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CATEGORY:
Classification

TARIFF NO.: 1701.99.1090; 1701.99.5090
Mr. Mark D. Anderson

Chemsol USA, LLC.

601 Carlson Parkway Suite 400

Minnetonka, MN 55305

RE:
The tariff classification, country of origin and marking of a sugar/citric acid blend from Mexico. 

Dear Mr. Anderson:

In your letter dated May 15, 2009, you requested a ruling regarding classification, country of origin and marking of a sugar-citric acid blend from Mexico.  

The subject merchandise is described as 61 percent refined cane or beet sugar from Mexico blended with 39 percent citric acid from China, Israel or Thailand.  The ingredients will be blended in Mexico and shipped to the United States in 25 pound bags, 50 pound bags, or 1000 kilogram tote sacks.  After importation into the United States, the product will be used as a base ingredient for a variety of drink mixes, processed foods and industrial applications.         

The applicable subheading for the sugar/citric acid blend, if described in additional U.S. note 5 to chapter 17 and entered pursuant to its provisions, will be 1701.99.1090, Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTSUS), which provides for Cane or beet sugar and chemically pure sucrose, in solid form: Other: Other…Other. The rate of duty will be 3.6606 cents per kilogram less 0.020668 cents per kilogram for each degree under 100 degrees (and fractions of a degree in proportion) but not less than 3.143854 cents per kilogram. If not described in additional U.S. note 5 to chapter 17 and not entered pursuant to its provisions, the applicable subheading will be 1701.99.5090, HTS. The duty rate will be 35.74 cents per kilogram.

General Note 12(b), HTSUS, sets forth the criteria for determining whether a good is originating under the NAFTA. General Note 12(b), HTSUS, (19 U.S.C. § 1202) states, in pertinent part, that
For the purposes of this note, goods imported into the customs territory of the United States are eligible for the tariff treatment and quantitative limitations set forth in the tariff schedule as "goods originating in the territory of a NAFTA party" only if--
(i) they are goods wholly obtained or produced entirely in the territory of Canada, Mexico and/or the United States; or
(ii) they have been transformed in the territory of Canada, Mexico and/or the United States so that--
(A) except as provided in subdivision (f) of this note, each of the non-originating materials used in the production of such goods undergoes a change in tariff classification described in subdivisions (r), (s) and (t) of this note or the rules set forth therein, or
(B) the goods otherwise satisfy the applicable requirements of subdivisions (r), (s) and (t) where no change in tariff classification is required, and the goods satisfy all other requirements of this note; or
(iii) they are goods produced entirely in the territory of Canada, Mexico and/or the United States exclusively from originating materials; or
(iv) they are produced entirely in the territory of Canada, Mexico and/or the United States but one or more of the non-originating materials falling under provisions for "parts" and used in the production of such goods does not undergo a change in tariff classification because--
(A) the goods were imported into the territory of Canada, Mexico and/or the United States in unassembled or disassembled form but were classified as assembled goods pursuant to general rule of interpretation 2(a), or
(B) the tariff headings for such goods provide for and specifically describe both the goods themselves and their parts and is not further divided into subheadings, or the subheadings for such goods provide for and specifically describe both the goods themselves and their parts,       provided that such goods do not fall under chapters 61 through 63, inclusive, of the tariff schedule, and provided further that the regional value content of such goods, determined in accordance with subdivision (c) of this note, is not less than 60 percent where the transaction value method is used, or is not less than 50 percent where the net cost method is used, and such goods satisfy all other applicable provisions of this note.

In the case where the citric acid is produced in the following non-NAFTA countries: China, Israel and Thailand, the non-originating material used to make the sugar/citric acid blend has satisfied the change in tariff classification.  The sugar/citric acid blend as described above qualify for NAFTA preferential treatment because it will meet the requirements of HTSUS General Note 12(t) 17.1. If classified under subheading 1701.99.1090 and 1701.99.5090, HTSUS, the good will be entitled to a free rate of duty under the NAFTA upon compliance with all applicable laws, regulations, and agreements. 

Your inquiry also requests a ruling on the marking requirements and country of origin for imported articles, which are processed in a NAFTA country prior to being imported into the U.S. A marked sample was not submitted with your letter for review.

The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every article of foreign origin (or its container) imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly and permanently as the nature of the article (or its container) will permit, in such a manner as to indicate the ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of origin of the article. Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134) implements the country of origin marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304. 
 

The country of origin marking requirements for a "good of a NAFTA country" are also determined in accordance with Annex 311 of the North American Free Trade Agreement ("NAFTA"), as implemented by section 207 of the North American Free Trade Agreement Implementation Act (Pub. L. 103-182, 107 Stat 2057) (December 8, 1993) and the appropriate Customs Regulations. The Marking Rules used for determining whether a good is a good of a NAFTA country are contained in Part 102, Customs Regulations. The marking requirements of these goods are set forth in Part 134, Customs Regulations.

Section 134.1(b) of the regulations, defines "country of origin" as the country of manufacture, production, or growth of any article of foreign origin entering the U.S. Further work or material added to an article in another country must effect a substantial transformation in order to render such other country the "country of origin within this part; however, for a good of a NAFTA country, the NAFTA Marking Rules will determine the country of origin. (Emphasis added).

Section 134.1(j) of the regulations, provides that the "NAFTA Marking Rules" are the rules promulgated for purposes of determining whether a good is a good of a NAFTA country. Section 134.1(g) of the regulations, defines a "good of a NAFTA country" as an article for which the country of origin is Canada, Mexico or the United States as determined under the NAFTA Marking Rules. Section 134.45(a)(2) of the regulations, provides that a "good of a NAFTA country" may be marked with the name of the country of origin in English, French or Spanish.

You state that the imported sugar/citric acid blend is processed in a NAFTA country "Mexico" prior to being imported into the U.S. Since, "Mexico" is defined under 19 CFR 134.1(g), as a NAFTA country, we must first apply the NAFTA Marking Rules in order to determine whether the imported sugar/citric acid blend is a good of a NAFTA country, and thus subject to the NAFTA marking requirements. 


Part 102 of the regulations, sets forth the "NAFTA Marking Rules" for purposes of determining whether a good is a good of a NAFTA country for marking purposes. Section 102.11 of the regulations, sets forth the required hierarchy for determining country of origin for marking purposes. 


Applying the NAFTA Marking Rules set forth in Part 102 of the regulations to the facts of this case, we find that; when the sugar originates in Mexico, the non-originating products satisfy the tariff shift and they have been transformed in the territory of Mexico the resulting sugar/citric acid blend is a good of  Mexico for marking purposes.  

Duty rates are provided for your convenience and are subject to change.  The text of the most recent HTSUS and the accompanying duty rates are provided on World Wide Web at http://www.usitc.gov/tata/hts/.

This merchandise is subject to The Public Health Security and Bioterrorism Preparedness and Response Act of 2002 (The Bioterrorism Act), which is regulated by the Food and Drug Administration (FDA). Information on the Bioterrorism Act can be obtained by calling FDA at telephone number (301) 575-0156, or at the Web site www.fda.gov/oc/bioterrorism/bioact.html.
This ruling is being issued under the provisions of Part 177 of the Customs Regulations (19 C.F.R. 177).

A copy of the ruling or the control number indicated above should be provided with the entry documents filed at the time this merchandise is imported.  If you have any questions regarding the ruling, contact National Import Specialist Frank Troise at (646) 733-3031.

Sincerely,

Robert B. Swierupski

Director

National Commodity Specialist Division

