                                      HQ 081620

                                  November 30, 1988

          CLA-2:CO:R:C:G  081620 SR  826371

          CATEGORY:  Classification

          TARIFF NO.:  6404.11.20.30

          Ms. Susan Daniels

          Items International Inc.

          7700 El Camino Real

          Suite 207

          Carlsbad, Ca. 92008

          RE:  Classification of an athletic shoe with everskin overlays on

               a canvas upper

          Dear Ms. Daniels:

               This is in reference to your letter of November 9, 1987,

          requesting the tariff classification of a man's hi-top athletic

          shoe under the Harmonized Tariff Schedule of the United States

          Annotated (HTSUSA).  A sample was submitted.

          FACTS:

               The merchandise in question is a man's hi-top athletic shoe.

          The shoe has an upper of canvas and an outer sole of rubber with

          a rubber foxing band.  The upper has turquoise split leather

          overlays which cover over 50 percent of the external surface.  On

          both sides of each shoe's upper is a decorative patch overlay

          made of black everskin.  Everskin is a plastic coated leather

          material.

          ISSUE:

               1.  Whether "everskin" is considered a plastic surface or a

          leather surface.

               2.  What should be included as the external surface area of

          the upper.

          LAW AND ANALYSIS:

                                     Issue No. 1

               The definition of patent leather sets guidelines as to

          whether coated leather is plastic or leather.  The Explanatory

          Notes constitute the official interpretation of the Harmonized

          System at the international level.  Explanatory Note 41.09 (1),
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          defines patent leather as leather coated with a non-transparent,

          lustrous, mirror-like coating, and is considered to be leather if

          the plastic coating does not exceed 0.15 mm. (6/1000 inch) thick,

          and as plastic if over that thickness.  These measurements have

          become the standard guideline for plastic coated leather

          articles, and should apply to "everskin" as well.  Therefore, if

          the plastic coating on the "everskin" does not exceed 0.15 mm.

          (6/1000 inch) thick it is considered leather, if over 0.15 mm.

          (6/1000) thick, it is plastic.

                                     Issue No. 2

               Note 4(a) to Chapter 64 of the HTSUSA, states that "[t]he

          material of the upper shall be taken to be the constituent

          material having the greatest external surface area, no account

          being taken of accessories or reinforcements, such as ankle

          patches, edging, ornamentation, buckles, tabs, eyelet stays or

          similar attachments."  In accordance with this rule, and for

          purposes of determining the constituent material of the upper,

          the leather overlays of the shoe are excluded from consideration.

          Thus the material of the shoe having the greatest external

          surface area is the canvas or textile under heading 6404 HTSUSA.

          For the purpose of classifying the product under subheading

          6404.11.20, HTSUSA, the leather accessories or reinforcements are

          included in determining external surface area.  At the subheading

          level 6404.11.20, HTSUSA, provides for footwear "having uppers of

          which over 50 percent of the external surface area (including any

          leather accessories or reinforcements such as those mentioned in

          note 4(a) to this chapter) is leather."  The leather overlays are

          sufficient to make up over 50 percent of the external surface of

          the upper.  Therefore, whether or not the everskin is plastic or

          leather this shoe must be classified under subheading

          6404.11.20.30, HTSUSA, as sports footwear having an upper of over

          50 percent leather.

          HOLDING:

                                     Issue No. 1

               The everskin is considered to be leather if the plastic

          coating does not exceed 0.15 mm. (6/1000 inch) thick.  If the

          plastic coating exceeds 0.15 mm. (6/1000 inch) thick then it is

          considered to be plastic.

                                     Issue No. 2

               The hi-top athletic shoes are classifiable under subheading

          6404.11.20.30, HTSUSA, as footwear with outer soles of rubber or

          plastics, tennis shoes, basketball shoes, gym shoes, training

          shoes and the like, having uppers of which over 50 percent of the

          external surface area (including any leather accessories or
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          reinforcements such as those mentioned in note 4(a) to this

          chapter) is leather.  The applicable rate of duty for this

          provision is 10.5 percent ad valorem.

               This classification represents the present position of the

          Customs Service regarding the dutiable status of the merchandise

          under the HTSUSA.  The HTSUSA is scheduled to replace the TSUS on

          January 1, 1989.  If there are changes before the HTSUSA becomes

          effective this advice may not continue to be applicable.

                                        Sincerely,

                                        John Durant, Director

                                        Commercial Rulings Division

