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            CATEGORY:  Carriers

            Mr. Sture Devemark

            S.B. Devemark & Associates

            22160 Marylee Street

            Woodland Hills, California 91367

            RE:  Use of foreign-built yacht for commercial charter

                 alternatively bareboat charter

            Dear Mr. Devemark:

                 This is in reference to your letter of July 9, 1988,

            requesting an opinion relative to the use of a foreign-built

            yacht for commercial charter or alternatively for bareboat

            charter.

                 You propose to use a 52-foot Taiwanese-built yacht for

            commercial charter operations or alternatively for bareboat

            charter.  The yacht would be based in Ventura or Oxnard harbor

            for a day cruise or maximum one week cruise to areas

            approximately ten to thirty miles outside the U.S. coast.

            ISSUE:

                 Whether the chartering of a Tiawanese-built yacht for day

            or week cruises to areas approximately ten to thirty miles

            outside the U.S. coast would be prohibited by 46 U.S.C. App.

            289 or 883.

            LAW AND ANALYSIS:

                 Title 46, United States Code Appendix, section 883 (46

            U.S.C. App. 883) often called the "Jones Act", provides, in

            part, that no merchandise shall be transported between points

            in the United States embraced within the coastwise laws either

            directly or via a foreign port, or for any part of the

            transportation, in any vessel other than a vessel built in and

            documented under the laws of the United States and owned by

            persons who are citizens of the Unites States (i.e., a

            coastwise-qualified vessel).  Section 289 of title 46 (46

            U.S.C. App. 289), which appears to be more applicable to your

            proposal, prohibits the transportation of passengers between
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            points in the United States embraced within the coastwise laws,

            either directly or by way of a foreign port, in a non-

            coastwise-qualified vessel (see above).  We note that for

            purposes of section 289, "passenger" is defined as "...any

            person carried on a vessel who is not connected with the

            operation of such vessel, her navigation, ownership or

            business" (19 CFR 4.50(b)).

                 In interpreting the coastwise laws (i.e., 46 U.S.C. App.

            289, 883) Customs has ruled that a point in the United States

            territorial waters is a point in the United States embraced

            within the coastwise laws.  The territorial waters of the

            United States consist of the territorial sea, defined as the

            belt, 3 nautical miles wide, adjacent to the coast of the

            United States and seaward of the territorial sea baseline.

                 In its administration of 46 U.S.C. App. 289, the Customs

            Service has ruled that the carriage of passengers entirely

            within territorial waters, even though the passengers disembark

            at their point of embarkation and the vessel touches no other

            coastwise point, is considered coastwise trade subject to the

            coastwise laws.  However, the transportation of passengers to

            the high seas (i.e., beyond the 3 mile territorial sea) and

            back to the point of embarkation, assuming the passengers do

            not go ashore, even temporarily, at another United States

            point, often called a "voyage to nowhere," is not considered

            coastwise trade.  It should be noted that the carriage of

            fishing parties for hire, even if the vessel proceeds beyond

            territorial waters and returns to the point of the passenger's

            embarkation, is considered coastwise trade.

                 The Customs Service has consistently held that when a

            vessel is chartered under a bona fide bareboat charter, the

            bareboat charterer is treated as the owner of the vessel for

            the period of the charter, and, because the owners are not

            considered "passengers" for purposes of the coastwise laws, the

            charterer is not proscribed by the coastwise laws from using

            the vessel during the charter for pleasure purposes only.  A

            vessel chartered under a charter arrangement other than a

            bareboat charter (e.g., a time or voyage charter) and used in

            coastwise transportation (see discussion above on the carriage

            of passengers entirely in territorial waters or to the high

            seas or foreign waters) would be subject to penalties under the

            coastwise laws.  A vessel chartered under a bareboat charter

            would also be subject to penalties if the bareboat charterer

            used it in the coastwise trade (e.g., to transport passengers

            (other than bona fide guests) between coastwise points or

            entirely within territorial waters).
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                 In our review of charter arrangements to determine whether

            or not they are bareboat charters we have generally held that:

                      The nature of a particular charter arrangement is a

                      question of fact to be determined from the circum-

                      stances of each case.  Under a bareboat charter or

                      demise charter the owner relinquishes complete man-

                      agement and control of the vessel to the charterer.

                      On the other hand, if the owner retains a degree of

                      management and control, however slight, the charter

                      is a time or voyage charter, and the vessel is deemed

                      to be engaged in trade.  The crux of the matter is

                      whether complete management and control have been

                      wholly surrendered by the owner to the charterer so

                      that for the period of the charter the charterer is

                      in effect the owner.  Although a charter agreement on

                      its face may appear to be a bareboat or demise

                      charter, the manner in which its covenants are

                      carried out and the intention of the respective

                      parties to relinquish or to assume complete

                      management and control are also factors to be

                      considered.

                 Although it would appear that your proposal is more in the

            nature a time or voyage charter as opposed to a bareboat

            charter, until such time as a copy of a particular charter

            agreement is submitted, we are unable to determine whether it

            is a bareboat charter for purposes of the coastwise laws.  We

            have ruled that even when a charter is described as a bareboat

            one, the actual circumstances of the charter arrangement

            control in the determination of whether it is a bareboat

            charter for purposes of the coastwise laws.  In addition, even

            if the charter arrangement is considered a bareboat or demise

            charter, if the guests carried on the vessel are considered

            "passengers" the transportation will be prohibited by the

            coastwise laws.

                 Accordingly, the determination as to whether your proposed

            operation may take place under the auspice of a bareboat

            charter or otherwise is relevant only with regard to the

            transportation of passengers within territorial waters.  In

            view of your statement that the cruises in question will extend

            beyond the 3 mile United States territorial sea, such cruises

            would not be prohibited by the coastwise laws provided the

            passengers point of embarkation and disembarkation is the same

            point and the passengers do not go ashore, even temporarily, at

            another United States point (i.e., a "voyage to nowhere").  We
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            reiterate, however, that the carriage of fishing parties for

            hire, even if the vessel proceeds beyond territorial waters and

            returns to the point of the point of the passengers'

            embarkation, is considered coastwise trade and may not take

            place aboard the subject vessel.

            HOLDING:

            The chartering (bareboat or otherwise) of a Taiwanese-built

            yacht for day or week cruises to areas approximately ten to

            thirty miles outside the U.S. coast would not be prohibited by

            46 U.S.C. App. 289 and 883 provided the passengers embark and

            disembark at the same point and do not go ashore, even

            temporarily, at another United States point (i.e., a voyage to

            nowhere) and the vessel at no time engages in the carriage of

            fishing parties for hire.

                                              Sincerely,

                                              B. James Fritz

                                              Chief

                                              Carrier Rulings Branch
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