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                                  November 30, 1988
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          CATEGORY:  Carriers

          Mr. Ernie Gomez

          Islander Cruises Ltd.

          Post Office Box 158

          Port Isabel, Texas 78578

          RE:  Exemption from Vessel Entry and Clearance Requirements under

          19 U.S.C. 1441(2) and 19 CFR 4.60(b)(3), Respectively.

          Dear Mr. Gomez:

              This is with reference to your letter of November 1, 1988,

          concerning Customs processing of the Panamanian-flag vessel LE

          MISTRAL.

          FACTS:

              You state that Islander Cruises, Ltd., planned to begin

          operation of day cruises by the Panamanian-flag vessel LE MISTRAL

          from Port Isabel, Texas, on November 16, 1988.  You state that

          the vessel is to proceed to El Mesquital, Mexico, and return.

          Upon arrival outside El Mesquital, the master of the vessel will

          radio Mexican authorities and report arrival.  At that point, the

          Mexican authorities will determine if boarding is necessary or if

          radio clearance will be granted.  Nine cruises per week have been

          scheduled for the vessel.

              We understand from other sources that the vessel is a

          passenger vessel with gambling facilities which are opened only

          after the vessel has left United States territorial waters and

          are closed before the vessel reenters United States territorial

          waters.  We also understand that although the vessel enters

          Mexican waters, it may not be boarded by Mexican authorities, but

          may be cleared by those authorities by radio.  We assume that our

          understanding, as related above, is correct for purposes of this

          ruling.

          ISSUE:

              Whether a foreign-flag passenger vessel which makes more than

          three cruises per week from a United States port to a point in

          Mexican territorial waters and back to the United States port of

          departure is subject to vessel entry and clearance requirements.
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          LAW AND ANALYSIS:

              Under 46 U.S.C. App. 91, any vessel bound to a foreign port

          is required to obtain clearance from Customs (see 19 CFR 4.60-

          4.75).  Immediately upon the arrival in the United States of any

          vessel from a foreign port or place, the vessel is required to

          report arrival to Customs (19 U.S.C. 1433; 19 CFR 4.2 and 4.2a).

          Within 48 hours of the arrival in the United States of a foreign

          vessel, the vessel is required to make vessel entry (19 U.S.C.

          1435; 19 CFR 4.3-4.9).

              Exceptions from the vessel entry requirements are provided

          for in 19 U.S.C. 1441.  These exceptions are made applicable to

          vessel clearance under section 4.60(b)(3), Customs Regulations

          (19 CFR 4.60(b)(3)).  Section 1441(2) of title 19, United States

          Code, provides that:

              The following vessels shall not be required to make entry at

              the customhouse:

                    (2)  Passenger vessels making three trips or oftener a

                    week between a port of the United States and a foreign

                    port, or vessels used exclusively as ferry-boats, car-

                    rying passengers, baggage, or merchandise:  Provided,

                    That the master of any such vessel shall be required to

                    report such baggage and merchandise to the appropriate

                    customs officer within twenty-four hours after arrival.

              The terms "foreign port" and "foreign port or place," when

          used in the context in which they are used in the above

          provisions, have been defined by the courts as "a port or place

          exclusively within the sovereignty of a foreign nation (see The

          ELIZA, 8 F. Cas. 445 (No. 4346) (C.C.D. Mass. 1813), and The

          WINNIE, 65 F. 2nd 706 (3d Cir. 1933)).

              On the basis of the foregoing, the vessel under consideration

          would be required to obtain clearance when departing from the

          United States and would be required to report arrival immediately

          and make entry within 48 hours when returning to the United

          States, unless exempt from any of these requirements.  Assuming

          that the vessel is a passenger vessel, it would be exempt from

          clearance and entry under 19 U.S.C. 1441(2) and 19 CFR 4.60(b)(3)

          if it makes three or more trips, as described above, per week.

          The vessel would not be exempt from the immediate report of

          arrival requirement in 19 U.S.C. 1333 and the master of the

          vessel would be required to make the report provided for in 19

          U.S.C. 1441(2).

              For your information, the applicability to the described

          operation of certain other laws administered and/or enforced by

          Customs is briefly described below:
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              1.  The vessel would be exempt from the $397 fee provided for

              in 19 CFR 4.22(b).

              2.  The passengers on the vessel would not be subject to the

              $5 fee provided for in 19 CFR 24.22(g).

              3.  The vessel would be exempt from tonnage taxes (19 CFR

              4.21(b)(9)).

              4.  Assuming that the vessel proceeds beyond United States

              territorial waters (i.e., the belt 3 nautical miles wide,

              adjacent to the coast of the United States and seaward of the

              territorial sea baseline) and the vessel does not touch at

              any United States point other than the point of embarkation

              and disembarkation, the vessel would not violate the

              passenger coastwise law (46 U.S.C. App. 289).

              5.  The vessel may be subject to the statutory provisions

              concerning gambling ships (see 18 U.S.C. 1081-1083; see also,

              15 U.S.C. 1175 and 18 U.S.C. 7).  We are enclosing copies of

              two Customs issuances on this subject (ruling dated October

              19, 1979 (File:  104258/104086), and letter, dated November

              28, 1988 (File:  109873)).  As indicated in the November 28

              letter, the currency reporting requirements may be applicable

              to the vessel under consideration.

          HOLDING:

              A foreign-flag passenger vessel which makes more than three

          cruises per week from a United States port to a point in Mexican

          territorial waters and back to the United States port of depar-

          ture is exempt from vessel entry and clearance under 19 U.S.C.

          1441(2) and 19 CFR 4.60(b)(3) but, upon return to the United

          States, is required to make the immediate report of arrival

          required by 19 U.S.C. 1333 and the report of baggage and

          merchandise required within 24 hours by 19 U.S.C. 1441(2).

                                        Sincerely,

                                        John E. Elkins

                                        Acting Director, Regulatory

                                        Procedures and Penalties Division

          Enclosures

          cc:  Port Director, Brownsville (Attn:  Ernest Tijerina)

               Regional Commissioner, Southwest Region

