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TARIFF NO.: 9029.20.4080  

Joseph Spraragen
Grunfeld, Desiderio, Lebowitz, Silverman & Klestadt LLP

399 Park Avenue, 25th Floor

New York, NY 10022

RE:
The tariff classification of pulse oximeters from China
Dear Mr. Spraragen:
In your letter dated June 30, 2011, on behalf of Oximeter Plus, Inc., you requested a tariff classification ruling. Samples were provided.
The merchandise at issue consists of three pulse oximeters (referred to as “sports oximeters” in your submission), represented by the model names Oxi-Go™, Oxi-Go™ QuickCheck, and Oxi-Go™ QuickCheck Pro. A sample of each model accompanied your submission.

The pulse oximeters in question are intended for use by individuals to measure their pulse rate and blood oxygenation level while engaged in exercise activities. The pulse oximeters clip to a user’s finger. Red and infrared beams are emitted from one side of the clip, while a light receiver on the other side receives the beams. The oximeter then calculates a user’s pulse rate and blood oxygenation based upon the rates at which the light passes through the user’s finger. The oximeters display the pulse rate and blood oxygenation levels on small LED screens incorporated into the finger clip. The LED screens devote an approximately equal amount of space to the oxygenation levels and the pulse rate. The three pulse oximeters are powered by two AAA batteries.
You indicate that these pulse oximeters are only intended for use by members of the general public who wish to monitor their pulse and blood oxygenation level when engaged in cardiovascular exercise or activities at high elevations (like mountain climbing). The instruction manual included with the pulse oximeters state that the devices should only be used for spot monitoring, and are not suitable for continuous monitoring. The pulse oximeters are not intended for use by medical professionals for any diagnostic or therapeutic process, thus setting them apart from the oximeters used in professional practice, such as the one described in New York Ruling Letter N144735, dated February 11, 2011. The boxes in which the Oxi-Go™ pulse oximeters are sold all feature a notice that states the oximeters are not medical devices and can only used for non-medical activities, such as sports.
The classification of the oximeter function, per se, would be in either HTSUS Heading 9018 or 9027.  

The pulse oximeters’ function as a pulse meter, at a minimum, equally merits consideration in providing the devices’ essential character, in accordance with HTSUS General Rule of Interpretation 3(c). Customs has previously classified the type of pulse meters used in exercising/sport in Subheading 9029.20, as seen in Headquarters Ruling Letter 087550, dated February 28, 1991, and New York Ruling Letter N018774, dated November 7, 2007.  Thus, the pulse meter function of 9029 is classified in the last of the headings which equally merit consideration. 
The applicable subheading for the Oxi-Go™ pulse oximeters will be 9029.20.4080, Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTSUS), which provides for "other" speedometers and tachometers.  The rate of duty will be free.

Duty rates are provided for your convenience and are subject to change.  The text of the most recent HTSUS and the accompanying duty rates are provided on World Wide Web at http://www.usitc.gov/tata/hts/.
This ruling is being issued under the provisions of Part 177 of the Customs Regulations (19 C.F.R. 177).
A copy of the ruling or the control number indicated above should be provided with the entry documents filed at the time this merchandise is imported.  If you have any questions regarding the ruling, contact National Import Specialist J. Sheridan at (646) 733-3012.

Sincerely,

Robert B. Swierupski

Director
National Commodity Specialist Division



