                                      HQ 109375

                                   March 24, 1988

          VES-7-03 CO:R:P:C 109375/109383 PH

          CATEGORY: Carriers

          Myron H. Nordquist, Esq.

          Kelley, Drye & Warren

          1330 Connecticut Avenue, NW.

          Washington, D.C. 20036

          RE:  Applicability of 46 U.S.C. App. 251(a) to the

          transshipment in territorial waters of fish products received

          on the high seas by the transshipping vessel as whole fish

          and processed on board that vessel

          Dear Mr. Nordquist:

              This in response to your letters of February 19, 1988, in

          which you request a ruling on the applicability of the

          Nicholson Act to certain described fishing operations.

          FACTS:

              You state that your client plans to enter into a fishery

          joint venture.  In this joint venture, your client will

          organize United States-flag fishing vessels to catch fish and

          transfer them while still in the cod end to a foreign-flag

          processing ves- sel in the United States exclusive economic

          zone (EEZ) off the East Coast of the United States.  Once

          aboard the foreign-flag processing vessel, the transferred

          whole fish will be processed into various fishery products,

          including fish oil.

              You state that your client wishes to transport this

              processed fish to one of two locations:  (1) a sheltered

          area that is with- in United States territorial waters but is

          not a "port" in any physical sense whatsoever; or (2) a

          United States port as that term is commonly understood.  At

          one of these locations your client plans to have the

          processing vessel transfer the fish oil to a foreign-flag

          transport vessel which would then depart for an overseas port

          with the fish oil as cargo.  During the course of this

          transfer of the fish oil, you state that the processing

          vessel would not touch "United States territory" in any way.

              For purposes of this inquiry, you ask that we assume that

          the joint venture complies with all requirements of United

          States law other than the provisions of the Nicholson Act.

          ISSUES:

              1.  Is the transshipment at a point in United States

          territorial waters which is not a "port" in any physical

          sense whatsoever of fish products from a foreign-flag vessel

          to another vessel for transportation abroad a "landing in a

          port of the United States," as that phrase is used in 46

          U.S.C. App. 251(a)?

              2.  Does 46 U.S.C. App. 251(a) prohibit the landing by a

          foreign-flag vessel in a port of the United States of fish

          prod- ucts processed on that vessel from fish it received

          whole from catching vessels on the high seas?

          LAW AND ANALYSIS:

              Under the Act of September 2, 1950, as amended (chapter

          842, 64 Stat. 577; 46 U.S.C. App. 251(a), often called the

          Nicholson Act):

                    Except as otherwise provided by treaty or

                    convention to which the United States is a party,

                    no foreign-flag vessel shall, whether documented as

                    a cargo vessel or otherwise, land in a port of the

                    United States its catch of fish taken on board such

                    vessels on the high seas or fish products processed

                    therefrom, or any fish or fish products taken on

                    board such vessel on the high seas from a vessel

                    engaged in fishing operations or in the processing

                    of fish or fish products.

              For purposes of this statute, the high seas are those

          waters outside the territorial waters of the United States or

          those of any other nation.  The territorial waters of the

          United States consist of the territorial sea, defined as the

          belt, 3 nautical miles wide, adjacent to the coast of the

          United States and seaward of the territorial sea baseline.

              The Customs Service has consistently held that the

          transshipment in United States territorial waters of fish or

          fish products caught or taken on board on the high seas,

          including the EEZ of the United States, from the foreign-flag

          vessel which caught or took on board the fish or fish

          products to another ves- sel, whether or not the fish or fish

          products are to be exported, is a landing of the fish or fish

          products prohibited by 46 U.S.C.  App. 251(a).  We have so

          held regardless of whether the point in territorial waters

          where transshipment occurs is what you describe as a "port"

          in a "physical sense"  (see, e.g., our ruling dated January

          26, 1981, file number 104779, copy enclosed for your

          convenience).

