                                      HQ 554993

                                    May 19, 1988

          CLA-2 CO:R:CV:V  554993 EK

          CATEGORY:  Valuation

          RE:  Assembly of Motors and

               Equipment Provided by the Importer

          Dear --------:

                This is in response to your letter of April 11, 1988,

          regarding a prospective ruling request on behalf of your client.

                You state that your client will be assembling small motors

          in its production facility in Mexico.  You state that transaction

          value, pursuant to section 402(b) of the Tariff Act of 1930, as

          amended by the Trade Agreements Act of 1979 (19 U.S.C. 1401a(b);

          TAA), will be applicable in appraising the merchandise.

                Transaction value is defined in section 402(b) of the TAA

          as the "price actually paid or payable" for imported merchandise

          when sold for exportation to the United States, plus amounts

          equal to the value of any assist.  In order for transaction value

          to be applicable, a sale for exportation to the United States

          must occur.  In addition, section 402(b)(2)(B) of the TAA governs

          the applicability of transaction value in a related party

          situation.

                You should also be aware of Section 152.103(a)(3), Customs

          Regulations [19 CFR 152.103(a)(3)], which states the following:

                    The price actually paid or payable may represent

                    an amount for the assembly of imported merchandise

                    in which the seller has no interest other than as

                    the assembler.  The price actually paid or payable

                    in that case will be calculated by the addition of

                    the value of the components and required

                    adjustments to form the basis for the transaction

                    value.
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                You further inquire as to the dutiability of a fork lift

          truck, work tables and benches which will be provided by your

          client to the Mexican assembly plant free of charge.

                From the information provided in your letter, it does not

          appear as if the fork lift truck, work tables and benches are

          assists within the meaning of section 402(h)(1)(A) of the TAA and

          therefore, will not be added to the "price actually paid or

          payable."

                You state that your client pays a U.S. Customs brokerage

          firm $5.00 to complete and submit Shipper's Export Declaration

          form per shipment to Mexico.  The shipment may contain duty

          exempt components, American packaging materials, foreign

          materials and assists.

                Your letter does not provide enough information to

          conclusively determine the nature of the fee; however, the

          following may be helpful to you.

                In cases where the value of an assist is to be added to the

          "price actually paid or payable," such value will include

          transportation costs to the place of production.  See, Section

          152.103(d), Customs Regulations [19 CFR 152.103(d)].  Therefore,

          with respect to shipments which include dutiable assists, the fee

          paid will be included in the transaction value of the final

          imported product.

                We have enclosed information regarding Customs valuation

          which may be of some use to you.

                                        Sincerely,

                                        John Durant, Director

                                        Commercial Rulings Division

