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June 10, 2008

CLA-2-64:OT:RR:NC:SP:247

CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.: 6402.99.4060  

Mr. Troy D. Crago

Atico International USA, Inc.

501 South Andrews Avenue

Ft. Lauderdale, FL 33301

RE:
The tariff classification of footwear from China

Dear Mr. Crago:


In your letter dated May 8, 2008 you requested a tariff classification ruling.


The submitted sample, identified as your item # A020BA01696, is a women’s slip-on, open-toe, open-heel thong sandal with a functionally stitched rubber/plastics material upper consisting of two “V” configured vamp strap and a toe-thong piece that are secured and joined to each other by a 1-inch diameter metallic ring.  You state in your letter that the metal ring is 35% of the upper materials and we will presume based on your statement that metal accounts for at least 10% of the upper’s external surface area.  The sandal has a rubber/plastic footbed insole and a rubber/plastic outer sole with a molded ½-inch heel.


The applicable subheading for the women’s sandal, item # A020BA01696, will be 6402.99.4060, Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTSUS), which provides for footwear, in which both the upper’s and outer sole’s external surface is predominately rubber and/or plastics; which is not “sports footwear”; which does not cover the ankle; in which the upper’s external surface area does not measure over 90% rubber or plastics (including accessories or reinforcements); other; which has open toes or open heels.  The rate of duty will be 37.5% ad valorem.


Duty rates are provided for your convenience and are subject to change.  The text of the most recent HTSUS and the accompanying duty rates are provided on World Wide Web at http://www.usitc.gov/tata/hts/.


The submitted sample is not marked with the country of origin.  Therefore, if imported as is, the footwear will not meet the country of origin marking requirements of 19 U.S.C. 1304.  Accordingly, the footwear would be considered not legally marked under the provisions of 19 C.F.R. 134.11 which states, "every article of foreign origin (or its container) imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the article (or container) will permit, in such manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of origin of the article."


We are returning the sample as you requested.


This ruling is being issued under the provisions of Part 177 of the Customs Regulations (19 C.F.R. 177).


A copy of the ruling or the control number indicated above should be provided with the entry documents filed at the time this merchandise is imported.  If you have any questions regarding the ruling, contact National Import Specialist Richard Foley at 646-733-3042.







Sincerely,







Robert B. Swierupski







Director,







National Commodity







Specialist Division

