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CATEGORY: Classification

TARIFF NO.: 8528.12.7201  

Mr. Thomas Lindmeier

Attorney at Law

300 Jackson Place

13th & Jackson Street

Omaha, Nebraska 68102

RE:
The tariff classification and status under the North American Free Trade Agreement (NAFTA), of a rear projection television from Mexico; Article 509

Dear Mr. Lindmeier:


In your letter dated March 17, 2004, on behalf of your client Brillian Corporation, you requested a ruling on the status of a rear projection television from Mexico under the NAFTA.


The items in question are 65 inch, fully functional, rear projection television receivers manufactured in Mexico from both originating and non-originating components.  They differ in that one model is capable of receiving HD television broadcast signals.  Each television utilizes digital light processing by employing an optical engine and not cathode ray tubes or LCD screen technology. Based upon the detailed manufacturing information provided these two rear projection televisions do not employ a non-originating flat panel screen assembly.


The applicable tariff provision for the rear projection television receivers will be 8528.12.7201, Harmonized Tariff Schedule of the United States Annotated (HTSUSA), which provides for Reception apparatus for television, whether or not incorporating radiobroadcast receivers or sound or video recording or reproducing apparatus; video monitors and video projectors: reception apparatus for television, whether or not incorporating radiobroadcast receivers or sound or video recording or reproducing apparatus: Color: With a flat panel screen: Other: Other.  The general rate of duty will be 5 percent ad valorem.

General Note 12(b), HTSUS, sets forth the criteria for determining whether a good is originating under the NAFTA.  General Note 12(b), HTSUS, (19 U.S.C. § 1202) states, in pertinent part, that

For the purposes of this note, goods imported into the customs territory of the United States are eligible for the tariff treatment and quantitative limitations set forth in the tariff schedule as "goods originating in the territory of a NAFTA party" only if--

(i) they are goods wholly obtained or produced entirely in the territory of Canada, Mexico and/or the United States; or

(ii) they have been transformed in the territory of Canada, Mexico and/or the United States so that--

(A) except as provided in subdivision (f) of this note, each of the non-originating materials used in the production of such goods undergoes a change in tariff classification described in subdivisions (r), (s) and (t) of this note or the rules set forth therein, or

(B) the goods otherwise satisfy the applicable requirements of subdivisions (r), (s) and (t) where no change in tariff classification is required, and the goods satisfy all other requirements of this note; or

(iii) they are goods produced entirely in the territory of Canada, Mexico and/or the United States exclusively from originating materials; or

(iv) they are produced entirely in the territory of Canada, Mexico and/or the United States but one or more of the nonoriginating materials falling under provisions for "parts" and used in the production of such goods does not undergo a change in tariff classification because--

(A) the goods were imported into the territory of Canada, Mexico and/or the United States in unassembled or disassembled form but were classified as assembled goods pursuant to general rule of interpretation 2(a), or

(B) the tariff headings for such goods provide for and specifically describe both the goods themselves and their parts and is not further divided into subheadings, or the subheadings for such goods provide for and specifically describe both the goods themselves and their parts, 

provided that such goods do not fall under chapters 61 through 63, inclusive, of the tariff schedule, and provided further that the regional value content of such goods, determined in accordance with subdivision (c) of this note, is not less than 60 percent where the transaction value method is used, or is not less than 50 percent where the net cost method is used, and such goods satisfy all other applicable provisions of this note.


Based on the facts provided, the goods described above qualify for NAFTA preferential treatment, because they will meet the requirements of HTSUSA General Note 12(b)(ii)(A).  The goods will therefore be entitled to a free rate of duty under the NAFTA upon compliance with all applicable laws, regulations, and agreements .


This ruling is being issued under the provisions of Part 181 of the Customs Regulations (19 C.F.R. 181).


A copy of the ruling or the control number indicated above should be provided with the entry documents filed at the time this merchandise is imported.  If you have any questions regarding the ruling, contact National Import Specialist Michael Contino at 646-733-3014.

          
     




Sincerely,







Robert B. Swierupski







Director,







National Commodity







Specialist Division

