                                       HQ 109687

                                   October 11, 1988

            VES 4 011/02/03 CO:R:P:C    109687 BEW

            CATEGORY:  CARRIERS

            Mr. David J. Lyttle:

            122 Lockwood Road

            Syracuse, New York 12314

            RE:  Use of a Canadian-flag sailboat, owned by residents of the

                 United States, in the waters of the United States

            Dear Mr. Lyttle:

                 This is in reference to your undated letter, received on

            August 8, 1988, concerning the temporary importation of a

            Canadian sailboat into the United States for a trip of less

            than one year's duration.

            FACTS:

                 You state that you are a United States citizen who resides

            in Canada during the summer months, and in Syracuse, New York,

            during the rest of the year.  You state that in September of

            this year, you and your wife are planning to travel from

            Ontario, Canada, to the Florida Keys via the intercoastal

            waterway in a Canadian-built sailboat, and return to Canada

            next summer.  You state that the vessel was purchased in Canada

            and normally used and stored in Canada.  You state that if you

            were a resident of Canada, you would be eligible to apply for a

            cruising license under the provisions of section 4.94, Customs

            Regulations (19 CFR 4.94), and that with a cruising license the

            vessel would not be subject to entry and duty upon its arrival

            in a port of the United States.  You further state that since

            you are United States residents, under the provisions of

            section 4.94(a), the vessel is subject to duty when you make

            entry at the port of arrival in the United States.

                 You request an interpretation of 19 CFR 148.2(d), and ask

            that Customs rule that your trip of less than one year duration

            be considered a "short period of time" under sections 148.2(d)

            and 148.8 of the Customs Regulations in order that you may

            claim status as a nonresident and thus qualify for a cruising

            license under section 4.94.
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            ISSUES:

            1.  Whether a cruising license may be issued to a Canadian-flag

            pleasure boat, owned by a United States resident, when the

            vessel enters the United States for a temporary visit.

            LAW AND ANALYSIS:

                 The master of any foreign vessel arriving in a United

            States port, whether from a foreign port or another United

            States port, is required to make vessel entry under title 19,

            United States Code, section 1435 (19 U.S.C. 1453), and section

            4.3 of the Customs Regulations (19 CFR 4.3).  Such vessels are

            also required to clear when bound for a foreign port, and must

            have a permit to proceed from one United States port to

            another.

                 Title 46, United States Code, Appendix, section 104 (46

            U.S.C. App. 104), authorizes the issuance of cruising licenses

            to pleasure vessels of countries which extend reciprocal

            privileges to United States pleasure vessels.  Canada is such a

            country.  The determining factor as to whether a vessel is

            eligible for a cruising license is the documentation of the

            vessel and not the residency of the owner.  Section 4.94 of the

            Customs Regulations, concerns the issuance of cruising licenses

            which exempt foreign yachts from formal entry and clearance

            procedures.  Subsequent to the receipt of the cruising license,

            yachts may arrive and depart from the United States and cruise

            in specified waters of the United States without entering and

            clearing, without filing manifests and obtaining or delivering

            permits to proceed, and without the payment of entrance and

            clearance fees, or fees for receiving manifests and granting
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            permits to proceed, duty on tonnage, tonnage tax, or light

            money.  The license is granted subject to the condition that

            the vessel will not engage in trade or violate the laws of the

            United States in any respect. (See 19 CFR 4.94(c), copy

            enclosed).  A cruising license does not exempt a vessel from

            the requirement to report its arrival in the United States to

            Customs immediately upon such arrival (see 19 U.S.C. 1433 and

            19 CFR 4.2, copy enclosed).  In addition, a yacht or pleasure

            boat owned by a resident of the United States or brought into

            the United States for sale or charter to a resident thereof is

            dutiable at the rate of 1.5 percent ad valorem, under item

            696.05 or 696.10, Tariff Schedules of the United States, copy

            enclosed.

                 We emphasize that although cruising licenses exempt yachts

            having them from the above described requirements while

            cruising in the United States, they are not required as a

            condition precedent to cruising in the United States or its

            waters.

