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Mr. Mike Jung 

WelcomeMS




 

850 South Broadway, Suite 306




 

Los Angeles, CA  90014





TARIFF NO.: 6404.19.3560  

RE:
The tariff classification of footwear from China

Dear Mr. Jung:

In your letter dated February 21, 2011 you requested a tariff classification ruling for two styles of espadrille shoes.

The submitted half-pair sample identified as style “EP-02” is a closed toe/heel slip-on espadrille shoe with a 1/8th of an inch thick rubber/plastic outer sole and an upper of textile material.  The shoe features a 5/16th of an inch plaited textile material mid-sole and a 3 inch oval rubber/plastic heel pad.   

The submitted half-pair sample identified as style “EP-04” is an open toe/closed heel espadrille sandal with a rubber/plastic outer sole and a two-piece textile material upper.  The vamp portion of the upper is comprised of criss-cross strips of textile material which are attached to the top of each side of the sandal.  The heel portion of the upper is comprised of a single piece of textile material with a loop at the top that an ankle strap with buckle closure passes through.  The sandal features a rubber/plastic “wedge heel” covered with plaited textile material and a rubber/plastic insole.

The applicable subheading for both styles “EP-02” and “EP-04” will be 6404.19.3560, Harmonized Tariff Schedule of the United States, (HTSUS), which provides for footwear with outer soles of rubber, plastics, leather or composition leather and uppers of textile materials: footwear with outer soles of rubber or plastics: not sports footwear; footwear with open toes or open heels and footwear of the slip-on type; not less than 10 percent by weight of rubber or plastics; other: for women.  The rate of duty will be 37.5 percent ad valorem.  

Duty rates are provided for your convenience and are subject to change.  The text of the most recent HTSUS and the accompanying duty rates are provided on World Wide Web at http://www.usitc.gov/tata/hts/.

The submitted samples are not marked with the country of origin.  Therefore, if imported as is, they will not meet the country of origin marking requirements of 19 U.S.C. 1304.  Accordingly, the footwear would be considered not legally marked under the provisions of 19 C.F.R. 134.11 which states, "every article of foreign origin (or its container) imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the article (or container) will permit, in such manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of origin of the article."

This ruling is being issued under the provisions of Part 177 of the Customs Regulations (19 C.F.R. 177).

A copy of the ruling or the control number indicated above should be provided with the entry documents filed at the time this merchandise is imported.  If you have any questions regarding the ruling, contact National Import Specialist Stacey Kalkines at (646) 733-3042.   

Sincerely,

Robert B. Swierupski

Director

National Commodity Specialist Division



