                                      HQ 544238

                                  October 24, 1988

          CLA-2 CO:R:C:V 544238 EK

          CATEGORY:  Valuation

          Area Director of Customs

          New York Seaport Area

          New York, New York 10048

          RE:  Internal Advice Request Regarding the Dutiability of

               an Injection Mold

          Dear Sir:

                This is in reference to your memorandum of August 22, 1988,

          requesting our response to an internal advice initiated on behalf

          of (company name) (hereinafter referred to as importer).  The

          importer is inquiring as to the dutiability of a certain

          injection mold pursuant to section 402(b) of the Tariff Act of

          1930, as amended by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA;

          19 U.S.C. 1401a(b).

          FACTS:

                The importer is a U.S. thermometer manufacturer who is

          involved with a Japanese compass manufacturer in producing a

          thermometer/compass.  The parties are not related within the

          meaning of section 402(g) of the TAA.  The importer and the

          Japanese manufacturer have jointly purchased an injection mold

          which will be used to produce a plastic component to be used to

          house the thermometer/compass.  The mold was purchased for

          $15,000, the importer paying its share of $7,500.

                You indicate that the injection mold is of Japanese origin

          and the manufacturer will use the same mold to produce plastic

          housings for sale in Japan.

                Although we are referring to this item as a mold, it

          appears from the description provided by the importer that

          the item is actually incorporated into the final imported

          product.  
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          ISSUE:

                Whether the cost of the mold is part of the "price actually

          paid or payable" in determining the transaction value of the

          final imported product.

          LAW AND ANALYSIS:

                Transaction value, the preferred method of appraisement, is

          defined as the "price actually paid or payable" for imported

          merchandise when sold for exportation to the United States.  An

          addition to the "price actually paid or payable" will be made for

          the value of any assist.  Section 402(b)(1) of the TAA.

                The definition of an assist (in pertinent parts) is as

          follows:

                The term 'assist' means any of the following

                if supplied directly or indirectly, and free

                of charge or at a reduced cost, by the buyer

                of the imported merchandise for use in connec-

                tion with the production or the sale for export

                to the United States of the merchandise:

                   (i)  Materials, components, parts, and

                        similar items incorporated in the

                        imported merchandise.

          Section 402(h)(1)(A)(i) of the TAA.

                Although you have cited rulings which indicate that when

          the importer pays the manufacturer to provide tools necessary to

          produce the imported merchandise the payment constitutes an

          indirect payment rather than an assist, the circumstances here

          are slightly different.  In this case, the importer is not

          supplying the manufacturer money to pay for the mold but rather,

          the importer is providing the manufacturer with the actual mold,

          albeit half-ownership rights which the importer has acquired.

                With respect to the valuation of the assist, section

          152.103(d)(1) of the Customs Regulations, 19 CFR 152.103(d)(1),

          provides for the following:

                If the assist consists of materials . . . incorporated

                in the imported merchandise . . . acquired by the

                buyer from an unrelated seller, the value of the

                assist is the cost of its acquisition. . . . [T]he

                value of the assist would include transportation costs

                to the place of production.
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                In this case, the value of the assist should be $7,500, the

          cost of acquisition, plus the transportation costs incurred by

          the importer in transporting the assist to the place of

          production.

                With respect to the importer's inquiry regarding

          amortization, please note section 152.103(e)(1) of the Customs

          regulations regarding apportionment.  The method of apportionment

          is to be made in a reasonable manner and in accordance with

          generally accepted accounting principles.  If the anticipated

          production is only partially for exportation to the United

          States, then the method of apportionment will depend upon

          documentation submitted by the importer.

                Any questions regarding the applicability of this decision

          to previously entered merchandise should be directed to the

          district director responsible for the concerned port of entry.

                                  Sincerely,

                                  John Durant, Director,

                                  Commercial Rulings Division