                 Cruising licenses, as their name implies, are intended for

            the use of foreign vessels on relatively brief cruises in the

            United States and are not to be used as a form of permanent

            license to permit a foreign vessel to remain indefinitely in

            our waters.  A cruising license is not renewable.

                 Pursuant to 46 U.S.C. App. 104 and 19 CFR 4.94, an

            application for a cruising license is to be filed with Customs

            by the vessel owner or master.  Only yachts which are "used and

            employed exclusively as pleasure vessels" (see 46 U.S.C. App.

            104) may be granted cruising licenses.

                 For your information, 19 CFR 148.2 provides that citizens

            of the United States ... shall be deemed residents of the U.S.

            returning from aboard with the meaning of "residents" as used

            in schedule 8, part 2A. TSUS (19 U.S.C. 1202), in absence of

            satisfactory evidence that they have established a home

            elsewhere.ilable evidence presented to him.

                 Generally, if a returning person has been outside the

            United States for less than three years, a declaration by the

            person upon arrival that when he departed he intended never to

            return to the United States except for visits, will be

            considered, but will not be conclusive evidence of intent.
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            Intent may be further examined by eliciting answers to such

            questions as:

                 (a)  the duration of your foreign stay; and

                 (b)  whether while aboard you maintained a home in the

                      United States.

                 If you meet the above stated conditions for nonresident

            Customs status, you will be accorded the exemptions from duty

            and tax available to a nonresident.

                 If you do not meet the above conditions, you are

            considered to be "returning resident to the United States".

            Generally, under the conditions set forth above a returning

            resident may be classified as a nonresident pursuant to section

            148.2(d) and 148.8, Customs Regulations, if your are entering

            the country for a "short visit".  If this is the case, the boat

            may be brought in free of duty under the provisions of items

            812.30, Tariff Schedules of the United States (TSUS), on

            condition that you will export the boat upon your departure

            from the United States.  Customs has held, however, that a stay

            in excess of 30 days raises a strong presumption that the visit

            does not fall into the category of a "short visit" within the

            meaning of section 148.2(d).

                 Contrary to the above, in Legal Determination 80-0153,

            dated October 28, 1980, the Customs Service ruled that a

            resident of the United States who resides seasonally in a

            contiguous foreign country (Canada and Mexico) and who returns

            to the United States on incidental trips may not claim optional

            nonresident Customs status for short visits in order to enter

            accompanying articles acquired aboard under the personal

            exemptions from duty and tax available to nonresidents.  The

            articles acquired abroad may be enter under the personal

            exemptions available to returning residents if they apply.  If

            duty is paid on the articles, the items may be entered duty

            free on subsequent importations upon satisfying Customs

            officers that duty has been paid.

            HOLDING:

                 1.  A cruising license may be issued to a Canadian-flag

                 pleasure boat, owned by a United States resident, when the

                 vessel enters the United States for a temporary visit.

                 2.  A returning resident of the United States may be claim

                 nonresident status when he is entering the United States
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                 for a short stay.  A stay in excess of 30 days gives rise

                 to a presumption that the visit does not fall into the

                 category of a "short visit" within the meaning of section

                 148.2(d).

                 3.  A resident of the United States who resides seasonally

                 in a contiguous foreign country (Canada and Mexico) and

                 who returns to the United States on incidental trips may

                 not claim optional nonresident Customs status for short

                 visits in order to enter accompanying articles acquired

                 aboard under the personal exemptions from duty and tax

                 available to nonresidents.  In addition, a Canadian-built,

                 Canadian-flag yacht or pleasure boat owned by a resident

                 of the United States which he sails into the United States

                 is dutiable at the rate of 1.5 percent ad valorem, under

                 item 696.05 or 696.10, Tariff Schedules of the United

                 States.  The owner of the vessel when traveling with the

                 vessel would be entitled to the personal exemption at the

                 time of entry, presently $400 per family member.

                                              Sincerely,

                                              B. James Fritz

                                              Chief

                                              Carrier Rulings Branch

            CO:R:P:C:BEWhiting:10/4/88

