                                       HQ 109831

                                   November 14, 1988

            VES-3 CO:R:P:C 109831

            CATEGORY: Carriers

            Harold K. Watson, Esq.

            Liddell, Sapp, Zivley, Hill & LaBoon

            Texas Commerce Tower

            Houston, Texas 77002

            RE:  Request for Ruling on "Coastwise Trade"

            Dear Mr. Watson:

                 This is in reference to your letter of October 24,

            1988, requesting a ruling as to whether certain

            floating cranes would be permitted to engage in stevedoring

            activities in the United States.

            FACTS:

                 Your client, a U.S. corporation, wishes to purchase

            two floating cranes for use in the United States.  These

            cranes were built in the United States and subsequently

            sold to non- U.S. interests for use in stevedoring

            operations in a foreign country.  The subject cranes would

            not be used to transport cargo.  Rather, they would remain

            stationary while loading and unloading bulk cargoes from

            ship to shore or from shore to ship.

            ISSUE:

                 Whether the use of U.S.-built, foreign-owned floating

            cranes subsequently sold to a U.S. corporation for

            stevedoring operations in the United States would be

            prohibited by 46 U.S.C. App. 883.

            LAW AND ANALYSIS:

                 Title 46, United States Code Appendix, section 883 (46

            U.S.C. App. 883), provides, in part, that no merchandise

            shall be transported between points in the United States

            embraced within the coastwise laws, either directly or via

            a foreign port, or for any part of the transportation, in

            any vessel other than a vessel built in and documented

            under the laws of the United States and owned by persons

            who are citizens of the United States.  As interpreted by

            the Customs Service, section 883 also prohibits the

            engagement in the coastwise trade by any vessel which had

            the right to engage in the coastwise trade but was sold

            foreign, in whole or in part, or was placed under foreign

            registry.

                 The Customs Service has long held that the use of a

            non-coastwise-qualified crane vessel to load and unload

            cargo is not coastwise trade and does not violate 46 U.S.C.

            App. 883, provided, that any movement of the merchandise is

            effected exclusively by the operation of the crane and not

            by movement of the vessel, except for necessary movement

            which is incidental to a lifting operation while it is

            taking place.  However, movement of merchandise while it is

            suspended from the crane, even between two points within a

            harbor, which is effected by a movement of the vessel which

            is neither necessary nor incidental to a lifting operation

            by the crane would constitute coastwise transportation of

            merchandise within the purview of 46 U.S.C. App. 883.

                 Accordingly, the use of the non-coastwise-qualified

            floating cranes as described above, would not violate the

            coastwise laws, assuming that no part of the movement of

            the bulk cargoes being loaded or unloaded is effected by a

            movement of the floating cranes which is neither necessary

            nor incidental to the lifting operation by the cranes.

            HOLDING:

                 The use of U.S.-built, foreign-owned floating cranes

            subsequently sold to a U.S. corporation for stevedoring

            operations in the United States would not be prohibited by

            46 U.S.C. App. 883, provided, that no part of the movement

            of the bulk cargoes being loaded or unloaded is effected by

            a movement of the crane vessels which is neither necessary

            nor incidental to the lifting operations by the cranes.

                                         Sincerely,

                                         B. James Fritz

                                         Chief

                                         Carrier Rulings Branch

