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CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.: 0901.21.0030; 0901.21.0060  

Mr. John Martin Sanders

16270 80A Ave.

Surrey, British Columbia

Canada V3S8Y1
RE:
The tariff classification of roasted coffee from Canada

Dear Sanders:


In your letter dated January 11, 2006 you requested a ruling on the classification of roasted coffee from Canada.  Your request also asks for the country of origin for marking purposes of the product.


You indicate that raw or green coffee is imported into Canada in burlap bags holding 60 to 70 kilograms.  The coffee is roasted in Canada and then shipped to the United States for consumption. 

The applicable tariff provision for the roasted coffee, if imported in retail containers weighing 2 kg or less, will be 0901.21.0030, Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTSUS), which provides for Coffee, roasted: Not decaffeinated…In retail containers weighing 2 kg or less.  The general rate of duty will be free.


The applicable tariff provision for the roasted coffee, if imported in other than retail containers weighing 2 kg or less, will be 0901.21.0060, Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTSUS), which provides for Coffee, roasted: Not decaffeinated…other.  The general rate of duty will be free.

Duty rates are provided for your convenience and are subject to change.  The text of the most recent HTSUS and the accompanying duty rates are provided on World Wide Web at http://www.usitc.gov/tata/hts/.


This ruling is being issued under the provisions of Part 177 of the Customs Regulations (19 C.F.R. 177).


Your inquiry also requests a ruling on the country of origin marking requirements for an imported article, which is processed in a NAFTA country prior to being imported into the U.S.  A marked sample was not submitted with your letter for review.

     
The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every article of foreign origin (or its container) imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly and permanently as the nature of the article (or its container) will permit, in such a manner as to indicate the ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of origin of the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134) implements the country of origin marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304. 


The country of origin marking requirements for a "good of a NAFTA country" are also determined in accordance with Annex 311 of the North American Free Trade Agreement ("NAFTA"), as implemented by section 207 of the North American Free Trade Agreement Implementation Act (Pub. L. 103-182, 107 Stat 2057) (December 8, 1993) and the appropriate Customs Regulations.  The Marking Rules used for determining whether a good is a good of a NAFTA country are contained in Part 102, Customs Regulations.  The marking requirements of these goods are set forth in Part 134, Customs Regulations.


Section 134.1(b) of the regulations, defines "country of origin" as the country of manufacture, production, or growth of any article of foreign origin entering the U.S. Further work or material added to an article in another country must effect a substantial transformation in order to render such other country the "country of origin within this part; however, for a good of a NAFTA country, the NAFTA Marking Rules will determine the country of origin. (Emphasis added).


Section 134.1(j) of the regulations, provides that the "NAFTA Marking Rules" are the rules promulgated for purposes of determining whether a good is a good of a NAFTA country.  Section 134.1(g) of the regulations, defines a "good of a NAFTA country" as an article for which the country of origin is Canada, Mexico or the United States as determined under the NAFTA Marking Rules.  Section 134.45(a)(2) of the regulations, provides that a "good of a NAFTA country" may be marked with the name of the country of origin in English, French or Spanish.


You state that the imported roasted coffee is processed in a NAFTA country "Canada" prior to being imported into the U.S.  Since, "Canada" is defined under 19 CFR 134.1(g), as a NAFTA country, we must first apply the NAFTA Marking Rules in order to determine whether the imported roasted coffee is a good of a NAFTA country, and thus subject to the NAFTA marking requirements.   


Part 102 of the regulations, sets forth the "NAFTA Marking Rules" for purposes of determining whether a good is a good of a NAFTA country for marking purposes.  Section 102.11 of the regulations, sets forth the required hierarchy for determining country of origin for marking purposes.  


Applying the NAFTA Marking Rules set forth in Part 102 of the regulations to the facts of this case, we find that the imported roasted coffee is a good of the country which produced the raw or green coffee, for marking purposes, noting the requirements of Section 102.20 (b).  

Section 14 of the Miscellaneous Trade and Technical Corrections Act of 1996, Pub. L. 104-295, 110 Stat. 3514 (October 11, 1996) amended the country of origin marking statute (19 U.S.C. 1304) to exempt imports of certain specified coffee, tea and spices from the marking requirements of 19 U.S.C. 1304 subsections (a) and (b).  The roasted coffee is among the products included in this statutory marking exemption.  Therefore, neither the roasted coffee nor its container is required to be marked with the foreign country of origin.

This merchandise is subject to The Public Health Security and Bioterrorism Preparedness and Response Act of 2002 (The Bioterrorism Act), which is regulated by the Food and Drug Administration (FDA).  Information on the Bioterrorism Act can be obtained by calling FDA at telephone number (301) 575-0156, or at the Web site www.fda.gov/oc/bioterrorism/bioact.html.


This ruling is being issued under the provisions of Part 181 of the Customs Regulations (19 C.F.R. 181).  


A copy of the ruling or the control number indicated above should be provided with the entry documents filed at the time this merchandise is imported.  If you have any questions regarding the ruling, contact National Import Specialist John Maria at 646-733-3031.


Should you wish to request an administrative review of this ruling, submit a copy of this ruling and all relevant facts and arguments within 30 days of the date of this letter, to the Director, Commercial Rulings Division, Bureau of Customs and Border Protection, 1300 Pennsylvania Ave. N.W., Washington, D.C. 20229.

A copy of the ruling or the control number indicated above should be provided with the entry documents filed at the time this merchandise is imported.  If you have any questions regarding the ruling, contact National Import Specialist John Maria at 646-733-3031.







Sincerely,







Robert B. Swierupski







Director,







National Commodity







Specialist Division

