                                     HQ 082661

                                  October 17, 1988

          CLA-2 CO:R:C:G  082661 DSN  828908

          CATEGORY:  Classification

          TARIFF NO.:  6402.99.15

          Mr. John Auersperg

          President

          Fortune Footwear Inc.

          110 Greene Street, Suite 201

          New York, New York 10012

          RE:  Tariff classification of footwear with loosely held

               appurtenances

          Dear Mr. Auersperg:

               This is in response to your letter of March 16, 1988, in

          which you requested tariff classification on footwear with

          loosely held appurtenances.  The Harmonized Tariff Schedule of

          the United States Annotated (HTSUSA) will become effective

          commencing January 1, 1989.  This ruling letter concerns HTSUSA

          classification only.  A sample was submitted for examination.

          FACTS:

               The sample, style 9251, is a women's Y-thong plastic sandal.

          The sandal features a plaid padded textile insole, a unit molded

          plastic outer sole and a plaid textile bow sewn to the upper.

          ISSUE:

               Are loosely held appurtenances included in the measurement

          of the external surface area pursuant to subheading 6402.99.15,

          HTSUSA?

          LAW AND ANALYSIS:

               Subheading 6402.99.15 provides for other footwear with outer

          soles and uppers of rubber or plastics, having uppers of which

          over 90 percent of the external surface area (including any

          accessories or reinforcements such as those mentioned in note

          4(a) to this chapter) is rubber or plastics.  Note 4(a) to

          Chapter 64 states that "(t)he material of the upper shall be
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          taken to be the constituent material having the greatest external

          surface area, no account being taken of accessories or

          reinforcements such as ankle patches, edging, ornamentation,

          buckles, tabs, eyelet stays or similar attachments."

               It is our opinion that subheading 6402.99.15 does not

          require that everything that was excluded under Note 4(a) must be

          added back in determining classification under that provision.

          If there was meant to be an add back requirement, the superior

          heading could have read, "including all accessories or

          reinforcements excluded by reason of Note 4(a)".  Instead, the

          heading states accessories or reinforcements "such as" those

          mentioned in note 4(a).

               It is our opinion that loosely attached appurtenances are

          not part of the upper at all and therefore are not added back in

          measuring the external surface area.  The courts have

          consistently held under the Tariff Schedules of the United States

          Annotated (TSUSA), that loosely attached appurtenances are

          excluded when measuring the external surface area of the upper.

          See. e.g. United States v. Castelazo & Associates A/C Stonewall

          Trading Company, 57 CCPA 16, C.A.D. 970 (1969), affirming 60

          Cust. Ct. 650, C.D. 3486 (1968); where fur trimmed buttons

          attached to the uppers and having merely ornamental value and did

          not contribute any utility, were not parts of the upper for

          tariff purposes. T.D. 70-238(19) dated October 15, 1970 (1970);

          HRL 051937 dated June 6, 1977; N.Y. Ruling letter 807388 dated

          July 31, 1984.  As a result of these decisions, Customs adopted

          the practice of excluding loosely attached appurtenances from the

          measurement of the external surface area of the upper.  We

          believe this practice should continue under the HTSUSA for

          uniformity as well as achieving tariff rate neutrality.  We note

          that the guidelines for the conversion to the HTSUSA required

          that to the extent practicable and consonant with sound

          nomenclature principles, the Commission should avoid changes in

          rates of duty on individual products.

               Moreover, this approach is consistent with HRL 081305 of

          March 10, 1988.  HRL 081305 dealt with among other things,

          whether shoelaces should be considered as part of the external

          surface area of the upper.  Shoelaces did not appear to be

          "ejusdem generis" with the examples in Note 4(a), because those

          examples are presumably firmly affixed to the balance of the

          upper.  Id. at p.2.  Consequently, the shoelaces at issue were

          not part of the upper and were not considered when measuring the

          external surface area.

          HOLDING:

               In view of the foregoing, style number 9251, is classified

          under subheading 6402.99.15, HTSUSA, which provides for other
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          footwear with outer soles and uppers of rubber or plastics, other

          footwear, other, having uppers of which over 90 percent of the

          external surface area (including any accessories or

          reinforcements such as those mentioned in note 4(a) to this

          chapter) is rubber or plastic, dutiable at the rate of 6 percent

          ad valorem.

               This represents the present position of the Customs Service

          regarding the dutiable status of the merchandise.  If there are

          any changes before the effective date, this advice may not

          continue to be applicable.

                                        Sincerely,

                                        John Durant, Director

                                        Commercial Rulings Division

