A marked sample was not submitted with your letter for review.


You stated in your letter that side lites to door systems (insulated multiple-walled units of glass) are produced in China and then sent to Mexico.  You indicated that a surrounding frame will be added to the side lites in Mexico.  The frame will be of U.S. or Mexican origin.


The merchandise does not qualify for preferential treatment under the NAFTA because the non-originating materials used in the production of the goods will not undergo the change in tariff classification required by General Note 12(t)/70, HTSUSA.


The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly and permanently as the nature of the article (or its container) will permit, in such a manner as to indicate the ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of origin of the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134) implements the country of origin marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304. 


The country of origin marking requirements for a "good of a NAFTA country" are also determined in accordance with Annex 311 of the North American Free Trade Agreement ("NAFTA"), as implemented by section 207 of the North American Free Trade Agreement Implementation Act (Pub. L. 103-182, 107 Stat 2057) (December 8, 1993) and the interim amendments to the Customs Regulations published as T.D. 94-4 (59 Fed. Reg. 109, January 3, 1994) with corrections (59 Fed. Reg. 5082, February 3, 1994) and T.D. 94-1 (59 Fed. Reg. 69460, December 30, 1993).  These interim amendments took effect on January 1, 1994 to coincide with the effective date of the NAFTA.  The Marking Rules used for determining whether a good is a good of a NAFTA country are contained in T.D. 94-4 (adding a new Part 102, Customs Regulations).  The marking requirements of these goods are set forth in T.D. 94-1 (interim amendments to various provisions of Part 134, Customs Regulations).


Section 134.1(b) of the regulations, defines "country of origin" as 


the country of manufacture, production, or growth of any article of foreign origin entering             the U.S.  Further work or material added to an article in another country must effect a                  substantial transformation in order to render such other country the "country of origin                   within this part; however, for a good of a NAFTA country, the NAFTA Marking Rules                will determine the country of origin. (Emphasis added).


Section 134.1(j) of the regulations, provides that the "NAFTA Marking Rules" are the rules promulgated for purposes of determining whether a good is a good of a NAFTA country.  Section 134.1(g) of the regulations, defines a "good of a NAFTA country" as an article for which the country of origin is Canada, Mexico or the United States as determined under the NAFTA Marking Rules. Section 134.45(a)(2) of the regulations, provides that a "good of a NAFTA country" may be marked with the name of the country of origin in English, French or Spanish.


You state that the imported components are further processed in “Mexico” prior to being imported into the U.S.  Since, “Mexico” is defined under 19 C.F.R. §134.1(g), as a NAFTA country, we must first apply the NAFTA Marking Rules in order to determine whether the imported glass door side lites are a good of a NAFTA country, and thus subject to the NAFTA marking requirements. 


Part 102 of the regulations, sets forth the "NAFTA Marking Rules" for purposes of determining whether a good is a good of a NAFTA country for marking purposes.  Section 102.11 of the regulations, sets forth the required hierarchy for determining country of origin for marking purposes. 
 


Applying the NAFTA Marking Rules set forth in Part 102 of the regulations to the facts of this case, we find that, for marking purposes, the imported glass door side lites are goods of China, a non-NAFTA country.  The multiple-walled insulating unit produced in China does not undergo a tariff shift in Mexico.  This multiple-walled insulating unit represents the essential character of the product.  Therefore, the country of origin remains China.
 


This ruling is being issued under the provisions of Part 181 of the Customs Regulations (19 CFR Part 181).


A copy of the ruling or the control number indicated above should be provided with the entry documents filed at the time this merchandise is imported.  If you have any questions regarding the ruling, contact National Import Specialist Jacob Bunin at 646-733-3027.


Should you wish to request an administrative review of this ruling, submit a copy of this ruling and all relevant facts and arguments within 30 days of the date of this letter, to the Director, Commercial Rulings Division, Headquarters, U.S. Customs Service, 1300 Pennsylvania Ave. N.W., Washington, D.C. 20229.







Sincerely,







Robert B. Swierupski







Director,







National Commodity







Specialist Division

