                                        HQ 544031

                                        January 19, 1988

          CLA-2 CO:R:C:V  544031 EK

          CATEGORY:  Valuation

          Robert L. Eisen, Esq.

          Coudert Brothers

          200 Park Avenue

          New York, New York  10166

          RE:  Dutiability of Payments

          Dear Mr. Eisen:

                This is in response to your letter of September 23, 1987,

          requesting a ruling as to the dutiability of payments made by

          your client (importer) to a foreign seller of imported

          merchandise.  As discussed in our meeting of January 15, 1988,

          pursuant to section 177.7(a), Customs Regulations [19 CFR

          177.7(a)], no ruling letter may be issued in regard to a

          completed transaction.  The subject importations in question with

          respect to your request have in fact been completed; therefore,

          we can not issue a binding ruling.  However, we will provide you

          with an informational letter regarding the issue.

          FACTS:

                You state that the importer has been purchasing merchandise

          produced in France and sold to the importer by a related company.

          The importer has been a licensee of a particular trademark.

          Recently, the licensor of the importer's trademark imposed a

          condition upon the renewal of the license which required all

          merchandise of the type imported to be produced in the United

          States.  The importer agreed to this condition.  You state that

          all pending contracts with the foreign seller have been fully

          honored; however, no further orders will be placed with the

          seller.  As a result, the foreign seller has been forced to close

          its factory.  The owner of the foreign seller (also the indirect

          owner of the importer) is responsible for providing compensation

          and benefits to the workers in France who have been terminated as

          a result of the factory closing.  In turn, the owner has

          negotiated with the importer an agreement whereby the importer

          will contribute approximately $2 million in compensation to the

          foreign seller as a result of the company's decision not to place

          new orders with the seller.  
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                It is your position that the payment made by the importer

          to the foreign seller is not to be included in the "price

          actually paid or payable" of previously imported merchandise

          (section 402(b) of the Tariff Act of 1930, as amended by the

          Trade Agreements Act of 1979 (TAA)).  For purposes of this ruling

          request, we assume that transaction value is applicable in

          appraising the merchandise, given the fact that the parties are

          related within the meaning of section 402(g) of the TAA.

          ISSUE:

                Whether the payment at issue is to be included in the

          "price actually paid or payable" of previously imported

          merchandise.

          LAW AND ANALYSIS:

                In Headquarters Ruling No. 543943 dated December 8, 1987,

          an importer agreed to reimburse a foreign seller for lost sales

          and profits due to a cancellation of a six month purchase

          requirement in the original contract.  Subsequent to the payment

          of the termination fee, the importer neither purchased nor

          imported the product from the manufacturer in question.  In that

          case, we ruled that the "price actually paid or payable" for

          merchandise imported prior to the payment of the termination fee

          does not include the amount representing the termination fee.  If

          charges are incurred for termination of a contract, and

          merchandise is not imported to the United States as a result of

          the terminated contract, then payments made to the seller are not

          to be included in the "price actually paid or payable."  See,

          Headquarters Ruling No. 543770 dated February 10, 1987.

          HOLDING:

                The situation presented by the importer in this case is

          analogous to those cited above.  The only difference is that the

          importer is not breaching an ongoing contract and in fact has

          fully honored all existing contracts.  This fact does not alter

          the conclusion that the payments are properly excluded from the

          "price actually paid or payable" for merchandise imported prior

          to the payment.

                                        Sincerely,

                                        John Durant

                                        Acting Director, Commercial

                                        Rulings Division