              Title 46, United States Code Appendix section 251(a),

          prohibits the landing by a foreign-flag vessel in a port of

          the United States of:  (1) its catch of fish taken on board

          such ves- sel on the high seas, (2) fish products processed

          from its catch of fish taken on board such vessel on the high

          seas, or (3) fish or fish products taken on board such vessel

          (the landing vessel) on the high seas from a vessel engaged

          in fishing operations or in the processing of fish or fish

          products.  In the operation un- der consideration, a

          foreign-flag fish processing vessel would receive whole fish

          from catching vessels on the high seas and, after processing

          on board the processing vessel, transship the product of that

          processing (fish oil) to another vessel for transportation

          abroad.  In such an operation, the processing ves- sel is

          clearly not:  (1) landing its catch of fish taken on board

          the processing vessel on the high seas, or (2) landing fish

          prod- ucts processed from its catch of fish taken on board

          the process- ing vessel on the high seas.  Nor, you contend,

          is it landing "fish ... taken on board such vessel on the

          high seas ..." or "fish products taken on board such vessel

          on the high seas ...." Instead, you state, the processing

          vessel is transshipping the products of whole fish taken on

          board the vessel on the high seas.

              After thoroughly reviewing the history of 46 U.S.C. App.

          251(a), we have concluded that the interpretation of section

          251(a) you suggest is incorrect.  Section 4311, Revised

          Statutes, which was the statute amended by the Nicholson Act

          in 1950 (Chapter 842, 64 Stat. 577), reserved the privileges

          of vessels employed in the American fisheries to properly

          documented vessels built in the United States and owned by

          United States citizens (see sections 4132 and 4312, Revised

          Statutes).  Before enactment of the Nicholson Act, it was the

          understanding of Congress that this statute and section

          4.96(a), Customs Regulations of 1943, "prohibit the landing

          of fish by foreign fishing vessels coming directly to United

          States ports from the fishery banks (Report No. 2364, August

          15, 1960, of the Senate Committee on Interstate and Foreign

          Commerce).  The Nicholson Act was intended to strengthen the

          laws protecting the domestic fishing industry (House Report

          No. 2934, August 16, 1950, set forth at 1950 U.S.C.C.A.N.

          3539).  Specifically, it was intended to "make impossible the

          employment" of the "device" under which "foreign fishing

          vessels without rights under international agreements are

          able, after making their catches, to obtain documentation as

          car- go vessels in their home or other foreign ports and, as

          such car- go vessels, may proceed to American ports and

          market their fish" (House Report No. 2934, supra).

              Under the interpretation of 46 U.S.C. App. 251(a) you

          suggest, a foreign-flag vessel could avoid the prohibitions

          of section 251(a) by processing whole fish received on the

          high seas.  Clearly, this is antithetical to the purpose of

          the Nicholson Act and would result in a more egregious

          weakening of the protection intended under the fisheries laws

          than the device the employment of which the Nicholson Act was

          intended to make impossible.  Consistent with the intent of

          the Nicholson Act, we interpret section 251(a) to prohibit

          the landing in the United States by a foreign-flag vessel of

          fish products (including fish oil) that vessel has processed

          from whole fish it received on the high seas.  This follows

          our past rulings on this issue (see, e.g., our ruling to you

          dated July 20, 1983, file number 106191, copy enclosed for

          your convenience).

              We are, as you request, assuming that the joint venture

              you describe complies with all requirements of law other

          than 46 U.S.C. App. 251(a).  However, we note, as you may

          already be aware, that the laws relating to the United States

          documentation of vessels for the fisheries have recently been

          amended (see Pub- lic Law 100-239).  Under this amendment,

          "fisheries" is defined in 46 U.S.C. 12101 to include, in

          addition to the activities formerly listed in 46 U.S.C.

          12101(6), the processing, storing, and transporting (except

          in foreign commerce) of fish and other listed marine life in

          the navigable waters of the United States or the exclusive

          economic zone.

          HOLDING:

              1.  The transshipment anywhere in United States

              territorial waters of fish products from a foreign-flag

          vessel to another vessel for transportation abroad is a

          "landing in a port of the United States," as that phrase is

          used in 46 U.S.C. App. 251(a).

              2.  The landing by a foreign-flag vessel in a port of the

          United States of fish products processed on that vessel from

          fish it received whole from catching vessels on the high seas

          is prohibited by 46 U.S.C. App. 251(a).

                                      Sincerely,

                                       Edward T. Rosse

                                       Acting Director, Regulatory

                                       Procedures and Penalties Division

