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            VES-3-02/14 CO:R:P:C 109815 LLB

            CATEGORY: Carriers

            Dr. Steven D. Audette

            President, Lake Quest, Inc.

            438 North 57th Avenue West

            Duluth, Minnesota 55807

            RE:  Applicability of the coastwise laws to the use of a non-

                 coastwise-qualified submersible vessel in Lake Superior

                 for dual use in research/exploration and passenger touring

            Dear Dr. Audette:

                 Reference is made to your letter of October 12, 1988, in

            which you request a ruling on the proposed use of a submersible

            vessel for passenger tours and research activities on Lake

            Superior.

            FACTS:

                 A Canadian concern currently owns a three-man, U.S.-built

            submersible vessel known as the SEA OTTER.  It is proposed that

            a U.S. Corporation operate the vessel out of Duluth, Minnesota,

            in the dual role of research/exploration vessel to be made

            available to scientists, and submarine excursion vessel for

            tourists.

            ISSUE:

                 Whether a non-coastwise-qualified vessel may engage in

            research and/or passenger for hire operations in Lake Superior

            while operating out of a U.S. port.

            LAW AND ANALYSIS:

                 Generally, the coastwise laws prohibit the transportation

            of merchandise or passengers between points in the United

            States embraced within the coastwise laws in any vessel other

            than a vessel built in, documented under the laws of, and owned

            by citizens of the United States.  The passenger coastwise law,

            46 U.S.C. App. 289, provides that:

                      No foreign vessel shall transport

                      passengers between ports or places in the

                      United States either directly or by way of
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                      a foreign port, under penalty of $200 for

                      each passenger so transported and landed.

                 Pursuant to 46 U.S.C. 12106 and 12110 and their

            predecessors (46 U.S.C. 65i and 65m and, before them, 46 U.S.C.

            11) and consistent with 46 U.S.C. 883, the coastwise

            merchandise law, the Customs Service has consistently held that

            the prohibition in 46 U.S.C. 289 applies to all non-coastwise-

            qualified vessels.  Non-coastwise-qualified vessels include any

            vessel other than a vessel built in, properly documented under

            the laws of, owned by citizens of the United States, and never

            sold foreign with certain exceptions (46 U.S.C. 12106(a)(2)(B)

            and 19 CFR 4.80(a)(2) and (3)).

                 In its interpretation of section 289, the Customs Service

            has ruled that the carriage of passengers entirely within

            territorial waters, even though the passengers disembark at

            their point of embarkation and the vessel touches no other

            coastwise point, is considered coastwise trade subject to the

            coastwise laws.  Transportation of passengers from a point in

            the United States to the high seas or foreign waters and back

            to the point of original embarkation, often called a "voyage to

            nowhere," is not considered coastwise trade.  In this case,

            however, a "voyage to nowhere" would entail a round-trip of

            approximately 300 miles.  For purposes of the coastwise laws, a

            vessel "passenger" is defined as "...any person carried on a

            vessel who is not connected with the operation of such vessel,

            her navigation, ownership, or business."  (Section 4.50(b),

            Customs Regulations.)

                 The Customs Service has long held that the use of a vessel

            solely to engage in research is not a use in the coastwise

            trade.  Accordingly, the use of non-coastwise-qualified vessels

            to engage in research, including the transportation of persons

            participating in the research from, to, and between research

            sites in United States territorial waters, whether or not the

            persons participating in the research temporarily leave the

            vessel at the research sites, and back, would not violate the

            coastwise laws.  However, if the foregoing activities include

            the transportation between coastwise points of any persons

            other than the vessel crew and scientists and students engaged

            in the research or of any merchandise other than the usual

            supplies and equipment necessary for that research, the

            coastwise laws would be violated.

            HOLDING:

                 A non-coastwise-qualified vessel may not transport

            passengers on a voyage wholly within U.S. waters, even though
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            the passengers embark and disembark at the same coastwise

            point.  Such a vessel may, however, engage in bona fide

            research activities as outlined above without violating the

            coastwise laws.

                                         Sincerely,

                                         B. James Fritz

                                         Chief

                                         Carrier Rulings Branch

