                                      HQ 109849

                                  November 18, 1988

          VES-3-15 CO:R:P:C 109849 PH

          CATEGORY:  Carriers

          Mr. Robert P. Baumgartner

          Exxon Company, U.S.A.

          Post Office Box 61707

          New Orleans, Louisiana 70161-1707

          RE:  Application of the coastwise laws to a drilling vessel on

          the outer continental shelf (OCS).

          Dear Mr. Baumgartner:

              This is with reference to your letter of November 10, 1988,

          concerning the application of the coastwise laws to a self-

          propelled drilling vessel on the OCS after its anchors are

          deployed at a drilling site on the OCS but before actual drilling

          has commenced.

          FACTS:

              It is proposed to operate a non-coastwise-qualified mobile

          oil drilling vessel on the OCS of the United States.  The eight

          40,000 pounds anchors of the vessel, which are part of the

          vessel's permanent equipment, are to be deployed and resting on

          the bed of the OCS approximately 2 weeks before the actual

          spudding is to begin.  It is anticipated that the vessel will

          remain in its anchored position for approximately 100 days.

          ISSUE:

              Whether a self-propelled drilling vessel is considered to be

          a coastwise point when it is at anchor at an OCS drilling site

          before it engages in drilling operations.

          LAW & ANALYSIS:

              The coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and 883, 46

          U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation of

          merchandise or passengers between points in the United States
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          embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

          vessel built in and documented under the laws of the United

          States and owned by persons who are citizens of the United

          States.

              Pursuant to section 4(a) of the Outer Continental Shelf Lands

          Act of 1953, as amended (43 U.S.C. 1333(a)) (OCSLA), the laws of

          the United States are extended to "... the subsoil and seabed of

          the outer Continental Shelf and to all artificial islands, and

          all installations and other devices permanently or temporarily

          attached to the seabed, which may be erected thereon for the

          purpose of exploring for, developing, or producing resources

          therefrom ... to the same extent as if the outer Continental

          Shelf were an area of exclusive Federal jurisdiction located

          within a State."

              Under the foregoing provision, we have ruled that the

          coastwise laws are extended to mobile rigs during the period they

          are secured to or submerged onto the seabed of the OCS (Treasury

          Decision 54281(1)).  Subsequent rulings applied the same

          principles to drilling platforms, artificial islands, and similar

          structures.

              As indicated above, a drilling vessel is considered a

          coastwise point while attached to the seabed of the OCS for the

          purpose of drilling or exploring for resources from the OCS.  A

          drilling vessel is considered to be so attached to the seabed of

          the OCS while engaged in drilling operations and while at anchor

          before or after engaging in drilling at that location.  Any

          vessel transporting merchandise or passengers between the United

          States mainland or any other United States coastwise point and

          the vessel while it was considered to be a coastwise point would

          be required to be coastwise qualified.

          HOLDING:

              A self-propelled drilling vessel is considered to be a

          coastwise point when it is at anchor at an OCS drilling site

          before and after it engages in drilling operations.

                                        Sincerely,

                                        B. James Fritz

                                        Chief

                                        Carrier Rulings Branch

