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          CATEGORY:  Valuation

          Ronald W. Gerdes, Esquire

          Sandler & Travis, P.A.

          1120 Nineteenth Street, N.W.

          Washington, D.C.  20036

          RE:  Prospective Ruling Request

          Dear Mr. Gerdes:

                This is in response to your letters of August 11, 1988, and

          November 4, 1988, requesting a ruling as to the proper valuation

          of merchandise imported by your client (hereinafter referred to

          as importer).

          FACTS:

                You state that the importer currently imports brassieres

          assembled from American components in El Salvador by a related

          company.  The merchandise is entered under item 807.00, Tariff

          Schedules of the United States, and is appraised pursuant to

          transaction value, section 402(b) of the Tariff Act of 1930,

          as amended by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA;

          19 U.S.C. 1401a(b)).

                In the near future, you indicate that the importer will

          file a Transportation and Exportation Entry for the merchandise

          upon its arrival in New Orleans.  The goods will then be shipped

          through McAllen, Texas, to a related party in Mexico.  There the

          merchandise will be packaged for retail sale.  You have submitted

          samples of the type of packing which will occur in Mexico.

                You state that the merchandise is assembled specifically

          for the United States market and that the importer only sells the
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          merchandise in the United States.  All parties intend the

          merchandise to be shipped to the United States and diversion of

          the merchandise is not even a reasonable possibility.

                The cost of the packing will be paid separately to the

          Mexican related party and not the seller of the merchandise.  The

          amount reflects approximately 2 - 5% of the current transaction

          value.

          ISSUE:

                Whether the sale for exportation to the United States for

          purposes of determining transaction value is between the importer

          and the El Salvadoran related party assembler and whether the

          cost of the packing is added to the price actually paid or

          payable.

          LAW AND ANALYSIS:

                The preferred method of appraisement, transaction value, is

          defined as the "price actually paid or payable" for merchandise

          when sold for exportation to the United States, plus certain

          additions including packing costs incurred by the buyer.

                For purposes of this response, we are assuming that

          transaction value is applicable in appraising the merchandise and

          that the relationship between the parties does not influence the

          price actually paid or payable.  The concerned appraising officer

          has the responsibility of making the determination as to whether

          the price has been influenced by the relationship.

                With respect to the instant situation, the sale for

          exportation to the United States for purposes of determining

          transaction value occurs between the El Salvadoran related party

          seller and the importer.  The packing operation in Mexico does

          not alter that conclusion.  The "sale" for exportation to the

          United States occurs at the time the merchandise is sold from El

          Salvador.

                Please note that in Headquarters Ruling No. 555088 dated

          October 17, 1988, this office ruled that the entry and

          exportation of the assembled merchandise pursuant to a

          transportation and exportation bond does not preclude the

          application of item 807.00, TSUS, to the merchandise upon a

          subsequent importation.  
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                Section 402(b)(1)(A) of the TAA requires that an addition

          to the price actually paid or payable be made for "the packing

          costs incurred by the buyer with respect to the imported

          merchandise.  Section 402(h)(3) of the TAA defines packing costs

          as "the cost of all containers and coverings of whatever nature

          and of packing, whether for labor or materials, used in placing

          merchandise in condition, packed ready for shipment to the United

          States."

                Under the facts presented, the retail packing operation in

          Mexico in included in the statutory definition of packing costs

          and must be added to the price actually paid or payable.  The

          imported merchandise in this case is not packed ready for

          shipment to the United States until the merchandise has been

          packed in Mexico.

          HOLDING:

                In view of the foregoing, it is our conclusion that

          transaction value pursuant to section 402(b) of the TAA is

          represented by the "price actually paid or payable" by the

          importer to the El Salvadoran seller.  The packing costs incurred

          by the importer and paid to the Mexican related party are to be

          added to the "price actually paid or payable."

                                  Sincerely,

                                  John Durant, Director,

                                  Commercial Rulings Division

