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                                  HQ 109766

                                  October 19, 1988

          VES-5-8-CO:R:P:C 109766 KMF

          CATEGORY: Carriers

          Mr. David A. Romasco

          Sea-Based Aerostat Program

          G.E. Government Services

          Range Projects Manufacturing

          360 East Drive

          Melbourne, FL  32904

          RE: Exemption from Customs user fees

          Dear Mr. Romasco:

                This is in response to your letter dated September 21,

          1988, in which you request that we exempt your vessels from the

          Customs user fees.  You state that the vessels are under contract

          with the United States Coast Guard (Contract No. DTCG23-85-C-

          20045) to furnish a specialized vessel and some crew and

          technicians for the purposes of assisting in the interdiction of

          drug smuggling.  You state further that under the terms and

          conditions of the contract, the vessel's operation and movements

          are entirely at the discretion of the Coast Guard.  We have

          contacted the Coast Guard and verified the above information.

                The Customs user fees were set forth as a part of the

          Consolidated Omnibus Budget Reconciliation Act (COBRA).  A fee of

          $397 is assessed on the arrival of a commercial vessel of 100 net

          tons or more.  19 U.S.C.{58c(a)(1).

                The law does not provide an exemption for commercial

          vessels simply because they are operated by a government entity.

          See Customs Ruling Letters VES-5-8-CO:R:CD:C 108470 JM (Jul. 15,

          1986) and VES-5-08-CO:R:CD:C 108653 JM (Nov. 7, 1986).  Customs

          has determined, however, that a vessel owned by or under the

          complete control of the United States, not carrying passengers or

          merchandise in trade, is not a commercial vessel as that term is

          used in the COBRA.

                Under the contract you describe, the vessel is exempt from

          the user fees established in 19 U.S.C. {58a. It is not a
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          commercial vessel for purposes of that statute.  Though G.E. crew

          and technicians remain on board the vessel, the vessel operation

          and movements are at the discretion of the Coast Guard.

          Consequently, the vessel is under the control of the United

          States.  Furthermore, under the contract you describe, in which

          the vessel is used in assisting in the interdiction of drug

          smuggling, the vessel is not carrying passengers or merchandise

          in trade.  Thus, in accord with Customs determinations, in the

          limited fact pattern described above, the vessel is not a

          commercial vessel as that term is used in the COBRA, and is not

          required to pay user fees.

                                              Sincerely,

                                              B. James Fritz

                                              Chief

                                              Carrier Rulings Branch

